'Der er helt klart nogle landmænd, der vil lægge deres jord om til økologi'

'Der er helt klart nogle landmænd, der vil lægge deres jord om til økologi'
Jens Brandt. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 10. NOV 2020 • 09:56
Af:
lisbet-holst
| ABONNENT
10. NOV 2020 • 09:56
DAGENS NAVN: Jens Brandt er landmand og idemand bag den producentforeningen Bornholm Foods

Hvordan fik du ideen til Bornholm Foods?

– Jeg har kun 70 hektar, og jeg har en drøm om at kunne leve af dem. Bornholm Foods skal sætte gang i produktion og afsætning af nye, lokalt dyrkede proteinafgrøder. Mange forbrugere vil spise mindre kød, og de skal have proteiner et andet sted fra, så de efterspørger planteproteiner.

– Opgaven er: Hvordan kan vi lave et nyt produkt, hvor vi skiller os ud fra mængden, har de gode fortællinger og den lokale forankring, er klimavenlig og i det hele taget opfylder krav fra forbrugere, der er villig til at betale. Bornholm er et godt brand, vi har alle de gode historier.

Hvilke planter har I i spil?

– Linser, sorte og brune kikærter, hestebønner, hvid lupin og flere andre. Vi har i samarbejde med Bornholms Landbrug høstet nogle sække med forskellige afgrøder fra forsøgsmarkerne. Thomas Bay (direktør i Bornholms Landbrug, red.) er skarp. Han siger: "Det her skal vi, Jens". Han har holdt mig til ilden.

– Vi er 12 bornholmske landmænd. Vi håber, at vi i fællesskab kan få de gode ideer og kontakter. Hver er blevet bedt om at skyde 10.000 kroner ind i det her, for at vi kan afsøge mulighederne. Vores største opgave lige nu er at finde en aftager, der siger: "Dét her vil vi være en del af, og vi vil betale en pris, der gør det økonomisk attraktivt for jer."

At finde aftagere er det springende punkt?

– Ja, vi kan producere meget, problemet er afsætning. Vi har bestyrelsesmøde først i december, hvor vi vil invitere nogle mulige aftagere og præsentere projekt for dem.

I har tilsammen mere end 3000 hektar landbrugsjord. Hvor store mængder vil I kunne producere?

– Der er et stort potientiale. Hvis vi for eksempel skal lave en ny afgrøde som hvid lupin, så kan vi dække hele det danske marked. Det er jeg overbevist om. Det er en fordel, at vi alle har dyr, så restprodukterne fra produktionen, vil vi kunne bruge til dyrene.

Tænker I i økologi?

– Vi laver det som kunden efterspørger. Vi er ret overbevist om, at økologi er et must · det accepterer vi, når vi står med kontrakten. Vi har adgang til økologiske jorde, som er klare. Der er helt klart nogle landmænd, der vil lægge deres jord om til økologi.

Hvor meget økologisk landbrugsjord råder I over?

– Jeg tror, det er 30 hektar, det er meget begrænset ind til videre, men med de rette kontrakter vil folk lægge om til økologi, det er jeg overbevist om. Det kan være der er nogle, som allerede er i gang.

Hvordan har afgrøderne på forsøgsmarkederne klaret sig?

– For eksempel er hestbønner og ærter ikke noget problem, hør kan vi også sagtens dyrke. Det spændende er hvid lupin, der har et virkeligt højt proteinindhold. Det er nyt at dyrke afgrøden så højt mod nord. Havre er en gammel afgrøde, der igen er populær. Den er nøjsom, god for jorden og forholdsvis nem at dyrke. Bornholm har et forholdsvis stabilt klima, og vi er 12 landmænd med mange forskellige slags jorde. Det er en fordel.

Er der erfaringer lignende projekter herhjemme, som I kan bruge?

– Vi har indtryk af, vi nogle af de første i Danmark. Det er et nyt område: At vi skal ind på at spise mindre kød og mere planteprotein, det er den vestlige verdens nye fagre verden. Vi håber, vi bliver nogle af de første. Vi har alle konventionel landbrugsproduktion ved siden af for at have til dagen og veje. Det er basen for, at vi kan lave sådan nogle tossestreger. Var muligheden der, ville vi godt producere direkte til hylden i supermarkedet. Det er vores største drøm, men det ligger nok et stykke ud i fremtiden.

Er projektet også en fremtidssikring?

– Jeg er 55 år, om 10-15 år går jeg på pension. Hvad skal den næste generation på gården leve af? Hvis jeg skal sælge gården til en ordentlig pris, så skal køber kunne se en indtægt. Jeg kunne også godt tænke mig at kunne prale af, at også de næste 30 år holder det at have 70 hektar på Lundegård. Det vil være blæret.

 
 

Jens Brandt

55 år

Landmand og fjerde generation på Lundegård ved Svaneke. Her produceres 5000 Bornholmergrise om året.

Næste år fejrer Jens Brandt 25 års jubilæum som landmand.