Jarl Cordua: Årets folkemøde er et af de tre bedste

Jarl Cordua: Årets folkemøde er et af de tre bedste
Folkemødet 2022. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
NYHED | ABONNENT | 17. JUN 2022 • 19:00
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
17. JUN 2022 • 19:00

Kritikken af Folkemødet er forfejlet, siger den bornholmskfødte politiske kommentator Jarl Cordua, der tværtimod ser for sig, at dette års Folkemøde vil komme til at stå som et af de tre største – sammen med det første og det tredje.

Politisk kommentator Jarl Cordua færdes til daglig en del sammen med folk, der hvert år kan finde noget at kritisere Folkemødet for. I år rammer kritikken dog helt ved siden af, mener han.

– Jeg synes, at der er medier og personer, der har hidset sig op til, at nu er det knald eller fald for Folkemødet. Men man må bare konstatere, at det her Folkemøde er en kæmpe succes, siger Jarl Cordua.

– Her er måske lidt færre mennesker end ved det sidste normale Folkemøde i 2019. Folkemødet har måske fundet et nyt leje, og Folkemødet skal måske nok også stadig gøre en særlig indsats.

– Men det gør Folkemødet så også. Folkemødet gør for eksempel en særlig indsats ved at give de unge plads. Men det er lidt som om, at Folkemødet ikke rigtigt får kredit for det blandt dem, der altid mener noget om Folkemødet.

– Der er en uoverensstemmelse mellem stemningen omkring Folkemødet på Bornholm og stemningen omkring Folkemødet blandt nogle meningsdannere udenfor Bornholm. Jeg tror faktisk, at det her Folkemøde vil komme til at stå som et af de helt store, siger Jarl Cordua.

– Kritikken er forudsigelig og bunder i manglende indblik i Folkemødet. Jeg vil kun give kritikerne ret så langt, at man skal passe på med at gøre lejen for ublu.


En tilfreds eksilbornholmer tilbage i Allinge: Dette års Folkemøde vil komme til at stå som et af de største, siger politisk kommentator Jarl Cordua. Foto: Jakob MarschnerDe tre største folkemøder

Hvilke to andre folkemøder er det da, at Jarl Cordua sætter dette års udgave op på linje med? Det er det første i 2011 og det tredje i 2013.

– De tre store Folkemøder er det første, fordi det var det første. Og det tredje, fordi det var her man fandt rammen for det og fik Folkemødet til at sidde i skabet. Og så det her, fordi det er her i år, at Folkemødet vender tilbage, siger Jarl Cordua.

– For det første er man kommet tilbage efter covid 19-krisen. For det andet er Folkemødet i år også blevet platform for nye politiske udspil, som statsministeren jo lancerede et af i sin tale, siger han.

– Hvad Mette Frederiksen sagde om optaget på uddannelserne er måske ikke verdens mest banebrydende idé. Men hun valgte dog Folkemødet til at lancere den på, og det var jo også noget af det, som man gerne ville, da man startede Folkemødet, inspireret af Almedalsväckan i Sverige.

– For det tredje må man også rose Folkemødet for igen at have udviklet sig. Der er blevet fundet en god balance i forhold til det kommercielle, og det er simpelthen både rart og interessant at være her. Alle, der er bare en lille bitte smule interesserede i vores samfund, kan få en hel masse ud af at være her, siger Jarl Cordua.

Endelig er der festerne, der allerede torsdag var mange, hjulpet godt på vej af pragtfuldt vejr og 18-20 grader, som Jarl Cordua kalder "perfekt til Folkemødet".

– Den fjerde grund til, at det her er et af de helt store folkemøder, har at gøre med underholdningen. I går var der fest hos højskolerne og fest på Gæstgiveren og fest på Pilebroen, og jeg er også gået forbi en hel masse andre fester, siger han.

– I går spillede Tue West for eksempel i Højskolernes telt, og man kunne bare gå ind kvit og frit. Selvom man er her på lavbudget, kan man sagtens gå til fest og have det sjovt. Der er jo også ret mange steder med gratis fadøl, siger Jarl Cordua.

– Det eneste jeg er ked af er, at der er så mange muligheder og så lidt tid. Jeg løber tør for tid, fordi der er så meget at gå til.