Tokes opfindelse gør det nemt at sortere byggeaffald

Tokes opfindelse gør det nemt at sortere byggeaffald
Toke Hansen nåede at snuse til flere uddannelser, før han fandt ud af, at han ville være tømrer. Foto: Nicolas Delgado Clausen
| ABONNENT | 10. MAR 2021 • 14:45
Holger Larsen
Journalist
| ABONNENT
10. MAR 2021 • 14:45

ERHVERV

– Jeg havde selv udfordringerne på mit arbejde. Det er besværligt, når byggeaffaldet bare ligger i en stor bunke. Nu bliver det nemmere og mere overskueligt at sortere affaldet.

Det siger den 28-årige bornholmske tømrer, Toke Hansen, om sin opfindelse:

Et mobilt affaldssorteringsstativ, som kan holde seks affaldssække, hvilket skal gøre det mere enkelt at sortere byggeaffald. Stativet er nu sat i produktion og på vej ud i handelen.

Toke Hansen havde faktisk opfindelsen på vej allerede, da han var i gang med tømreruddannelsen og havde teknologi på skemaet under et skoleophold. Han fik senere lavet en prototype af stativet.

– Jeg kom ikke rigtig videre med det. Men en sommerdag, hvor jeg lå og slappede af på Bornholm, læste jeg et citat: "De bedste opfindelser kommer fra dem, der er i faget". Det tænkte jeg passede meget godt på mig og mit stativ". Jeg undersøgte, hvem der havde sagt det, og det var Nikolaj Ilsted Bech fra Opfinderrådgivningen i Teknologisk Institut.

– Jeg tog kontakt til Opfinderrådgivningen og sendte min idé ind, og så hjalp de mig igennem hele processen. Jeg lavede en præsentationsvideo, hvor jeg forklarede, hvad stativet kunne og hvilket problem det kunne løse, fortæller Toke Hansen.

Toke Hansen fik hjælp i Opfinderrådgivningen til at komme videre med det mobile affaldssorteringsstativ. Foto: Nicolas Delgado Clausen

Eget firma?

– Jeg overvejede, om jeg selv skulle starte et firma og selv producere skraldestativet, siger Toke Hansen og nåede hurtigt frem til den konklusion, at det ville være for stor en mundfuld.

– Jeg kom i kontakt med en virksomhed, der ville producere det i Kina. Det var ikke så fedt for mig, at det hele skulle rykkes så langt væk, og at de ville være eneforhandler. Det firma nævnte selv Ravendo som en mulighed for mig, og jeg kørte op til Viborg og præsenterede ideen, som de var med på. Her er fordelen, at det bliver lavet i Danmark, under ordentlige forhold og i god kvalitet, og de kan få stativet ud i alle butikker, siger Toke Hansen om aftalen med Ravendo Randersbøren.

Toke Hansen bor på Nørrebro i København, hvor han til daglig arbejder i byggefirmaet Logik og Co.