Kommunen overholdt ikke loven: Naboer skulle være hørt, før det begyndte at larme

Kommunen overholdt ikke loven: Naboer skulle være hørt, før det begyndte at larme
Her burde der have været en flere meter høj støjvold, som beskyttede stenbruddets naboer mod larm. Foto: Berit Hvassum
MILJØ | ALLLINGE | ABONNENT | 4. OKT 2021 • 19:16
Niels Ebdrup
Journalist
MILJØ | ALLLINGE | ABONNENT
4. OKT 2021 • 19:16

Bornholms Regionskommune gav dispensationer til firmaet, der arbejder i Moseløkken Stenbrud. Men kommunen glemte – i strid med råstofloven – at involvere naboerne først.


Jens Olaf og Kate Pepke Pedersen har denne sensommer ikke boet så meget i deres sommerhus ved Moseløkken Stenbrud ved Allinge. Jens Olaf fortæller, at det har larmet fra stenbruddet på tidspunkter, hvor det normalt ikke er tilladt. Desuden har firmaet Zurface, der arbejder i stenbruddet, fjernet en cirka 75 meter lang såkaldt støjvold, som skulle skærme nabohusene mod støj fra bruddet. Men støjvolden stod i vejen for entreprenørmaskinerne.

Jens Olaf Pepke Pedersen er stærkt utilfreds med, at hverken Zurface eller Bornholms Regionskommune – der er tilsynsmyndighed – har oplyst ham om de udvidede arbejdstider, eller at støjvolden skulle fjernes. Bornholms Regionskommune lægger sig nu fladt ned og erkender, at man i den her sag ikke har overholdt råstofloven.

– Naboerne har ikke været involveret i det omfang, de havde krav på. Det er vi blevet opmærksom på, og det beklager vi. Det har vi også sagt til de naboer, der har følt sig negativt berørt af det her, siger Michael Brandt-Bernbom, leder af Natur og Miljø, Bornholms Regionskommune.

Efterlyste naboorientering

Før Bornholms Tidende gik ind i sagen, var tonen fra Bornholms Regionskommune en anden. Faktisk kunne man være i tvivl om, hvorvidt der i det hele taget var en tone – eller blot radiotavshed.

– Vi har ikke fået noget at vide, fortalte Jens Olaf Pepke Pedersen dengang.

– Normalt ville man da som minimum lave en naboorientering. Men når det som her har konsekvenser for vores brug af huset, så ville jeg mene, at jeg er part i sagen og skal høres.

– Jeg har haft en korrespondance med kommunen, hvor jeg har spurgt, om der er givet dispensationer. Det ved jeg stadig ikke, om der er, fordi jeg har ikke fået svar på det spørgsmål.

Zurface: Kommunen gav dispensation

I oktober 2013 gav Bornholms Regionskommune Zurface tilladelse til råstofindvinding ved Moseløkken Stenbrud. Af tilladelsen fremgår det, at Zurface skal leve op til visse krav i forhold til arbejdstider, støjniveau, og at der skal være en støjvold op mod Jens Olaf Pepke Pedersens sommerhus.

Bornholms Tidende har besøgt sommerhuset og Moseløkken Stenbrud. Det står ganske klart, at støjvolden, der skulle ligge omkring 75 meter fra sommerhuset, er væk. Og der er ingen tvivl om, at det larmer ved huset, når der bliver arbejdet i stenbruddet.

Firmaet Zurface, der bryder sten i Moseløkken, fortæller, at de har fået dispensation fra Bornholms Regionskommune til at køre sten fra bruddet på tider af dagen, hvor det ellers ikke er tilladt. De har også fået dispensation til at køre ad veje, de normalt ikke benytter til den tunge transport af sten, for at minimere generne over for beboerne i lokalområdet.

