Efter flere klager: Kendt hotel forbyder hunde

Efter flere klager: Kendt hotel forbyder hunde
Hunde er snart ikke velkomne hos Hotel Friheden. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | SANDKÅS | ABONNENT | 17. AUG 2022 • 15:30

Hotel Friheden skal være hundefrit fra næste sæson. Ændringen sker på grund af hundeejere, der ikke overholder de regler, hotellet har lagt frem.

 

En ferie med familiens hund er muligt mange steder på Bornholm, og ud over de regler, som Fødevarestyrelsen har sat op, som blandt andet beskriver, at kæledyrs tilstedeværelse ikke må give risiko for kontaminering af fødevarer, så kan ejere af hoteller, restauranter og cafeer selv bestemme, om de vil tillade kæledyr i deres virksomhed.

På Hotel Friheden i Sandkås har de tidligere haft et sæt hunderegler, der udleveres til alle gæster, der medbringer hund. Reglerne har dels været for at sikre, at Fødevarestyrelsens regler og anbefalinger overholdes, dels for at hundene ikke er til gene for hotellets øvrige gæster og personale.

Fra og med næste sæson bliver hotellet dog hundefrit, hvilket sker efter klager fra gæster. Det oplyser hotellet på sin Facebookside.

– Vi har i den forløbne uge endnu engang haft berettigede klager over hunde fra andre gæster. Det kan kun skyldes, at hundereglerne ikke overholdes af alle hundeejere, lyder det i opslaget, som fortsætter:

– Det er derfor besluttet, at Hotel Friheden med virkning fra sæson 2023 er hundefrit.

Nødvendig beslutning

Opslaget fra Hotel Friheden kommer efter en weekend, hvor over 6.000 hunde og deres ejere var på besøg på Bornholm for at deltage i en kæmpe udstilling, og direktør Peter Øgaard Pedersen, der lige nu kører hotellet på tredje sæson, erkender da også, at det er besøgende, der deltager i den årlige hundeudstilling, der især giver problemer for hotellet.

– Det er et årligt tilbagevendende problem i den uge, der er hundeudstilling. Der er simpelthen for mange hunde, og det er ikke muligt for os at administrere det. Vi har haft ekesmpler på, at folk har haft fire hunde på deres hotelværelse, selvom det kun tilladt at have en enkelt, fortæller Peter Ødgaard Pedersen.

Han forklarer, at hotellets 47 værelser alle er blevet renoveret de seneste par år, og derfor mener han, det er et problem med hunde på værelserne, i hvert fald når der er tale om fire i ét værelse.

Direktøren mener, han har givet hundene en chance, men at det ikke er dem, der er noget i vejen med, men snarere deres ejere.

– Grundlæggende er det et problem, at når der er mere end en hund på hotellet, så gør de. Og så kan folk ikke forstå, at de ikke må have deres hund med i restauranten. Og det sidste problem, og det er næsten det værste, det er, at selvom der står i hundereglerne, at de ikke må være i sengene, så ved vi faktuelt, at de ofte sover i sengene, siger Peter Ødgaard Pedersen.

Hotellet har mange stamgæster, og hotellet er, hvad direktøren kalder et 50 plus hotel, og mange af gæsterne har klaget over hundelarm under deres ophold. Men der er også et andet dilemma for hotellet, som bliver forbedret, ved at nægte hundeadgang.

Mangel på personale

Hotellet har nemlig, ligesom mange andre i branchen, meget svært ved at skaffe rengøringspersonale. Og selvom hotellet opkræver 400 kroner i gebyr for de gæster, der gerne vil have en hund på værelset, så hjælper pengene ikke, hvis der ikke er rengøringspersonale til at gøre rummet ekstra rent bagefter, fortæller direktøren.

– Der er rigtig meget arbejde med at gøre rent i et værelse, efter der har været en hund. Vores sengeløbere over sengene er for eksempel meget svære at gøre helt rene for hundehår. Og så har vi da måttet udskifte adskillige dørmåtter, simpelt hen fordi vi ikke kan gøre dem rene for hundehår.

Kunne I ikke bare have nogle enkelte værelser dedikeret til hunde?

– Jo, det kunne vi måske godt. Men det vil bare være svært at administrere. Hvis der ikke overhovedet må være hunde på hotellet, så er det meget nemt. For er der den hund alligevel, så er der noget galt. Og skal jeg være helt ærlig, så synes jeg faktisk ikke at hunde hører hjemme på et hotel som Friheden.

Er du ikke bange for, at I mister kunder på det?

– Vi mister nogle kunder, det er der ikke tvivl om. For vi har nogle stamkunder, der har hunde, som altid opfører sig ordentligt. Men på den anden side, så skal vi passe på vores ansatte, som skal holde i mange år, og så skal vi også passe på vores værelser, som vi har stoppet rigtig mange penge i og renoveret.

– Jeg ved, at nogen synes det er en god ide, og andre synes det er en dårlig ide. Men nu holder vi fast ved bestlutningen, og så håber vi, at der kommer andre gæster i stedet for dem, der har hunde med. Og så sparer vi i det mindste vores rengøringsmedarbejdere for ekstra arbejde, de er ved at være lidt trætte her sidst på sæsonen.

Overordnet handler det for hotellet dog om, at de gæster, der ikke har hund med, kan holde en ferie uden at blive generet af andres kæledyr. Og derfor har Peter Ødgaard Pedersen truffet beslutningen.

– Der kan derfor fra dags dato ikke længere bookes ophold, hvis man medbringer hund, skriver han på Facebook.

Ikke alles kop te

Den nye beslutning er tydeligvis ikke alles kop te, hvis man kigger på de kommentarer opslaget har fået fra brugerne på Facebook. Alligevel er der en enkelt betragtning, der går igen flere gange, nemlig det, at det er trist, når få skal ødelægge noget for mange.

– Trist at få ødelægger det for folk, som har forstand på hunde, som ved, hvordan hunde skal opdrages. Vi har haft vores hund med på ophold hos jer, og vi nød det alle tre, skriver for eksempel gæsten Per H Langer.

Carina Juul Schneider er enig og skriver:

– Hvor er det ærgerligt, når nogen ødelægger det for andre. De burde få en bøde og smides ud af hotellet. Vi er en af dem med en god og velopdragen hund, som sjældent gør, og som vi kan have med, selvom det er en stor schæfer.

Hotel oplyser til deres kunder, at allerede bookede ophold med hund til den resterende del af sæson 2022 ikke ændres, men at gæster med hund, der har booket ophold til 2023, snarest vil blive kontaktet.

Og hotellet slutter opslaget med at byde velkommen til et hundefrit Hotel Friheden.

HVOR DRØMMER VI OS HEN? OM KULTUREN

Hvad skal fremtiden være, når det gælder Bornholm og kulturen. En rækker engagerede og vidende eksperter og læsere bidrager med deres bud. Send gerne dine tanker til debat@tidende.dk.

DEBAT | ABONNENT

Ø-kultur?