Leder: Panser på Bornholm

Leder: Panser på Bornholm
LEDER | ABONNENT | 16. SEP 2022 • 05:30
LEDER | ABONNENT
16. SEP 2022 • 05:30

Det er virkelig godt for Bornholm, at vores vinterberedskab nu er blevet polstret med tre nye pansrede mandskabsvogne.

Nu er det slut med bæltekøretøjer, når Kong Vinter angriber Bornholm og kaster sne over vores veje. Når sneen falder i en grad, så den netop nedskårne almindelige vintertjeneste ikke kan være med, sker der nye ting fremover.

Forsvaret har, som vi har berettet en del om her i Tidende, besluttet at udfase de såkaldte M113-bæltekøretøjer i hele Danmark, fordi de er for dyre at holde ved lige. I stedet ønsker man at indføre de nye pansrede mandskabsvogne, der hedder Piranhaer, og som kører på hjul i stedet for bælter.

Bornholms Hjemmeværn har modtaget tre pansrede mandskabsvogne, som skal nu indgå i det lokale vinterberedskab. Det er intet mindre end virkelig godt for Bornholm. Hvis sneen for alvor sætter ind, så er der brug for et hurtigt beredskab, der kan rykke ud og hjælpe borgerne, når det gælder. Det er en vigtig del af vores beredskab at have lokale køretøjer, der kan forcere sneen, hvis øen lukkes ned.

De tidligere planer om, at man kunne have de panserede mandskabsvogne ovre og sejle dem til Bornholm, når det sneede nok, var uholdbar.

De tidligere planer om, at man kunne have de panserede mandskabsvogne ovre og sejle dem til Bornholm, når det sneede nok, var uholdbar. En tilsneet ø med ambulancehungrende borgere kan ikke vente på, at Forsvaret booker færgebillet hos Bornholmslinjen og først sejler de snestærke køretøjer af sted, når der er ledig plads på vogndækket.

Med udstationeringen af de tre nye køretøjer på Bornholm får vores frivillige i Hjemmeværnet også langt bedre mulighed for at træne kørsel i den nye type køretøjer til gavn for alle. De er allerede i gang ved Raghammer, og når den første sne falder, bliver sandtræningen udskiftet med ægte sne.

Men sikringen af vores vinterberedskab er ikke kommet af sig selv.

Den stærke fokus på vigtigheden af at have pansrede mandskabsvogne til vinterberedskabet er især båret af en person: Venstres lokale folketingsmedlem Peter Juel-Jensen. Han har i den grad fulgt sagen og lagt pres på forsvaret for at sikre en seriøs løsning på Forvarets ønske om at udfase de gamle M113.

Peter Juel-Jensen har her være med til at styrke vores samfund - Sammen om Bornholm. Tak.