Kaas: En plan lige til skraldespanden

Kaas: En plan lige til skraldespanden
LEDER | 15. SEP 2023 • 05:30
Tommy Kaas
Digital chef
LEDER
15. SEP 2023 • 05:30

Stor ros til Bofa, som endelig har pillet de gyselige affaldsøer ud af Bornholms skraldefremtid.

Vi skulle gå grueligt meget igennem, før Bofa fandt ud af, at de mange kritiske røster, der har været om de planlagte affaldsøer, rent faktisk havde noget ganske fornuftigt på hjerte.

Torsdag meldte affaldsselskabet ud, at miljø'erne, som de har kaldt dem, er trukket ud af den kommende affaldsplan, og i stedet må alle, der bor i byerne, finde måder at få plads til fremtidens affaldssortering på.

Det er virkelig, virkelig dejligt, at vores smukke bymiljøer ikke skal skæmmes af disse nye, offentlige skraldecontainere. Forestil jer en affaldsø i Svanekes fine gader eller i Rønnes gamle bydel. Forestil jer de store frustrationer, når man begyndte at anlægge disse klodsede bygningsværker. Affaldsøer i vores unikke områder ville have været deciderede skampletter i bybilledet, og selv om det har taget lang, lang tid at få det trumfet igennem, bør der lyde stor ros til Bofa for at lytte.

Hvorfor man skulle igennem en ny udbudsrunde, hvor affaldsøerne – måtte vi forstå – stadig var en essentiel del af den samlede løsning, og hvorfor de interesserede selskaber skulle udfærdige deres tilbud og byde på opgaven, før de omtalte affaldsøer altså på bagkant af det hele blev pillet ud af planerne, kan vi kun gisne om.

Faktum er heldigvis, at nu, hvor alle har haft chance for at byde ind på de store, lukrative affaldsopgaver, bliver en central del af det hele skrottet.

Det er skønt, men det er altså også en lille smule mærkeligt.

Men hele historien om Bornholms fremtidige affaldsindsmaling er jo i forvejen en broget fortælling. Forløbet med HCS, der vandt opgaven, og som siden røg i totterne på kommunen, som rev kontrakten i stykker med henvisning til, at HCS ikke havde levet op til den indgåede kontrakt, er desværre langt fra overstået, men vi er et skridt længere.

Det kunne være rart med flere gode nyheder a la dén om de aflyste planer om affaldsøer, også selv om vi kan forstå, at planerne ikke er 100 procent aflyst. For hvis det ikke lykkes alle at finde plads til vores kommende skraldespande – for eksempel på mindre grunde i bymiljøerne – så har Bofa stadig en kattelem til en affaldsø.

Opfordringen er klar: Vi skal passe endnu bedre på vores helt særlige miljøer – uden apostrof.

HVOR DRØMMER VI OS HEN? OM KULTUREN

Hvad skal fremtiden være, når det gælder Bornholm og kulturen. En rækker engagerede og vidende eksperter og læsere bidrager med deres bud. Send gerne dine tanker til debat@tidende.dk.