Erfaren restauratør overtager Nexø-café

Erfaren restauratør overtager Nexø-café
Breno Pedersen skal videreføre cafeen H8 på havnen i Nexø. Arkivfoto: Allan Rieck
NYHED | NEXØ | ABONNENT | 27. JAN 2022 • 07:30

Breno Pedersen drev gennem 21 år restaurant Breno's i Snogebæk. I 2020 solgte han, men nu har han købt cafeen H8 i Nexø og tager en tur mere i restaurationsbranchen.


– Havnen i Nexø er ved at blive et fantastisk sted. Der er meget udvikling i gang og mange planer, siger Breno Pedersen om, hvorfor han nu åbner café på havnen i Nexø.

Eller måske rettere viderefører – for Breno Pedersen har købt koncept og inventar for cafeen H8, der i 2018 blev startet af Gitte Videriksen i havnens gamle vejerbod.

Bygning og grund er ejet af havnen, så både den tidigere og den nuværende ejer er lejere hos Nexø Havn. Breno Pedersen overtog restauranten den 1. januar og er blandt andet i gang med at isolere, så kunderne bedre kan holde varmen i den gamle vejerbod.

Breno Pedersen har tidligere drevet restauranten Breno's i Snogebæk, som han solgte i 2020. Da havde han drevet restaurauranten i 21 år på nær tre år, hvor den var forpagtet ud.

Tiltaler mig stadig

Dengang sagde restauratøren, at det var på tide at prøve noget nyt, men nu tager han endnu en runde i restaurationsbranchen.

– Ja, for branchen tiltaler mig stadig, siger Breno Pedersen.

Da han efter mange år som restauratør i Snogebæk solgte restauranten der, var det nemlig ikke, fordi han som sådan var træt af restaurationsbranchen.

– Breno's var en stor restaurant med mange ansatte, og det var den økonomiske og administrative del, jeg var træt af. Man skal løbe stærkt, og det kræver meget administration at drive en stor restaurant med et stort køkken, blandt andet skal der laves vagtplaner og meget andet. Ofte var det presset, forklarer Breno Pedersen.

I Breno's i Snogebæk var der plads til 120 gæster inde og 100 udendørs. Til sammenligning er der 20 indendørs pladser i hans nye café i Nexø.

– Så det passer mig udmærket. Jeg håber, det bliver mere hyggeligt. Det her er et lile sted, hvor jeg ikke skal have et stort personale eller ud i dyre investeringer, siger Breno Pedersen, der fortrinsvis vil drive cafeen selv, men også ansætte i det omfang, der er brug for.

Stil, stemning og menu vil i stort omfang fortsætte, lover han.

– Der bliver fortsat tapas og sandwich, men jeg laver også lidt om.

Breno Pedersen åbner sin udgave af H8 midt i marts og vil i foråret have åbent i weekender og senere også hver dag. Han forventer også at have åbent en stor del af året.


Gitte Videriksen har på kort tid fået succes med sin cafe- og vinbar på Nexø Havn. Alligevel har hun nu valgt at sælge for at gå i en helt anden retning. Foto: Berit Hvassum

Café-ejer går tilbage til sit gamle fag

Det var inspireret af en mojitobar på Tenerife, at Gitte Videriksen i 2018 åbnede vin- og juicebaren H8 i Nexø, og hun fik hurtigt nok at se til. Hun indrettede blandt andet køkken og har med tiden også fået mange udendørs pladser, og cafeen blev et populært mødested på havnen.

H'et i cafeens navn står for havn og hygge, og 8-tallet er, fordi det er nummer otte.

At hun nu har videresolgt sin succes skyldes, at hun savner sit gamle erhverv.

– Jeg savnede at komme tilbage til mit oprindelige erhverv, som er at være pædagog. Jeg fik mulighed for at arbejde som pædagog igen, hvor jeg skal arbejde med autister. Med H8 havde jeg håbet på at kunne have nogle unge i arbejdstræning i STU (Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse), men det har der ikke været tid til. Og så savnede jeg også at komme tilbage til mere normale arbejdstider igen, siger Gitte Videriksen.

Hun bor fortsat i Nexø og har lovet den nye indehaver af H8 at stå til rådighed for gode råd.