God stemning i Aarsdale: Gorm's restaurant er win-win for byen

God stemning i Aarsdale: Gorm's restaurant er win-win for byen
Gorm's rykker til påske ind på Solgården i Aarsdale med både pop op-restaurant og butik med blandt andet morgenbrød. Foto: Jacob Jepsen
INTERVIEW | AARSDALE | ABONNENT | 6. JAN 2022 • 15:30

Vi har solgt mere øl, siden Mikkeller kom til byen, siger formand for Høkeren, som også tror, det bliver positivt for Aarsdale, at Gorm's rykker ind i den lille by mellem Nexø og Svaneke.


– Det gør Aarsdale endnu mere interessant at besøge, siger Frits Madsen om, at Gorm's til påske rykker ind på Solgården i Aarsdale med både pop op-restaurant og butik med blandt andet morgenbrød.

– Det vil trække flere mennesker til byen og de ting, der allerede er her, samt Gorm's nye vil supplere hinanden godt, mener han.

Han er formand for den frivilligt drevne købmandsbutik Høkeren ved havnen i Aarsdale og ser kun positivt i, at Gorm's nu også har fået øje på fiskerlejet ligesom Mikkeller gjorde i 2019.

– For Høkeren tror jeg ikke, at det betyder andet end mersalg. Vi har for eksempel solgt mere øl, siden Mikkeller kom, så jeg ser det bare som en win-win for alle, at der kommer flere aktiviteter i byen, og at det giver mere omsætning til alle, siger Frits Madsen.


Lene Stenstrop. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen


Fantastisk positivt

Også beboer i byen, Lene Stenstrop, ser positivt på, at en ny restaurant og butik rykker ind i Solgården i Aarsdale.

– Jeg synes, det er fantastisk positivt, at Solgården får nyt liv. Det, der glæder mig mest, er, at når man har så attraktiv en beliggenhed, at stedet så bliver brugt til gavn for hele byen og øen. Vi ved jo, at folk gerne kører efter de gode steder, siger Lene Stenstrop, som også er formand for borgerforeningen i Aarsdale.

Efter hendes mening vil en ny restaurant i byen ikke tage brødet fra de eksisterende.

– Tværtimod vil de supplere hinanden, og jeg er overbevist om, at det trækker flere mennesker til Aarsdale. Hun mener også at Gorm's engagement i Aarsdale er en fortsættelse af en udvikling, som er i gang, hvor der sker nye ting med afsæt i det gamle.

– Plejehjemmet er blevet til ferieboliger, som altid er lejet ud. Mikkeller åbnede i fiskernes gamle isværk, og nu flytter Gorm's ind i Solgården. Det er dejligt, at en træt bygning får liv.


Lasse Mikkelsen. Arkivoto: Berit Hvassum


Kort sæson

En af byens nye tilflyttende børnefamiliefædre, Lasse Mikkelsen, ser også kun fordele ved, at endnu en kendt restaurant rykker ind i byen.

– Jeg synes, det er megafedt. Solgården har været lidt forsømt, og når nogen vil investere tid, kærlighed og penge i Aarsdale, er det mega positivt for byen, mener han med henvisning til både Gorm's planer, men også til, at ejerne af Solgården skaber nyt liv i bygningerne.

– Jeg ved godt, at nogle frygter, at byen kan blive overrendt, og at det autentiske ved byen forsvinder, men det er dejligt med liv, og sommersæsonen er kort, så har vi det autentiske tilbage resten af året.

Lasse Mikkelsen er selv vokset op i Aarsdale og flyttede for et par år siden både sit firma og med familien tilbage til byen.

Han mener, der er rigeligt plads til endnu en restaurant.

– Mikkeller har ikke kunnet følge med, og nu bliver der et større udvalg, når du både kan gå på røgeriet, på Mikkeller eller på Gorm's. Det sætter Aarsdale på landkortet og skaber positiv interesse for at komme og se vores lille perle af en by, mener Lasse Mikkelsen.

Han har selv flyttet sit lyd, lys- og eventfirma Mtek til Aarsdale og lejet sig ind i lokaler på havnen og er dermed selv en del af den nye udvikling i byen.

Parkeringspladser kan bekymre

Eneste frygt hos Høkeren-formand og aarsdalebo Frits Madsen med Gorm's indtog i byen er, at Aarsdale kan blive ligeså overrendt som Svaneke.

– Men vi har den fordel, at vi har en omfartsvej. Og lige nu er der balance i det. Dog kan det måske blive et problem med parkeringspladser i byen, hvis der kommer flere til, mener han.

Lene Stenstrop ser som lokal beboer i Aarsdale frem til selv at kunne lade bilen stå, når hun skal ud at spise og have et glas vin, men ser også, at parkeringspladser kan blive et problem i højsæsonen.

– Vi har et lille logistikproblem med parkeringspladser. Kommunen burde købe et stykke mark til parkeringspladser udenfor byen, mener Lene Stenstrop.