– Vi fik en henvendelse, fordi man ønskede, at det skal være bornholmske sten, der sikrer moleprojektet i Rønne Havn. Ellers skal man til at sejle sten til øen fra Langbortistan, hvilket ville være skidt i forhold til klima og miljø. I den forbindelse fjerner vi 120.000 tons fra Moskeløkken, fortæller partner i Zurface, Torben Enøe Rasmussen.


Jens Olaf og Kate Pepke Pedersen plejer at bruge deres sommerhus meget i sensommeren. Men i år har larmen fra Moseløkken Stenbrud afholdt dem fra at bo i huset i længere perioder. Foto: Berit Hvassum


Begik fodfejl med støjvold

Når det kommer til fjernelsen af støjvolden erkender Torben Enøe Rasmussen, at Zurface måske har begået en "fodfejl".

– Der skal ifølge brydningstilladelsen være en støjvold, og vi har måske begået en fodfejl ved ikke at henvende os til kommunen, før vi fjernede den. Men vi begyndte at fjerne den, og da vi havde fjernet fem meter, blev vi bekendt med, at der var en klage.

– Vi har måske begået en fodfejl, men kommunen er bekendt med, at vi har fjernet støjvolden, og at vi sætter noget nyt op, siger Torben Enøe Rasmussen.

Regionskommunen kontaktede ikke naboerne

Da Bornholms Regionskommune fandt ud af, at støjvolden var ved at blive fjernet, undlod den at kontakte naboerne om tingenes tilstand. Det fortæller leder af Natur og Miljø, Michael Brandt-Bernbom.

Burde I som tilsynsmyndighed ikke have involveret naboerne, da det stod klart, at støjvolden var ved at blive fjernet?

– Jo, det burde vi nok. Men jeg var ikke klar over, hvornår de påbegyndte det, og de begyndte også før, vi regnede med, de begyndte. Men ja, naboerne burde have været involveret, siger Michael Brandt-Bernbom.

Vil sikre regler bliver overholdt

Torben Enøe Rasmussen fra Zurface fortæller, at firmaet allerede er i gang med at bygge en ny støjvold, som vil blive lavet af sten og stenmel. Han efterlyser forståelse for, at meget skal kunne gå op, når et kæmpe projekt som det i Rønne Havn skal realiseres.

Jens Olaf Pepke Pedersen mener på sin side, at regler er til for at blive overholdt.

Jens Olaf Pepke Pedersen, udvidelsen af Rønne Havn er et kæmpestort projekt. Der var brug for sten, og der var brug for udvidede arbejdstider. Støjvolden vil blive reetableret. Så er det i det store hele ikke ok?

– Jeg anerkender, at det er et vigtigt projekt. Men man må alligevel overholde reglerne.

– Viser det sig, at de må fjerne støjvolden, så må de få en aftale med naboerne om det. Så kunne vi få at vide, hvor længe den er væk, og hvornår den kommer igen.

– Der vil også være støj, når de reetablerer støjvolden. Der må da som minimum være en dialog, hvis de gør noget i strid med tilladelsen. Det må man forvente af et professionelt firma som Zurface, siger Jens Olaf Pepke Pedersen.

Torben Enøe Rasmussen fra Zurface fortæller, at han lagde vejen forbi Jens Olaf Pepke Pedersens sommerhus, da han hørte om utilfredsheden. Formålet var at starte en dialog, men Jens Olaf Pepke Pedersen var ikke hjemme. Bornholms Regionskommune oplyser, at dispensationen til længere arbejdstider ved stenbruddet udløb 30. september. Michael Brandt-Bernbom fortæller desuden, at man nu er i dialog med naboerne.

 


Sten til Rønne Havn

Firmaet Zurface har aftalt med Rønne Havn at levere sten til realiseringen af en omkring 470 meter lang ydermole ved Rønne Havn. En stor del af stenene kommer fra Moseløkken Stenbrud ved Allinge.

Den nye ydermole skal sikre ro i havnebassinet, så større skibe kan benytte havnen.