Guide: Her er fem forslag til din weekend

Guide: Her er fem forslag til din weekend
Der er klassisk musik på Svanekegaarden lørdag eftermiddag. Arkivfoto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 5. DEC 2020 • 07:39
Af:
henrik-nielsen
| ABONNENT
5. DEC 2020 • 07:39
GUIDE

Normalt ville aktivitetskalenderen bugne af julearrangementer i weekenden omkring 2. søndag i advent, men sådan er det bare ikke i år, hvor restriktioner og forsamlingsforbud spænder ben for mange af de traditionelle begivenheder, der hjælper julehumøret på vej. Det er dog ikke det samme som, at der slet ikke sker noget i weekenden, eller at man ikke selv kan lave noget juleagtigt sammen med ens nærmeste.

1. Lørdag eftermiddag er der mulighed for at opleve cellisten Jakob Kullberg og guitaristen Jakob Bangsø, hvis man lægger vejen forbi Svanekegaarden. Franz Schuberts "Arpeggione Sonata" åbner koncerten og demonstrerer duoens forankring i den klassiske musiktradition. Derudover har de to udviklet en kommunikationsform, der løfter sig ud over den traditionelle klassiske musikers rolle, blandt andet i samarbejde med den norske komponist Eivind Buene, hvis nytænkning af Gustav Mahlers og Johannes Brahms’ musik ændrer den til en form for populært klingende musik. Koncerten begynder klokken 15.30.

2. Er man mere til rytmisk musik, kan man med fordel rette opmærksomheden mod Musikhuzet lørdag aften, hvor Barbara Moleko byder på soul. Efter en pause fra det hektiske liv på landevejen er hun i år vendt tilbage til musikken med den kærlighed, der var grobunden i begyndelsen af karrieren. Koncerten er en del af en akustisk turné med en mere nærværende og intim stemning. Musikhuzet åbner dørene klokken 19.

3. En tur i biografen er også en mulighed. Torsdag havde Søren Kragh-Jacobsens seneste spillefilm, "Lille sommerfugl", danmarkspremiere. Den kan man se i Rønne Bio, der også viser "Retfærdighedens ryttere". I det hele taget er der gode muligheder for at opleve danske film i de lokaler biografer i weekenden, da Svaneke Bio og Scala Gudhjem byder på henholdsvis "Erna i krig" og "Madklubben".

4. Som nævnt nærmer julen sig med raske skridt. Weekenden kan være en kærkommen lejlighed til at samle familien og lave julepynt, konfekt eller nogle af højtidens småkager. Med klassikere som brunkager, klejner og finskbrød er der mange muligheder, og herfra skal der lyde en anbefaling af Den Gamle Bys opskrift på en anden juleklassiker, vaniljekransen. En anden mulighed for familiehygge og julestemning er hjemmelavede æbleskiver suppleret med varm kakao og gløgg.

5. Søndag præsenterer Bornholms Kunstmuseum vinterens særudstilling "Længsel – værker fra nationalmuseet i Szczecin". Udstillingen består af værker, der er skabt under indtryk af Polens komplekse historie i de vigtige år fra omkring 1. Verdenskrig til og med 2. Verdenskrig. I malerier og skulpturer undersøger kunstnere forskellige former for patriotisme. Fælles for deres udtryk er en længsel efter at få det tabte Polen tilbage. Udstillingen er den tredje i et samarbejde mellem nationalmuseet i Szczecin og Bornholms Kunstmuseum. Der er åbent fra klokken 10.