Leder: Skal du se skandaløs VM-bold?

Leder: Skal du se skandaløs VM-bold?
LEDER | ABONNENT | 22. NOV 2022 • 05:30
Tommy Kaas
Digital chef
LEDER | ABONNENT
22. NOV 2022 • 05:30

Hvad gør man, når fodbolden ruller i Qatar, og vores landshold kæmper for at nå langt ved det mest skandaløse VM nogensinde? Man tager sin egen beslutning – og rummer naboens.


Kæmper du også lidt med fodboldfeberen i de her dage? Normalt er det noget skidt at blive ramt af feber, men når vores herrelandshold i fodbold spiller med i VM-slutrunden mod en række af verdens bedste fodboldnationer, så vil man gerne rammes af den, fodboldfeberen.

Men desværre er hele VM-slutrunden på forhånd blevet ødelagt af, at det er Qatar, der er værtsnation. I et korrupt spil har ørkenstaten fået tildelt verdensmesterskaberne af det internationale fodboldforbund Fifa, og historierne om mange tusinder af døde migrantarbejdere, mangel på menneskerettigheder, homofobi og kvindeundertrykkelse lægger en kæmpe dæmper på det her skammens VM.

Tirsdag åbner Danmark slutrunden med sin første puljekamp mod Tunesien. I slutningen af sidste uge fandt vi ud af, at den og alle de andre kampe bliver afviklet uden øl på tribunerne, og i går måtte de landshold – herunder Danmark – som på forhånd havde proklameret, at deres anførere skulle iføre sig anførerbind med regnbuefarver, så droppe den idé. Udsigten til, at spillerne fik gule kort for at bære anførerbindet, var for meget, og så blev også denne lille "protest" lukket ned.

Hvad gør vi som forbrugere? Lukker vi øjnene for uhyrlighederne og tænder for fjernsynet? Eller boykotter vi hele VM-slutrunden, fordi "så kan de lære det"?

Uanset om vi vælger at se intet, lidt eller det hele, så er en vigtig pointe, at vi skal lade være med at pege fingre af hinanden for at træffe vores valg. Man skal ikke udskammes for at se kampene og på den måde "bakke op" om VM i Qatar, og man skal heller ikke udskammes for ikke at se med og på den måde ikke "bakke op" om vores landshold.

Fodbold er normalt noget, der samler os. Det her VM skal ikke have lov til at gøre det modsatte.

Vi manøvrerer i en svær virkelighed. Meget af vores tøj er fra Kina og fremstillet – nogle gange af børn – under kummerlige forhold. Vi har stadig virksomheder, der er aktive i Rusland. Mange har været på ferie i Qatar for at opleve det voldsomt rige "Disneyland" for voksne.

Så ja, VM i Qatar er indiskutabelt den største fodboldskandale nogensinde. Nu har DBU sammen med de øvrige medlemsorganisationer i Fifa og Uefa et ansvar for at få skiftet totalt ud i toppen af international fodbold, så lignende forbrydelser ikke sker i fremtiden.

Men inden da ruller fodbolden: Kom så, Danmark!

DAGENS ELUDSIGT BORNHOLM
DET FRIE VALG / 03-12-2023 / ELPRIS+SPOTTILLÆG / AFGIFTER / NETTARIF

Søndag eftermiddag - mandag morgen: Søndag nat nærmer vi os igen 2 kr./kWh. Priserne svinger lige omkring eller under 2,20 kr./kWh alt inkl. Det er mellem 00 og 06, at du kan hente en ekstra besparelse. Opdateret søndag 13.02. Næste opdatering 00.14.

Bornholms energi og forsyning