Patienter kan nu få mundbind til flyveturen

Patienter kan nu få mundbind til flyveturen
Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 22. APR 2020 • 12:44
Af:
torben-oestergaard-moeller
| ABONNENT
22. APR 2020 • 12:44
Skal en patient fra Bornholm rejse med fly til undersøgelse eller behandling i eksempelvis København, kan vedkommende nu få udleveret mundbind til flyrejsen af Bornholms Hospital.

Flypassagerer risikerer som bekendt at sidde tæt, hvilket der ikke kan gøres noget ved. Men det er et faktum, der – som tidligere nævnt i Bornholms Tidende – kan vække bekymring ved patientrejser, når folk fra Bornholm skal til undersøgelse eller behandling ovre.

Patienterne kan ifølge sagens natur været svækket af sygdom og dermed ekstra udsatte i forhold til Covid-19, og direktør på Bornholms Hospital Annemarie Hellebek har tidligere i Bornholms Tidende forklaret, at hun i den forbindelse har taget kontakt til Region Hovedstadens Hygiejneorganisation og forespurgt, hvordan man der forholder sig til problematikken.

Siden er der sket det, oplyser hun nu, at hun har skrevet rundt til Region Hovedstadens øvrige hospitaler, og patienterne kan nu henvende sig til det ambulatorium, de er tilknyttet, og forhøre sig om, hvorvidt de skal tilbydes masker til rejsen.

– Hvis ambulatoriet vurderer, der skal bruges maske, kan de få udleveret masker på Bornholms Hospital, siger Annemarie Hellebek og tilføjer:

– Og har patienterne ikke selv mulighed for at komme ind på Bornholms Hospital og hente masker, kan vi tilbyde at køre ud til dem med maskerne.

Aftalen om den måde at gøre det på er kommet i stand ved, at direktøren selv har skrevet rundt til direktionerne i regionens øvrige hospitaler og anmodet om, at de forskellige ambulatorier, hvis de bliver kontaktet af bornholmske patienter, skal gå i dialog med patienterne og være behjælpelige med af afklare, om den enkelte patient skal bruge maske i flyet.

– Så det er løsningen lige nu, siger Annemarie Hellebek.

– Men det kan sagtens være, der på et tidspunkt kommer en anden løsning, og at det bliver enten løsnet op eller strammet yderligere, afhængigt af de retningslinjer, der kommer fra myndighederne.

Så det er op til patienten selv at være aktiv?

– Ja, du skal som patient kontakte dit ambulatorium. Og når patienterne booker rejsen hos Patientrejser, bliver de informeret om, at de kan kontakte deres ambulatorium om mulig brug af masker. Det afhænger jo af, hvorvidt patienterne er i øget risiko på grund af nedsat immunforsvar.