Uro i bestyrelsen: Seks ud af ni medlemmer går af

Uro i bestyrelsen: Seks ud af ni medlemmer går af
Tejn Havn. Lagunen ligger bag Isværket på ydersiden af molen. Her vil Tejn Borgerforening etablere omklædningsrum for de badende. Foto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 15. MAR 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
15. MAR 2023 • 05:30

Seks ud af ni bestyrelsesmedlemmer går af på generalforsamlingen i Tejn Borgerforening i næste uge. Det fremgår af et anonymt brev, der begrunder faneflugten med dårligt samarbejde, egenrådighed og uklare arbejdsgange i bestyrelsen. Den udlægning kan den afgående næstformand imidlertid ikke genkende.

Seks ud af ni bestyrelsesmedlemmer trækker sig på den kommende generalforsamling i Tejn Borgerforening.

Det fremgår af en anonym henvendelse, som Tidende modtog tirsdag.

I begrundelsen nævnes dårligt samarbejde, uro, uklare arbejdsgange, egenrådighed, mangel på inddragelse samt mangel på åbenhed og information.

Brita Hansen har været medlem af Tejn Borgerforening siden foreningen blev stiftet i 1993 og formand siden 2004. Hun har en klar fornemmelse af, hvem der står bag den anonyme henvendelse, men vil ikke nævne navne.

Dog bekræfter hun, at der har været uro i bestyrelsen de seneste to år.

– Der er kommet nogle nye mennesker i bestyrelsen, som undergraver det arbejde, vi har gjort gennem mange år. De føler sig ikke inddraget, de føler, at kassereren og jeg er dårlige til at melde ting ud, og det kan de selvfølgelig have ret i, for kassereren og jeg har haft et tæt samarbejde gennem mange år, og det er os, der har truffet beslutninger i mange år, siger Brita Hansen.

Personfnidder og brok

Brita Hansen betegner den aktuelle uro som personfnidder og brok. Samtidig erkender den mangeårige formand, at hun skal blive bedre til at give nye bestyrelsesmedlemmer en grundig introduktion, når de træder ind i bestyrelsen i Tejn Borgerforening.

– Jeg er måske ikke god nok til at fortælle, hvordan alting hænger sammen, fordi jeg har været med i så mange år, og fordi det er gået godt i så mange år, siger Brita Hansen.

Samtidig mener hun, at hun er blevet bedre til at orientere de øvrige bestyrelsesmedlemmer om det løbende arbejde.

– Jeg har lavet årsplaner, og jeg har aldrig lagt så meget ud eller spurgt så meget ud, som jeg gør nu. Men det er aldrig godt nok, siger Brita Hansen, der understreger, at Tejn Borgerforening nyder stor opbakning blandt de lokale.

– Det er både børnefamilier og andre, det er alle.

Ifølge Brita Hansen går kritikken blandt andet på, at hun som formand har holdt månedlige møder med Bornholms Regionskommune i havnerådet uden at invitere andre bestyrelsesmedlemmer med.

– Men der er ingen, der har vist interesse for at gå med, siger Brita Hansen. Hun er 67 år og på valg næste år. På generalforsamlingen går kassereren og næstformanden af, den ene på grund af alder, den anden på grund af travlhed. Derfor leder Tejn Borgerforening nu efter nye kræfter til bestyrelsen.

De gør et fantastisk stykke arbejde

Andreas Søgaard blev valgt ind i bestyrelsen i Tejn Borgerforening for to år siden. Det gjorde han, fordi han synes, det er vigtigt at bidrage til det lokale foreningsliv. Men nu bliver den 31-årige næstformand nødt til at tage en pause fra det frivillige arbejde, og derfor har han meddelt, at han træder ud af bestyrelsen på generalforsamlingen den 23. marts.

– Jeg stopper, fordi jeg har fået en dreng for halvanden uge siden, og vi har allerede en i forvejen. Jeg vil gerne gøre noget for lokalområdet, men jeg synes ikke, det er fair overfor de andre, hvis jeg laver en venstrehåndet indsats, siger Andreas Søgaard. Han satser på at kunne vende tilbage til det lokale foreningsliv om et par år, når der er mere luft i kalenderen.

Han ser den aktuelle situation som et tegn på, at borgerforeningen er midt i en brydningstid, hvor nye ideer møder gamle. Han har imidlertid kun godt at sige om bestyrelsens arbejde.

– Jeg synes, de gør et fantastisk stykke arbejde. Brita (Hansen, red.) har stået for den her borgerforening i 30 år og har virkelig brugt meget tid på lokalsamfundet. Så kommer man til at gøre tingene på sin egen måde, og borgerforeningen kan helt sikkert lære at gøre tingene på nye måder. Jeg gik selv ind i foreningen for to år siden for at tilføje noget nyt og gøre det på en smartere måde, men det kommer ikke til at ske på en formiddag. Det er et maraton, ikke en sprint, og det skal gøres i samarbejde med de ildsjæle, der har været i gang i så mange år. Frivilligt arbejde kræver, at man løfter i flok, siger Andreas Søgaard, der med sikkerhed kan sige, at han ikke står bag den anonyme henvendelse.

 

Brita Hansen har været med til at arrangere et hav af aktiviteter gennem sine 30 år i Tejn Borgerforenings bestyrelse. Men det er måske ved at være slut nu. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

 

Kom til fyraftensmøde

Tejn Borgerforening har i dag 320 betalende medlemmer, men der er plads til flere. Derfor opfordrer Brita Hansen til, at man møder op til fyraftensmøde i medborgerhuset på Nordre Strandvej torsdag den 16. marts klokken 16-18.

– Det er helt officielt, og man kan bare komme, når det passer én, det er ikke noget med, at man skal sidde ned i to timer, siger hun.

Brita Hansen har allerede meldt ud i foreningsbladet Tejnestiften, at man har brug for folk, der har lyst til at melde sig ind i den arbejdsgruppe, der skal arbejde med at etablere omklædningsfaciliteter til badeforeningen på Tejn Havn.