Hold dit helt eget folkemøde

Hold dit helt eget folkemøde
Sune Rasborg giver menuen til dit helt eget folkemøde. Foto: Jesper Westley
DELUXE | ABONNENT | 15. JUN 2024 • 15:30
Af:
Sune Rasborg
DELUXE | ABONNENT
15. JUN 2024 • 15:30

Aviskokken er taget til det årlige folkemøde for at arbejde, møde gamle bekendte og surfe på en kæmpe bølge af fadøl, snacks og andre menneskers meninger. Men er det egentlig okay, at Folkemødet skal vende op og ned på bornholm og ikke mindst Allinge i den periode det tager? Hvad hvis man er sådan en, der savner folkemødet, når det er slut – frygt ikke, Aviskokken kommer til undsætning

Mens du læser det her, så er årets folkemøde ved at klinge af. Efterhånden har det været en tilbagevendende begivenhed i mere end et årti.

Folkemødet der populært sagt, er et “Love Child” mellem Bertel Haarder og Winnie Grosbøll. blev til med inspiration fra “Almedalsveckan”, hvor svenske politikere, interesseorganisationer og borgere mødes for at diskutere samfundsspørgsmål. Denne festival er en kæmpe succes i Sverige.

Er vi grådige?

Folkemødet på Bornholm er ofte oppe til debat. Nogle gange er der andre regioner, der mener at placeringen skal gå på omgang, så det ikke bare er Bornholm, der får glæde af alle gæsterne og dermed også den omsætning, der hører med.

Andre gange er det Bornholmere, der ikke mener, at der er plads til alle, og at det bare er københavnere, der kommer til Bornholm for at holde en elitær fest, hvor der ikke er plads til alle. Det kan der måske være noget om – altså os der bor på Bornholm, kan jo bare smutte til Allinge og deltage i de festligheder, dialoger og events, der nu engang er arrangeret af politiske organisationer, erhverslivet og andre der kæmper om en lille smule opmærksomhed i det store hav af meninger, agendaer og holdninger. Men lad os nu kalde en spade for en spade – alting er lidt dyrere til Folkemødet: Billetpriserne til og fra øen er skruet op og ligeledes er overnatningsmulighederne. Vi er blevet lidt grådige – dem der har råd til at tage til folkemødet er store organisationer og lignende. De har råd til at leje sommerhuse til overpriser, leje hele hoteller til alle deres ansatte og flyve frem og tilbage. Det er der naturligvis også almindelige mennesker der har – men nok ikke de pensionister, der ikke lige har haft en stor pension, men stadig interesserer sig for, hvad der sker i landet. Der er sikkert heller ikke mange i lavtlønnede jobs, der har den luksus at priortere, at komme til Folkemødet – selvom deres stemme i nogle debatter kunne være interessant at høre.

Når man har de briller på, så ville det give mening at Folkemødet, på skift, lå andre steder i landet. Men.. der er også en positiv ting ved, at det lige netop er Bornholm d,er er det gode sted. Det er networkingdelen. Den må man ikke underkende. Hvis folkemødet, eksempelvis lå på Fyn, så var der nok mange, der bare kørte hjem, om aftenen, når det hele var færdigt. Her på Bornholm kan de ikke bare køre hjem, så de er nødt til at blive og måske gå til en fest, et netværksmøde eller måske en middag. Nu er det ikke nogen hemmelighed, at der bliver lavet mange aftaler, når først slipset er løsnet og fadøllerne begynder at gøre indhug i de politiske hjerneceller. Jeg tror, at der bliver lavet mange gode aftaler under Folkemødet – netop fordi det ligger, hvor det ligger.

Sviner folkemødet?

Men det er ikke gratis for miljøet… Der er tusindevis af mennesker der skal fragtes frem og tilbage over Østersøen – hvad enten det er med fly eller færge.

De mennesker skal spise noget, drikke noget – sikkert mere end de plejer, og fragtes fra Rønne til Allinge med de mange ekstra taxier, der er kommet til Bornholm. Sikkerheden skal være i orden. Derfor er der naturligvis ekstra politi (og tak for det). Alt det og det faktum, at der skal sættes telte op og laves infrastruktur belaster naturligvis klimaet. Er det egentlig det værd? Kan nogle debatter om klimaet retfærdiggøre det klimabelastende snakkecirkus? Jeg ved det ikke… Det kan I jo tale om på vej hjem fra folkemødet.

Hvad er det sjove?

Men igen, hvis man ser bort fra alt det alvorlige, som jeg er sikker på, at nogle andre nok skal diskutere voldsomt, så sker der også mange sjove ting på det folkemøde. Der er jo alt fra teater og koncerter til fester midt på gaden, som alle kvit og frit kan nyde eller deltage i. Der bliver brugt utrolig mange penge på at have sit firma, organisation eller hvad det nu hedder alt sammen, med på Folkemødet. Nogle af alle de penge kommer også os lokale og Bornholm især til gode. Samtidig tror jeg også. at en af grundende til at Bornholm igen er blevet en god feriedestination for danskerne, er at folk har fået øjnene op for Østersøens perle, når de har besøgt Folkemødet.

