Er det sådan man vil have, at Bornholms kyster skal se ud?

Er det sådan man vil have, at Bornholms kyster skal se ud?
Jens Kristensen mener ikke, at det er normalt for området med hævede tagterrasser, men det mener Byg. Jens Kristensens bolig ses her til venstre, mens nybyggeriet ses til højre. Foto: Jens Kristensen
KOMMENTAR | ABONNENT | 23. JUN 2023 • 15:30
Af:
Jens Kristensen
Strandvejen 72
Sandvig
KOMMENTAR | ABONNENT
23. JUN 2023 • 15:30

Naboen til nybyggeriet på Strandvejen 74 i Sandvig mener, at byggetilladelsen er blevet givet på et forkert grundlag. Byg afviser.

Jeg henviser til artiklen på forsiden af Bornholms Tidende Weekend i weekenden (den 3.-4. juni) og også TV2 Bornholms indlæg på webside udgivet den 3. juni.

Sagen omhandler et kæmpehus, der netop er under opførsel i Sandvig, og som tiltrækker sig en del opmærksomhed. Der er mange kommentarer fra diverse borgere både på facebooksider og til ovennævnte artikel og indlæg, så det er en meget aktuel sag.

Af både artikel og indlæg fremgår det, at BRK Byg afgiver meget misvisende oplysninger af stor betydning for sagens udfald.

Da byggeriet ligger udenfor byggeretten, så har Byg foretaget en helhedsvurdering. Helhedsvurderingen mangler at tage højde for flere forhold - byggeriets faktiske tre etager på grund af det skrå terræn, ligesom der ikke er taget hensyn til øgede indkigsgener, lysforhold og nærhed til anden bebyggelse i helhedsvurderingen. Men særligt har Byg konkret vurderet, hvad der er sædvanligt for området og henviser særligt til Hotel Nordlandet. Byg udtaler: "...essensen er, at i det pågældende område er det sædvanligt med hævede tagterrasser", "...mange eksempler på hævede terrasser i området", og "...Henvisningen til Hotel Nordlandet er derfor en henvisning til hvad der er "normalt" i området".

Dette er misvisende information; det er ikke sædvanligt med tagterrasser i området - for der er ingen.

I området findes kun Hotel Nordlandets hævede terrasse, der ikke kan fungere som en henvisning til, hvad der er "normalt" i området, da der skal sondres mellem private boliger og erhvervsbyggerier - som netop Byg også selv oplyser i artiklen.

Byg anfører, at dette er Bygs hovedargument og essensen i Bygs argumentation - som så bliver tilbagevist af Byg selv.

Så Byg rammer helt skævt her - det er på alle måder tale om misvisende information!

Hvis dette er sådan, man vil have at huse omkring Bornholm skal se ud - ja så kan vi jo bare også bygge 9,3 meter op i højden helt i skel, i 3. etager, anlægge terrasser på toppen til stor gene for alt og alle (men så kan vi da selv se ud) eller alternativt sælger vi huset - til en køber a la ejeren i nummer 74, der så bygger op i tilsvarende højde.

Er det sådan man vil have, at Bornholms kyster skal se ud?

Svar fra Claus Munk, centerchef, Center for Regional Udvikling, It og Sekretariat i BRK:

 

Byg har ikke henvist særligt til Hotel Nordlandet, ligesom Hotel Nordlandet ikke fremgår særligt i byggetilladelsen af den 10. januar 2023 til Strandvejen 74, 3770 Allinge.

Tidendes journalist har i mail af den 1. juni 2023 til mig (Claus Munk) specifikt bragt Hotel Nordlandet på banen, og det er i forsøget på at besvare denne, at Byg i sit svar nævner Hotel Nordlandet. At Byg skulle have henvist særligt til Hotel Nordlandet er derfor taget ud af en sammenhæng og således ikke korrekt.

Som det tydeligt fremgår af figur 4 og 5 i byggetilladelsen af den 10. januar 2023 til Strandvejen 74, 3770 Allinge er det sædvanligt i området med hævede opholdsarealer og tagterrasser, både til erhvervsbyggeri og helårsboliger eller sommerhuse.

Til orientering fremgår de vedhæftede figurer ligeledes af både byggetilladelsen og af bilag til byggetilladelsen.

Hotellets hævede opholdsarealer og tagterrasser indgår sammen med de øvrige ejendomme med hævede opholdsarealer og tagterrasser i området i kommunens vurdering af, hvad der er sædvanligt i området. Dette fremgår også af Bygs svar i forbindelse med artiklen i Bornholms Tidende af den 3. juni 2023.

Vurderingen af, hvorvidt hævede opholdsarealer og tagterrasser er sædvanligt i et område, er en del af vurderingerne under det første af de seks kriterier, som skal indgå i kommunens samlede helhedsvurdering. Helhedsvurderingen baseres på de generelle kriterier i BR18 § 188, stk. 1, nr. 1-6.

Ejendomme med hævede opholdsarealer og tagterrasser nord og øst for ansøger. Illustration: BRK

 

Ejendomme med hævede opholdsarealer og tagterrasser vest for ansøger. Illustration: BRK