Leder: Feriefornuft

Leder: Feriefornuft
Pernille Kofod Lydolph. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 10. MAJ 2021 • 08:19
Jakob Marschner
Journalist
| ABONNENT
10. MAJ 2021 • 08:19

LEDER

Nu skal man jo nok passe på med at antage, at avisen her bliver læst i regeringens kontorer. Kan hænde i Miljøministeriet, måske ligefrem også i Udenrigsministeriet, hvor ministrene jo faktisk er herfra.

Men for det tilfældes skyld, at Jeppe Kofod eller Lea Wermelin skulle have et eksemplar fra i fredags, måtte de gerne bringe det videre til et par af deres kolleger, erhvervsminister Simon Kollerup og transportminister Benny Engelbrecht. Før partierne begynder at forhandle om den nye sommerhjælpepakke, vil de to ministre nemlig her kunne finde et par gode råd til, hvordan hjælpepakken bedst kan gøre nytte.

Det er godt at se, at det også denne sommer bliver billigere at rejse mellem landsdelene. Godt 200 millioner kroner vil regeringen sætte af til det formål. Det kan vi selvfølgelig kun bifalde et sted som Bornholm, der er kendt af turister som et godt sted – men jo altså også er kendetegnet ved at ligge lidt langt fra alfarvej.

Så er spørgsmålet bare, hvordan de mange rare penge sådan mere præcist skal ud og arbejde i landet. Det kan man gøre på mange måder, og der må naturligvis være nogle regler.

 

Som folk er flest, går vi nu en gang mere op i, hvad vi har af penge at gøre godt med i ferien, end vi bekymrer os om, hvornår en puljeperiode i Transportministeriet er gået.

 

En af de regler gik sidste år ud på, at turisterne kunne få en del af deres transportudgifter refunderet, når perioden med billigere indenrigsrejser var forbi. Her foreslog Destination Bornholm-direktør Pernille Kofod Lydolph så i fredags, at folk i stedet får rabatten med det samme, altså før de rejser.

– I år så jeg gerne en anden model, hvor turisterne ikke får pengene retur på bagkant, men på forkant ved, hvad rejsen kommer til at koste dem. Så ved de også, hvad de har af ekstra penge, sagde hun.

Det er jo indlysende rigtigt. Modellen sidste år havde systemet i centrum – "I kan få penge, når vores ordning her løber ud" – hvor Pernille Kofod Lydolph taler for at vælge en mere praktisk og jordnær fremgangsmåde. Som folk er flest, går vi nu en gang mere op i, hvad vi har af penge at gøre godt med i ferien, end vi bekymrer os om, hvornår en puljeperiode i Transportministeriet er gået. Så er det bare at håbe, at der ikke findes et eller andet sært teknokratisk argument, der kan overtrumfe den her form for helt almindelig sund fornuft.

Godt ville det på samme måde være, hvis regeringen også vil lægge sig på sinde, at højsommeren ikke alle steder er perioden, hvor behovet er størst for turister, der er kommet med rabat på billetten. Juli skal nok blive helt fin her på stedet, sikkert også andre steder, så en rabatperiode, der rækker helt frem mod efterårsferien vil her og andre steder batte mere.

En charmerende idé er også en gratis tur for alle over Øresundsbroen, hvis man bare kan fremvise en billet til Bornholm. Det er bare også en så direkte støtte til ét sted i landet på bekostning af alle andre steder, at man kan have sine tvivl, om der vil vokse appelsiner på sådan et træ. Men point til Pernille Kofod Lydolph for forsøget. Hun viser også her, at alle bestræbelser af den slags starter med at så et lille frø.