Major: Der skal voldsomme kræfter til at udløse granater

Major: Der skal voldsomme kræfter til at udløse granater
Indgangsstierne til det lukkede område er afspærret med gule skilte. Foto: Jacob Jepsen
FORSVARET | RØNNE | ABONNENT | 12. OKT 2021 • 14:45
Jakob Nørmark
Journalist
FORSVARET | RØNNE | ABONNENT
12. OKT 2021 • 14:45

Ud fra devisen om at være på den sikre side – eller ”Better safe than sorry”, som major Torben Hedemann Petersen siger – har Almegårds Kaserne besluttet at afspærre et større område i udkanten af øvelsesterrænet for offentlig adgang.

I sidste uge blev der fundet to ueksploderede 81mm-mortergranater, og kasernen har en formodning om, at der kan gemme sig flere i skovområdet.

Hvor længe granaterne har ligget i jorden, kan kasernen ikke med sikkerhed sige. Torben Hedemann Petersen vurderer ud fra placeringen og granaternes udseende, at de er blevet brugt i øvelser, før han i 1970’erne indledte sin tjeneste på kasernen.

– Jeg har en idé om, at det kan være helt tilbage fra 1950’erne eller 60’erne, siger Torben Hedemann Petersen, der er chef for Stabselement Bornholm.

Umiddelbart er granaterne ikke farlige for mennesker og dyr. Der er ikke stødrør i de fundne granater, men de indeholder sprængstof, fortæller majoren.

– Der skal voldsomme kræfter til at udløse dem. Men vi er ikke interesseret i, at folk skal finde nogen og forsøge at åbne dem, og derfor lukker vi for adgangen til området.

Normalt bliver stierne brugt af en del hundeluftere, og indtil Forsvaret kan meddele, at minesøgerne er færdige med at finkæmme arealet, vil det afspærrede område, der grænser op til Torneværksvej, være lukket for offentligheden.

– Man må godt i vejkanten, men bare ikke krydse skiltningen, siger majoren og oplyser, at skiltningen tirsdag vil blive gennemgået for at sikre, at den midlertidige lukning af området bliver tydelig.