Solceller er produceret i Kina, og det er bekymrende

SYNSPUNKT | ABONNENT | 4. JUN 2022 • 13:23
Af:
Lisbeth
Mikal Bonde
Risenholmsvej 16
Østerlars
SYNSPUNKT | ABONNENT
4. JUN 2022 • 13:23

Nu er det over to år siden, de startede med at snakke om solcellepark her i Østerlars. Naboerne har fået at vide af European Energi, at de solceller, der skal sættes op, er produceret i Kina, og det er bekymrende.

Solceller markedsføres som grønne og miljøvenlige. De fleste solceller, som produceres i Kina, har en bagsidefolie, der består af flourstofbaseret plast for optimal beskyttelse mod vejr og vind. Dette gør, at de hverken kan genanvendes eller afbrændes, da de afgiver giftig røg. Tonsvis af solceller ville skulle i deponi, når solcellerne er udtjent.

Hvis de her flourstoffer slipper ud i miljøet, kan de ophobe sig gennem fødekæden og i menneskers blod, lever og lunger. De er desuden påvist, at være kræftfremkaldende og hormonforstyrrende.

EU har forbudt bly i alt elektronik, undtagen i solceller. Hvad sker der, hvis de går i stykker? Allerede i 2016 mente danske solcelleejere og seniorkonsulent Ivan Katic fra teknologisk institut, at billige solceller slår revner.

Solceller er påført en coating, som bruges som genskinsbehandling og optimering af lyset. Denne kan bl.a. bestå af titaniumdioxid. Når denne coating bliver slidt af med tiden, frigives det som nanopartikler, som kan flyve rundt og have betydelige sundheds- og miljørisici, da nanopartikler kan ophobe sig i lungevæv. En molekylær biolog og en professor ved Århus Universitet ansøgte om at måtte forske i nanopartikler fra solceller med titaniumdioxid, men fik afslag.

Vi har fundet ud af, at der i England er lavet en laboratorieundersøgelse med bier, hvor biernes tarmsystem bliver ødelagt af titaniumdioxid. En af de nærmeste naboer til parken er erhvervsbiavler.

I landbrugs avisen den 14. maj 2022 udtaler solcelleadvokat Jacob Carl, at vi ved for lidt om forurening fra solcelleparker. Han anbefaler derfor landmænd at sælge deres marker i stedet for at udleje dem, da der ingen garantier er for, at de ikke er forurenede.