Nu er mountainbike-sporene officielt bundet sammen

Nu er mountainbike-sporene officielt bundet sammen
Christian Terry fra Flowteknik har haft ansvaret for at bygge det nye spor, som han introducerede inden åbningen. De første meter af den smalle sti kan anes bag ham, og efter snoreklipningen drønede børnene i forgrunden som de første ud på ruten. Foto: Berit Hvassum
FRILUFTSLIV | ALMINDINGEN | ABONNENT | 3. OKT 2021 • 17:40
Jakob Nørmark
Journalist
FRILUFTSLIV | ALMINDINGEN | ABONNENT
3. OKT 2021 • 17:40

Søndag klippede Friluftsrådets direktør, Winni Grosbøll, snoren til det spor, som forbinder mountainbikeområdet i Vestermarie Plantage med sporene omkring Rytterknægten.

Store som små cykelryttere satte sig søndag på deres mountainbikes for at deltage i indvielsen af det nyeste spor i Almindingen. Det 3,2 kilometer lange spor forbinder skovens to mountainbike-systemer med hinanden.

– Det er dét, der fuldender sporene, fortæller Thomas Schow, der er formand for foreningen Trail Builders Bornholm.

Som navnet antyder har foreningen påtaget sig ansvaret for at bygge og vedligeholde sporene. I dette tilfælde har virksomheden Flowteknik stået for konstuktionen af sporet, mens man kan sige, at Trail Builders Bornholm har "bygget fundamentet" ved at søge de fondsmidler, som har gjort forbindelsessporet og spornetværket i Vestermarie Plantage muligt.

– Vi har lavet et spor, der er virkelig sjovt. Reelt har det været i brug siden april, og vi har fået fed respons på det, når vi har været ude som guider, siger Christian Terry fra Flowteknik.

– Den anden dag sad jeg og kiggede på mit Instagram-feed, hvor jeg i 2016 proklamerede, at jeg ville flytte til Bornholm og bygge spor. Og det må man virkelig sige, er sket, siger Christian Terry, der har bygget det nye spor i regi af sin virksomhed Flowteknik.

Han overlader ordet og opgaven med at klippe snoren over til "en voksen", som han bemærker. Den voksne er Friluftsrådets direktør, Winni Grosbøll, der bruger lejligheden til at tænke på et møde, hun holdt med en håndfuld af de tilstedeværende for fem år siden på sit tidligere kontor.

– Der kommer utroligt mange på ens borgmesterkontor. Nogle gange har man en fornemmelse af, om det er folk, der kan tage fat og få ting til at ske – og det havde jeg dengang, fortæller Winni Grosbøll.

Sporbyggerne havde visioner om at gøre Bornholm til et mountainbike-mekka med ambitiøse spornetværk, og den tidligere borgmester kvitterer for resultatet.

– Nu har I indfriet de 20 kilometer, I lovede. Tak for det.

Varieret spor

I Winni Grosbølls tid som borgmester bevilgede kommunen en halv million kroner til nye spor ved Rytterknægten. Hun cykler ikke mountainbike til hverdag, men har tydeligvis lært noget om sporten gennem årene. De mest udfordrende nedkørsler findes i den østligste del af parken, hvor der også er lettere spor markeret med farver som i et skisportsområde, mens sporene i Vestermarie Plantage og forbindelsesstien er længere og giver et bedre for flow, forklarer Grosbøll i sin tale.

– Kombinationen af de ting gør området attraktivt, siger hun.

Sporet, der indvies søndag, er en "connector", og det har en symbolsk klang, mener borgmesteren, da sporet skaber forbindelse mellem statsskoven omkring Rytterknægten og den kommunalt ejede plantage. Stående på grusvejen et par hundrede meter fra Almindingen antyder hun et kort sekund, at vi står på skillelinjen mellem stat og kommunes ejendom:

– Ah, ikke helt, lyder det korrigerende fra et par tilhørere, som gør opmærksom på, at der dog er et stykke vej til kommunens skov.

Winni Grosbøll – der med sit nye job ovre skal være lovligt undskyldt – fatter saksen og klipper den røde snor. Børnene skyder som de første af sted imod Vestermarie Plantage.

Trail Buiders Bornholm tog sin begyndelse for seks år siden, da en lille gruppe mountianbike-entusiaster mødtes hjemme i den nuværende formands stue.

– Dengang drømte ingen om, at det skulle blive så stort, siger Thomas Schow.

– Men nu vi vil gerne have, at det bliver endnu større.

Støtte fra mange kanter

De seneste par års sporbyggeri har kostet knap 700.000 kroner. Disse fonde og institutioner har finansieret byggeriet af sporene i Vestermarie Plantage og det nye forbindelsesspor:

Friluftsrådet, 250.000 kroner

LAG Bornholm, 200.000 kroner

Sparekassen Bornholms Fond: 100.000 kroner

Destination Bornholm: 62.500 kroner

Wonder Puljen: 30.000 kroner

Regionskommunen har givet Trail Builders Bornholm tilsagn om de resterende 56.000 kroner til projektet. 

Næste skridt bliver byggeriet af et trailcenter ved Rytterknægten, fortæller han. Bygningen kommer til at fungere som et samlingssted og servicebygning og skal opføres tæt på pladsen ved Kongemindet, hvor alle spor udsrpringer fra, og Trail Builders Bornholm søndag serverer pølser i anledning af indvielsen.

Oprindeligt ønskede Naturstyrelsen at placere trailcenter-bygningen ved Hareløkkerne over for travbanen, men mountainbikerne har undervejs haft held med at overbevise myndighederne om, at det skal ligge ved Rytterknægten, og det skal efter planen stå færdigt i løbet af 2022.

Kører man alle sporene i Trailcenter Bornholm, Almindingen, som den nu samlede park kaldes i turistfolderne, får man tilbagelagt i alt 40 kilometer. 

Winni Grosbøll stod for den officielle sporindvielse, som hun ud fra ansigtsudtrykket at bedømme koncentrerede sig grundigt om. Foto: Berit Hvassum