Biltema venter på kommunen: Man bliver lidt træt

Biltema venter på kommunen: Man bliver lidt træt
Foto: Biltema Sverige
NYHED | ABONNENT | 15. NOV 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
15. NOV 2023 • 05:30

Det er i disse dage et år og ni måneder siden, Biltema første gang fortalte offentligt om sine planer med at bygge en ny butik i Rønne. Kommunen er endnu ikke færdig med sagsbehandlingen, og senest har selskabet ventet mere end en måned på svar om status fra kommunens direktør. 'Så bliver man vel lidt træt', lyder det fra Biltema.

Den 17. februar sidste år fik offentligheden første gang kendskab til Biltemas ønske om at åbne et nyt varehus ved Vibegård i Rønne.

Den administrerende direktør i Biltema Danmark, Jacob Borring Møller, sagde dengang i et interview med Tidende, at analysen var, at Biltema ville kunne drive en fornuftig forretning.

I dag - hvor det om ganske få måneder er to år siden, ovenstående udtalelser faldt - er de første spadestik på arealet på marken ved Vibegård endnu ikke taget. Tidende har derfor spurgt selvsamme Jacob Borring Møller, hvor langt man er med planerne om byggeriet af den 6.600 kvadratmeter store butik.

– Ja, bare jeg vidste det, lyder det umiddelbart fra den administrerende direktør.

Lige nu afventer Biltema nemlig, at kommunen færdiggør sin sagsbehandling af projektmaterialet.

– Fredag den 6. oktober klokken 12.01 spurgte jeg Lillian Rasch Madsen, om hun kunne give en status på projektet i forhold til, om vi kan etablere os på Bornholm. Men - det er der ikke kommet så meget ud af. Jeg har ikke hørt fra hende.

Prioritet 3

Lillian Rasch Madsen er direktør i Bornholms Regionskommune og har i slutningen af april oplyst til Tidende, at der er truffet politisk beslutning om, at der skal etableres et plangrundlag, som muliggør etablering af en Biltema i Rønne ved Vibegård.

"Der skal både laves lokalplan og kommunaplantillæg. Processen indledes med den fase, der hedder "Indkaldelse af idéer og forslag". Denne fase er endnu ikke igangsat – hvilket skyldes, at sagen er af en type, der prioriteres i kategori 3 (det er en politisk vedtaget prioritering) – og pt er planafdelingen fuldt beskæftiget med sager af prioritet 1 og 2," skrev Lillian Rasch Madsen til Tidende dengang.

Biltemas administrerende direktør i Danmark slår fast, at selskabet stadig har et ønske om at bygge på marken ved Vibegård. Man har dog kortvarigt været i dialog med kommunen om en alternativ beliggenhed, 'hvor tingene måske kunne gå lidt stærkere', som Jacob Borring Møller formulerer det.

– Men mit bagland ønsker ikke den løsning.

'Irriterende'

Dermed venter selskabet blot på, må man forstå på direktøren, at kommunen får sat gang i processen og i sidste ende givet tilladelse til byggeriet.

– Da kommunen et eller andet sted tilkendegiver, at de ønsker, at vi kommer, så har det været Vibegård, vi har arbejdet på og afleveret en projekttegning til.

Har I nogen holdning til, at der går så lang tid?

– Hvis du skriver en mail til én, du skal arbejde sammen med, og du efter halvanden måned ikke har hørt noget, så bliver man vel lidt træt. Man kunne bare give en kort status og sige: "Jeg har ikke nogen status", siger Jacob Borring Møller og tilføjer:

– Nu er det ikke lige noget, der er top-of-mind hos mig, men når du spørger, kan man godt blive lidt irriteret over, at man ikke hører bare et eller andet. Så kan det godt være, man ikke kan sige noget, men det ville ikke tage mere end fire og et halvt minut at skrive.

Lillian Rasch Madsen kunne tirsdag ikke træffe medarbejderen, der har haft dialogen med Biltema, men hun skriver i en mail til Tidende:

"Naturligvis er BRK interesseret i at samarbejde med Biltema, og jeg er opmærksom på deres direktørs mail af 6. oktober. Sagen er ikke helt ukompliceret, da der er tale om en noget større butik end ”normalt”, hvilket kræver ændringer af eksisterende plangrundlag, men vi gør, hvad vi kan for at imødekomme deres ønsker."

Intet nyt fra Elgiganten

Harald Nyborg har tidligere vist interesse for at åbne en butik på Bornholm.

Også Elgiganten har planer om at slå sig ned med en butik i Vibegårdscentret. Senest i februar bekræftede kæden, at det er dens 'klare mål' at etablere sig på Bornholm, men på grund af en 'langvarig politisk proces', som dog er faldet på plads, havde flere ting ændret sig løbende.

– Imidlertid har de stigende materialepriser og byggerenter vanskeliggjort det for vores udviklingspartner og underentreprenører, så som det ser ud lige nu, er vi ikke på plads til at komme i gang endnu. Hvornår det lykkes, vides ikke, men vi håber fortsat på at komme til Bornholm, sagde administrerende direktør Peder Stedal.

Tidende var tirsdag i kontakt med Elgigantens presseafdeling, der ikke havde noget nyt at fortælle om projektet. Det fremgår dog af kædens hjemmeside, i en nyhed fra januar i år, at Elgiganten frem mod 2024 åbner varehuse i blandt andet Thisted, Haderslev, Greve, Grenaa, Lyngby, Nyborg og Skive. Senest er et splinternyt varehus i Grenaa åbnet den 10. november, fremgår det.