Bjørns vision for Solgården blev til virkelighed

Bjørns vision for Solgården blev til virkelighed
Bjørn Holm Beyer er ejer af Solgården, og han har længe haft visioner for det gamle pensionat. Foto: Jacob Jepsen
INTERVIEW | AARSDALE | ABONNENT | 7. JAN 2022 • 15:45
INTERVIEW | AARSDALE | ABONNENT
7. JAN 2022 • 15:45

Måske startede det hele, da Gorm Wisweh og Bjørn Holm Beyer sad og læste Søren Kierkegaard, René Descartes eller Kant, alt imens Gorm serverede pizza for Bjørn. Sidenhen har Bjørn Holm Beyer været iværksætter indenfor gastronomi, og det samme har Gorm, men på hver deres måde.


Gorm Wisweh åbner til påske sit restaurantkoncept Gorm's på Bornholm, mere præcis på Solgården i Aarsdale. Gorm's vil forpagte selskabslokalerne og drive restaurant.

Bjørn Holm Beyer er ejer af Solgården, og han har længe haft visioner for det gamle pensionat, og nu er de tæt på at blive ført ud i livet.

Egentlig startede det tilbage i 2005 på Copenhagen Business School, hvor Gorm Wisweh eller Bjørn Holm Beyer studerede filosofi sammen.

– Jeg kendte ikke Gorm inden da. Jeg har boet på Bornholm en stor del af mit liv, men jeg var ikke stødt på Gorm.

– Gorm startede sit pizzaprojekt samtidig med, at vi skrev opgaver sammen, hvor vi sad og læste store filosofiske værker. Mens vi gjorde det, lavede han nye typer af pizzaer, som vi kunne prøve at smage. Efter at vi var færdige med studiet, tog Gorm tilbage til Glastorvet i Svaneke, hvor han hjalp sin mor og begyndte at bage pizzaer. Vi har holdt kontakt til hinanden, som er blevet tættere, eftersom jeg også beskæftiger sig med restaurationsbranchen, fortæller Bjørn Holm Beyer.

Køb, salg og import

Bjørn Holm Beyer er iværksætter helt ind i hjertet. Han forklarer, at han ikke kan lade være. Han har en række forskellige virksomheder rundt om i Danmark, der hovedsageligt læner sig op ad og arbejder med restaurationsbranchen. For ikke ret lang tid siden købte han den tidligere politistationen i Østergade i Rønne, fordi det er lidt af en bygning at kunne eje, som han siger med egne ord.

– Den er så smuk og flot. Lige nu er det en udlejningsejendom, og det skal det blive ved med at være. Så er der også en ejerglæde ved at have en ikonisk bygning, siger Bjørn Holm Beyer.

Derudover står han, sammen med blandt andre sin far, for al import til Danmark af San Pellegrino, der er kendt for brusende vand i grønne flasker. Har har også startet festivalen Dining Week, hvor en stor del af landets restauranter holder åbent med gode tilbud og festivalmenuer. Men i 2020 kastede han sig fol alvor ind i Solgården. Han har været en del af en ejerkreds længe, heriblandt med sin far, og nogle af farens venner. I slutningen af 2020 valgte de at købe de andre ud af det og få gang i de ideer, de havde omkring stedet.

– Det var et spørgsmål om, at hvis vi skulle nå videre med drømmene for Solgården, så kræver det en pæn stor investering. Det var grundlaget for beslutningen. Der var nogle partnere, der ikke ønskede at gå den vej, og andre som ønskede. Og så indgik vi et forlig, siger Bjørn Holm Beyer.

– Solgården har tidligere været pensionat og lejrskolested, og det er blevet renoveret over flere omgange, så det er mere blevet et decideret lejlighedshotel. Til det har der været en gildesal/festsal, som dem der bor på Solgården har kunnet benytte sig af. Fra slutningen af 2020 til nu har vi lavet en meget stor renovering af Solgården og en aktivering af gildesalen, så den kan blive til en skøn restaurant, og vi kan bruge salen og den dertilhørende store have, siger Bjørn Holm Beyer.

En kulinarisk profeti

Aktiveringen af gildesalen, studietiden med Gorm Wisweh, hans succes med pizzaer og Bjørn Holm Beyers iværksætterånd har sammen ført til en nærmest selvopfyldende profeti, hvor Gorm Wisweh åbner restaurant i Bjørn Holm Beyers lokaler. Indtil videre skal Gorm's være en pop op-restaurant. De har indgået en "luftig" kontrakt, som Bjørn Holm Beyer kalder det. I sidste ende handler det om, at alle skal være tilfredse med projektet. Både Aarsdale, Gorm's og Solgården.

– Der skal ligge en Gorm's så længe, det giver mening. Det skal give mening både for Gorm’s og for mig og for Aarsdale. Og hvis det bliver noget, som folk holder af, så bliver det noget, vi kan gøre mere fast, tænker jeg.

– Jeg glæder mig bare til, at der bliver åbnet døre, og vi får hul på det her, og at det forhåbentligt bliver et bidrag til en fantastisk udvikling, som Bornholm er i fuld gang med. Jeg håber, at Gorm's kan bidrage til den positive udvikling, der er i forhold til madoplevelser på øen. Det har de kunnet i alle andre byer, som de er i, siger Bjørn Holm Beyer.