Utilfredsheden vokser i Veganerpartiet: Lokal spidskandidat bag krav om ekstraordinært landsmøde

Utilfredsheden vokser i Veganerpartiet: Lokal spidskandidat bag krav om ekstraordinært landsmøde
Lærke Lina Skovberg, kandidat for Veganerpartiet ved kommunalvalget på Bornholm, er stifter af underskriftsindsamlingen. Foto: Berit Hvassum
NYHED | DANMARK | ABONNENT | 12. JAN 2022 • 06:20

– Vi må se, om landledelsen fortsat kan have vores tillid. Men det tror jeg ikke, siger Lærke Lina Skovberg, kandidat for Veganerpartiet ved kommunalvalget på Bornholm.

 

Utilfredsheden vokser i Veganerpartiets bagland, efter landsledelsens beslutning om at ekskludere partiets stifter og tidligere leder, Henrik Vindfeldt, for krænkende adfærd.

Det fortæller flere medlemmer af partiet til 24syv.

Tirsdag aften, kort efter landsledelsens offentliggørelse af beslutning om at ekskludere Henrik Vindfeldt, har over 50 medlemmer af partiet underskrevet et krav om et ekstraordinært landsmøde. På mødet vil medlemmerne stille mistillidsvotum til landsledelsen.

– Landsledelsen har, uden saglig grundlag og inddragelse af den ekskluderede part, truffet beslutningen. Når vi får det ekstraordinære landsmøde, må landsledelsen forklare sig der. Og så må vi se, om de fortsat kan have vores tillid på den baggrund. Men det tror jeg ikke, siger Lærke Lina Skovberg, kandidat for Veganerpartiet ved kommunalvalget på Bornholm, og stifter af underskriftsindsamlingen, til 24syv.

Ifølge Veganerpartiets vedtægter skal et ekstraordinært landsmøde afholdes, hvis landsledelsen modtager en skriftlig begæring, med en begrundet dagsorden, fra mindst 50 medlemmer.

Landsledelsen offentliggjorde tirsdag eftermiddag, at de har ekskluderet Henrik Vindfeldt, fra Veganerpartiet for 'krænkende og nedværdigende adfærd af ikke-seksuel karakter'.

– Mange af urolighederne i partiet har været baseret på manglende italesættelse af dårlig arbejdsadfærd. Det søger vi at gøre op med nu og fremadrettet, udtaler Michael Monberg, politisk ordfører for Veganerpartiet i en pressemeddelse.

Den nu ekskluderede Henrik Vindfeldt afviser begrundelsen for eksklusion til 24syv. Ifølge Henrik Vindfeldt, har han ikke udvist krænkende adfærd, men er blevet smidt på porten, efter at have gjort ledelsen opmærksom på krænkende adfærd fra en anden person i toppen af partiet.

– Jeg er blevet ekskluderet for at have brokket mig over et ledelsesmedlem, der har haft en krænkende adfærd. Nepotismen har så gjort, at det måtte jeg ikke, siger Henrik Vindfeldt til 24syv.

Henrik Vindfeldt er overbevist om, at han kan generobre posten som Veganerpartiets leder:

– Jeg tror, de (partimedlemmerne, red.) kommer til at gå imod ledelsen og afskedige dem. Jeg tror, at jeg inden for en relativ kort periode kan få lov at køre projektet videre.

Landsledelsen i Veganerpartiet har endnu ikke modtaget den skriftlige begæring af et ekstraordinært landsmøde. Ifølge partiets vedtægter skal landsledelsen indkalde til ekstraordinært landsmøde med mindst 14 dages varsel.