Svenske bilister på E65 er også bekymrede: 'Jeg tror, det er en galning eller også drengestreger'

Svenske bilister på E65 er også bekymrede: 'Jeg tror, det er en galning eller også drengestreger'
De svenske bilister vælger også alternative ruter, når de skal besøge familie og venner, der bor, hvor det vil være naturligt at benytte motortrafikvejen E65. Foto: Jacob Jepsen
STENKAST | SKÅNE | ABONNENT | 4. AUG 2021 • 17:00
Af:
Mette Holm Hansen
STENKAST | SKÅNE | ABONNENT
4. AUG 2021 • 17:00

Selv om det primært er danske bilister, der er blevet ramt af stenkast på motortrafikvejen E65 mellem Ystad og Malmø, så findes bekymringen også blandt de svenske bilister, der til dagligt færdes på strækningen.

På en dagstur til Ystad mødte Bornholms Tidende flere bilister, der fortæller, at de vælger alternative ruter, når de skal besøge familie og venner, der bor, hvor det vil være naturligt at benytte motortrafikvejen.

Alle, som bladets udsendte var i kontakt med, forsikrede os om, at de ikke har noget imod os, der kommer fra Bornholm eller det øvrige Danmark. Man håber, at svensk politi snart finder "galningen" eller "dem", der står bag.

 


Foto: Jacob Jepsen

Stefan Andersson fra Hörby lidt nord for Ystad. Han arbejder som elektriker og opholder sig meget på de sydsvenske landeveje.

– Jeg har hørt om stenkastene, og politiet forsøger jo at stoppe dem, der gør det. Det er så fejt, mener han.

Han er samtidig glad for, at han kun sjældent kører på E65’eren.

– Jeg tror, det er en galning eller også drengestreger eller noget i den retning, siger Stefan Andersson, der holder sig orienteret via Aftonbladet, hvor de ofte omtaler stenkastene på E65.

– Jeg læste for nyligt om en ung mand, der tilbød politiet hjælp med noget højteknologisk udstyr. Men politiet må ikke få hjælp på grund af lovgivningen, men her synes jeg, man burde gøre en undtagelse. De burde sætte kameraer op eller køre med kameraer på bilerne.

Stefan Andersson har læst, at stenkastene kunne komme fra en modkørende bil eller en slangebøsse, men det er kun noget, han har læst.

– Det er livsfarligt, understreger han.

 


Foto: Jacob Jepsen

Ingegerd Månsson fra Ystad synes, det er forfærdeligt, hvad danske bilister er udsat for.

– Det er jo idioter, men hvad skal man gøre ved det, siger hun.

Ingegerd Månsson kender ikke nogen, der ikke synes, at det er idiotisk, hvad der foregår.

– Det er forfærdeligt, siger hun og forstår ikke, at nogen kan finde på det.

– Det kan jo være, at det fra begyndelsen har været nogle unge, der startede, og så er flere kommet efter, siger Ingegerd Månsson.

Hendes håb er, at politiet snart får sat en stopper for ugerningerne.

– Men det ser ud til at være sværere end som så.

 


Foto: Jacob Jepsen

Trine Lökken bor i Ystad og venter sit første barn indenfor de næste par uger.

– Det er ikke til at tro og meget mærkeligt og er svært at forstå, hvem der kan finde på sådan noget, siger Trine Lökken.

Hun fortæller, at de mange stenkast, der også har stor mediedækning Sverige, er noget man taler med sine venner og familie om.

– I begyndelsen tænkte man, at de hurtigt ville finde dem, der stod bag, men nu begynder man at tale mere og mere om, hvem det kan være.

Trine Lökken har familie i Helsingborg, og derfor er E65 også en vejstrækning, som hun og kæresten ofte benytter sig af.

– Men de seneste par gange har vi faktisk kørt en anden vej. Vi synes, det føles utrygt faktisk.

Den højgravide Ystad-bo har dog tillid til, at politiet gør, hvad de skal og kan.

– Vi har jo set, at der er meget politi, men det virker jo som om, det er svært, siger Trine Lökken, som ikke har noget som helst bud på, hvem der kan stå bag

– Det er jo galninge, uanset hvilken gruppe vedkommende kommer fra.