Om efteråret kan man på gamle træer se svampe, der ligner sorte knapper. De kaldes afsmittende topsvamp og indeholder sort blæk, som man i ældre tider anvendte som blæk, når man skrev med penne af fjer. Efter nogle dage er svampen forsvundet. Sent på året optræder de gule bævresvampe på visne grene; de ligner næsten gelé. I frostvejr ses noget, der ligner hvidt skæg på træerne. Fænomenet kaldes nisseskæg og ligner svampe. Det skyldes dog vandet inde i træet, som presses udad, hvor frosten omskaber det til flotte iskrystaller.
Ofte kan væltede træstammer være beklædt med små lyserøde kugler. Det er cinnobersvampe, der afgiver en smittende lyserød farve ved berøring. Dagen efter er de grå, og farven forvandlet til støvagtige porer, og nogle dage efter er svampene væk.
Cinnobersvampe ligner små lyserøde knapper på ældre nåletræer. Foto: Søren P. Sillehoved
De mærkelige tøndersvampe
Den hovformede tøndesvamp vokser på gamle bøge og birketræer med grå træagtige frugtlegemer på 10-30 centimeter med mørke striber, undersiden er lys. Svampen producerer millioner af porer, og samtidig er den en meget aggressiv rådsvamp, som en dag vil dræbe værtstræet. I ældre tider blev den kaldt for fyrsvamp, da den siden oldtiden har været anvendt til optænding af ild.