Investeringer for mere end en halv milliard

Investeringer for mere end en halv milliard
Arkivfoto: Berit Hvassum
KOMMENTAR | 3. APR 2024 • 11:00
Af:
Laila Kildesgaard
Maja Bendtsen
bestyrelsesmedlemmer i Trefor El-net Øst
KOMMENTAR
3. APR 2024 • 11:00

Du kan komme med input til planen for udviklingen af det bornholmske el-net gældende fra 2025.

Hvis elforbruget på Bornholm udvikler sig på samme måde, som forventningen er i resten af Danmark, så kan vi se frem til mere end en fordobling af forbruget frem mod 2030 på Bornholm. Det sker som følge af elektrificeringen af samfundet, der især slår igennem på antallet af varmepumper til opvarmning af boliger og på forskellige transportformer – både elbiler til privat transport og til tungere transportbehov.

Vi har fået de første elbusser. Samtidig er der flere og flere private på Bornholm som investerer i solceller. Det meste af vores elnet er bygget i en tid, hvor verden var anderledes, og el blev brugt til forsyne lys, fjernsyn, køleskab osv. men med den stigende elektrificering, hvor el også skal dække opvarmning og transport, så skal vores eksisterende elnet udvides. På femårigt sigte viser beregningerne, at der er brug for cirka en halv milliard kroners investeringer i elnet, it-systemer og måleudstyr for at imødekomme det stigende behov. Som lovgivningen er, har alle kunder ret til at få deres forbrug dækket. Det skal investeringsplanen afspejle.

Åbenhed om investeringsbehov og beregninger

Elektrificeringen af samfundet udvikler sig i et højt tempo i disse år. Derfor stiller lovgivningen krav om, at netselskaberne – på Bornholm Trefor El-net Øst – udarbejder og offentliggør planer for investeringer for de kommende fem til ti år. Af planerne skal det også fremgå, hvilke lageranlæg selskabet vil bruge til at balancere forbruget, så investeringerne kan begrænses. Det er vigtigt at monopolselskaber er åbne om de forhold i virksomheden som påvirker forbrugerne og priserne.

Energinets bestyrelse og dermed staten har endnu ikke besluttet, om og hvordan Bornholms elnet skal kobles på en kommende energiø og transformerstation syd for Aakirkeby. Derfor bygger prognosen i udviklingsplanen på, at Bornholm fortsat er koblet til det statslige net med søkablet fra Hasle. Om to år, når vi skal lave den næste netudviklingsplan 2027, er det spørgsmål formentlig afklaret. Det kan få stor betydning til den tid.

Opfordring til storforbrugere

Forslaget til netudviklingsplan for Trefor El-net Øst gældende fra 2025 er fra den 4. april tilgængelig på Forsyningstilsynets hjemmeside og i høring frem til 1. maj 2024.

Det er vores håb, at især de store energiforbrugere på Bornholm som kommune, de kommunale aktieselskaber, de store statslige virksomheder, sygehuset og de største private virksomheder som smedevirksomheder, mejeri, slagteri og andre vil tage sig tid til at svare på høringen. Hver især har kendskab til særlige ændringer i deres virksomheds elforbrug eller investeringsplaner, der kan påvirke investeringsbehovet i elnettet.

Det samme gælder, hvis private eller ildsjæle med særligt kendskab kan bidrage til kvalificering af prognoserne for udviklingen af elforbruget på Bornholm.