Debat: Flere bornholmere til at løfte i flok

Debat: Flere bornholmere til at løfte i flok
Det er en kæmpe udfordring for os i erhvervslivet, at vi mangler dygtige folk på vores virksomheder, understreger formanden for DI Bornholm, Kenn Kjellberg, i dette debatindlæg. Arkivfoto: Allan Rieck
SYNSPUNKT | BORNHOLM | ABONNENT | 15. JAN 2022 • 07:30
Af:
Kenn Kjellberg
formand for DI Bornholm
direktør
ejer Victor Vask A/S
Rønne
SYNSPUNKT | BORNHOLM | ABONNENT
15. JAN 2022 • 07:30

Manglen på kvalificerede medarbejdere bremser væksten på Bornholm, og derfor har vi akut brug for, at erhvervsliv, politikere, uddannelser og embedsværk samarbejder om at finde løsninger.


Vi har netop taget hul på et nyt, spændende år fuld af muligheder, og samtidig kan jeg se tilbage på 10 gode år som formand for DI Bornholm. I min tid som formand er der på mange områder sket en positiv udvikling på Bornholm til gavn for os alle – borgere såvel som erhvervsliv. Vi har meget at være stolte af på vores smukke ø, og vi har mange gode kræfter, som hver dag bidrager til vores øsamfund med innovative og kreative idéer, foretagsomhed og flid. Vi har virksomheder, der udvikler, producerer og eksporterer til hele verden, og vi har virksomheder, der arbejder med lokalt sigte, med lokale råvarer, og som er med til at gøre Bornholm til en attraktion i ind- og udland.

Desto ærgerligere er det, at Bornholm i år landede i bunden af DI’s erhvervsvenlighedsundersøgelse. Det er første gang, men det må og skal være den sidste. Ingen borgere på Bornholm er tjent med, at erhvervslivets vilkår er ringere end i andre kommuner. Det bornholmske erhvervsliv bidrager med 1,7 milliarder kroner årligt til den kollektive velfærd, og de private virksomheder er essentielle for øens vækst og udvikling. Det beder vi den nye kommunalbestyrelse have top-of-mind, når de sætter sig sammen og forhandler indsatser, prioriteringer og budget for det nye år.

Et af de allerstørste problemer de kommende år er manglen på medarbejdere, som allerede nu er et akut problem for mange af øens virksomheder. Det er en kæmpe udfordring for os i erhvervslivet, at vi mangler dygtige folk på vores virksomheder. Og de bliver stadig sværere at finde. Manglen på kvalificerede medarbejdere bremser væksten på Bornholm, og det bliver kun værre.

Derfor har vi akut brug for, at erhvervsliv, politikere, uddannelser og embedsværk samarbejder om at finde løsninger. For løsningen er ikke enkel, og der skal sættes ind på flere fronter. Der er for få unge her på øen, der vælger en erhvervsuddannelse, og det skal vi have gjort noget ved. Det er nemlig især faglærte medarbejdere, som virksomhederne kommer til at mangle i fremtiden. Men vi er også dybt afhængige af, at vi kan tiltrække kvalificerede medarbejdere fra andre dele af landet – og måske endda fra udlandet. Bornholm er et dejligt sted at bo, og det skal vi gøre en større indsats for at vise. Men det nytter kun, hvis vi også kan tilbyde boliger på øen til dem, der kommer hertil. Hvis det skal lykkes at tiltrække nye beboere og medarbejdere til Bornholm, skal vi have fokus på kommunens bosætningspolitik og bygge nogle flere boliger, som gør det attraktivt at bosætte sig på øen ­– både for kommende medarbejdere og deres familier.

Vi kan gøre det langt bedre for både borgere og erhvervsliv på Bornholm, hvis et flertal i det nye byråd finder sammen om en fornuftig og fremtidssikret politik, som omfavner den generelle erhvervsvenlighed. Og endnu vigtigere, som adresserer de problemområder, der fylder allermest hos erhvervslivet.

Vi skal derfor tænke i muligheder, ikke i begrænsninger. På Bornholm kender vi hinanden, vi engagerer os, vi hjælper hinanden, og vi står sammen. Det har ikke mindst tiden under covid-19 vist. Lad os fortsætte sammen ad den kurs.