Hvis man, ligesom mig, interesserer sig for mad, så er der også meget at komme efter. Der er mange madakademiske organisationer der afholder deres debatter og fortæller meget om, hvad og hvordan vi skal spise – lidt ligesom jeg gør her på siderne :) De har ofte også smagsprøver og små snacks – så derfor kan man nærmest surfe rundt i Allinge på en bølge af snacks og gratis fadøl… Det er der mange der benytter sig af…

To skonnerter, hotdogs, fadøl og flere snacks

Det er ikke kun den bornholmske version af Klitmøller, jeg selv skal opleve.

Jeg har to jobs, hvor jeg skal stå for at lave hotdogs og… – surprise: Snacks. Begge dele foregår på de to gamle skonnerter der ligger i det inderste havnebassin; Freja og Aron. Sidstnævne er chartret af IT Branchen, der hvet år holder et netværksmøde/fest for deres medlemmer, hvor traditionen er, at der bliver serveret hotdogs og fadøl. Hotdogsene står jeg for at grille, og Skipper Gorm og resten af besætningen står for at samle dem og servere på det propfyldte dæk. Jeg er vild med den tjans. Jeg har knapt sat mine fødder i døren på Aron før Skipper langer mig en fadøl, der spilder ud over det hele, når jeg får en kæmpe krammer. Jeg har grillet de hotdogs i mange år og håber, at det bliver ved, for det er simpelthen både så sjovt og hyggeligt. Samtidig er det virkelig en fornøjelse at stå på dækket og nyde den fuldstændig restaurerede skonnert, der har hjemme i det sydfynske. Jeg vil da godt lige slå et slag for en anderledes ferie man kan tage på. Hvis man er en stor famile, nogle venner – måske ovenikøbet med børn. Kan man chartre Aron med besætning i en uge. Så er man med til at sejle skibet, laver mad sammen og nyder Danmark fra en side, man sikkert ikke har set før. Kig på: sejlmedaron.dk

Inden den står på fadøl og hotdogs, så skal jeg lave nogle snacks på den bornholmske skonnert Freja. Det er dem i nu får opskriften på, for så kan I lave folkemøde hjemme i haven og servere de her snacks for jeres gæster, mens de står og hyggesnakker med et glas prosecco og taler om, hvis hawaiiskjorte der er flottest.

 

Her ses alle de lækre snacks. Foto: Sune Rasborg

 

Snack nummer et:
Halvglaserede gulerødder med wasabi

Gulerødder: 500 g skåret i stave

Æblegele: 1 glas

Eddike: Et skvæt

Wasabipulver: 30 g

Tørret timian: Lidt

Flagesalt: Også lidt

Smelt æblegeléen og tilsæt eddike. Dyp enderne af gulerødderne i væsken og læg dem på et fad. Drys wasabi over samt timian og til sidst lidt salt.
Det var nemt.

 

Snack nummer to:
Curry på firserchips

Løg: 1 hakket

Kartofler: 200 g skåret i små tern

Mel: 2 spsk

Karry: 1 spsk

Piskefløde: 2 dl

Smør: 3 g

Chilisauce: Så meget som du tør

Menuchips: 1 pose (ja, man kan stadig købe dem)

Start med at koge kartoflerne i saltet vand. Svits løget i smørret. Når det er klart, så kom karry og mel på og vend det sammen med løg og smør. Hæls så fløden på og kog det igennem. Smag til med chilisauce, salt og måske citron.

Når kartoflerne er færdige, dræn vandet og vend dem i saucen.

Anret på menuchips.

 

Snack nummer tre:

Asparges marineret i soya og hvidløg

Grønne asparges: 1 bundt

Soya: Et ordentlig skvæt

Hvidløg: 3 fed

Citronsaft: Fra en halv citron

Bræk ender af aspargesen og del dem herefter i 3 stykker. Kom dem op i en beholder og hæld soya på. Pres hvidløg i blandingen og kom så citronsaft i. Bland det hele godt og lad det stå i minimum 1 time.

 

Snack nummer fire:

Ærtepuré med oliven

Ærter: 1 pose frosne

Olivenolie: 1 dl

Citronsaft: Fra en halv citron

Hvidløg: 2 fed

Oliven: 1 til hver snack

Kiks: 1 til hver snack

Hæld kogende vand over ærterne og kom dem op i en blender sammen med resten – selvfølgelig ikke oliven og kiks, vel?

BLEND, SMAG TIL MED SALT

Anret på kiks og pynt med oliven.

 

Snack nummer fem:

Tomat-ost-basilikum

Små tomater: Du skal bruge en halv til hver snack

Mozzarella: 1 af dem der ligner brystimplantater

Basilikum: Det er til pynt

Kiks: Ligesom før

Når man skal lave en snack i de bornholmske farver, så start med at skære tomaterne i halve, osten i mindre stykker og læg kiksene ud på det fad du vil servere på. Anret et stykke ost nederst, så et blad basilikum og til sidst en halv tomat. Nu skal du så bare gøre det 100 gange.

Man kan med fordel komme en dråbe god olivenolie på hver lille mad.

God fornøjelse med folkemøde hjemme i haven.

 


Tomat-ost-basilikum, mums! Foto: Sune Rasborg

 

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT