Socialdemokratiet vil intensivere indsatsen på vigtigt område

Socialdemokratiet vil intensivere indsatsen på vigtigt område
Claus Larsen-Jensen siger, at han med sine forslag ikke ønsker at kortslutte arbejdsgange, men at han samtidig ser et stort behov for at komme i gang med arbejdet med det samme. Foto: Berit Hvassum
INTERVIEW | BORNHOLM | ABONNENT | 7. JAN 2022 • 15:30
Jakob Marschner
Journalist
INTERVIEW | BORNHOLM | ABONNENT
7. JAN 2022 • 15:30

Få dage før kommunalbestyrelsens nye erhvervsudvalg for første gang træder sammen, spiller Claus Larsen-Jensen (S) ud med konkrete ideer. Jeg er også allerede i gang, men det er noget, som vi må drøfte på udvalgsmøderne, svarer formand Linda Kofoed Persson (DF).


Kortlæg behovet for ny arbejdskraft på Bornholm for alle de vigtigste erhverv. Gør klar til flere tilflyttere ved at udlægge flere nye boligområder. Ræk måske også ud mod giganter som Google og Apple for at høre, om de kunne tænke sig at opbevare nogle af deres enorme datamængder på Bornholm.

Det foreslår medlem af kommunalbestyrelsen Claus Larsen-Jensen (S) før han på mandag tager plads ved det første møde i udvalget for erhverv, boliger og beskæftigelse, der får Linda Kofoed Persson (DF) som formand.

Linda Kofoed Persson svarer, at hun også allerede er i gang med arbejdet, men at hun også mener, at udvalgsmøderne og ikke pressen er det rigtige sted at komme frem med ideer.

– Jeg håber da, at de her ting også er noget, som Claus Larsen-Jensen vil komme frem med i udvalget. Jeg vil gerne være en udvalgsformand, der er åben for medlemmernes ideer. Jeg elsker, når udvalgsmedlemmer har ideer. Men i respekt for hinanden er det noget, som vi må lægge frem på udvalgets møder, siger hun.

Hvordan ser behovene ud?

Claus Larsen-Jensen siger, at han med sine forslag ikke ønsker at kortslutte arbejdsgange, men at han samtidig ser et stort behov for at komme i gang med arbejdet med det samme.

– Det her er et forsøg på at komme godt i gang i udvalget. Jeg ved godt, at flertallet er skiftet, og det er heller ikke et forsøg på at overrule nogen, men et forsøg på at komme godt fra start, siger han.

– Det er et centralt udvalg, for det er jo her, at kagen kan gøres større. Modsat har vi et problem, hvis det ikke lykkes at tiltrække arbejdskraft, investeringer og boligbyggeri.

– Vi vil gerne gå rigtig systematisk til værks med at rekruttere ny arbejdskraft, både på Bornholm og udefra. Derfor foreslår vi at få kortlagt situationen for de enkelte erhverv. Hvad er behovene, udfordringerne og forventningerne i de forskellige erhverv: Industrien, landbruget, turismen, fiskeriet og håndværksfagene? Og hvad gør de allerede? siger Claus Larsen-Jensen.

– Det er jo ikke et stykke arbejde, som vi skal i gang med om tre år. Det er jo noget, der skal gøres nu, siger han.

Linda Kofoed Persson tror dog mere på en anden metode og fortæller, at hun så småt er gået i gang allerede.

– Det tager seks måneder, hvis vi skal have kommunens administration til at kortlægge de forskellige erhvervs behov for arbejdskraft, siger hun.

– Jeg tænker, at det måske er nemmere at gå til hestens egen mule, så jeg har inviteret mig selv til kaffemøder hos formændene for Dansk Industri, Bornholms Landbrug & Fødevarer og Foreningen for Små og Mellemstore Virksomheder. Jeg har også allerede haft de første møder med (Destination Bornholm-direktør, red.) Pernille Kofod Lydolph og (Horesta Bornholms direktør) Benny Schou, siger Linda Kofoed Persson.

– Det er måske nemmere end at bede kommunens administration om at bruge et halvt år på et digert værk om situationen i de forskellige erhverv.

S: Staten må hjælpe

Claus Larsen-Jensen nævner flere ideer, som Socialdemokratiet vil prøve at fremme i udvalget for erhverv, boliger og beskæftigelse.

– Kommunen har udlagt en række boligområder, men vi bør også få udlagt nogle flere efter at have snakket med for eksempel boligselskaber og pensionskasser, siger han.

– Vi har bare også brug for en håndsrækning ved, at den kommunale medfinansiering af alment boligbyggeri bliver løftet væk. Vi skal have den samme håndsrækning, som de store byer også har fået

– Thomas Thors talte med boligministeren om det, og det synes jeg også, at vi skal følge op på. Hvis vi skal have gang i mere almennyttigt boligbyggeri, er det nødvendigt at få fjernet den byrde, som kommunens medfinansiering er, siger Claus Larsen-Jensen.

– Der kan også være nogle sider af energiøen, som vi kan prøve at undersøge. Når energiøen kommer, kan vi så for eksempel blive datahub for nogle af de helt store aktører som Google og Apple, der skal bruge rigtig meget elektricitet?

– Lad os få afklaret hvad der er muligt. Vi skal jo ikke jagte luftkasteller, hvis det ikke er muligt, siger Claus Larsen-Jensen.

– Jeg skal ikke diktere nogen noget. På mandag skal vi i udvalget afstemme og snakke om, hvad vi skal arbejde med, svarer Linda Kofoed Persson.