Gravgaard: Nu er muligheden der – Bornholms ’Eiffeltårn’

Gravgaard: Nu er muligheden der – Bornholms ’Eiffeltårn’
LEDER | 18. JUN 2024 • 05:25
LEDER
18. JUN 2024 • 05:25

Op mod skyerne: Tid til at tænke større

Kongemindets tårn, der tronede på Bornholms højeste punkt 172 meter over havets overflade, ligger i en forfatning, der kalder på fornyelse frem for en simpel restaurering.

Efterhånden som det historiske vartegn har vist sig at være i en væsentligt dårligere tilstand end antaget, er det blevet tydeligt, at et blik mod fremtiden er nødvendigt.

Tidligere har tårnet budt både lokale og turister velkommen til at nyde øens panorama fra det højeste punkt, 172 meter over havets overflade. En unik attraktion, der på klare dage tilbyder udsyn til Christiansø og Sverige. Men nu, efter at renoveringsprocessen har afsløret omfattende skader forårsaget af gravrust og syreangreb fra egetræstrin, er det klart, at en simpel reparation ikke er tilstrækkelig. Det er tid til at tænke større.

Regionskommunen står nu over for et valg, der rækker ud over simple budgetbeslutninger til at forme fremtidens kulturelle landskab på Bornholm. Inspiration kunne hentes fra Skovtårnet i Camp Adventure, der trods sin beskedne højde på 135 meter over havets overflade, har formået at blive en magnet for besøgende. Der er en mulighed her for Bornholm til at skabe noget nyt, dristigt og visionært.

Det står klart, at kommunen alene ikke rummer de nødvendige midler til et så ambitiøst projekt. Men dette er præcis den slags situation, hvor fondssøgning og partnerskaber med mæcener kan åbne nye døre. Et nyt og højere tårn på Kongemindet – Bornholms svar på Eiffeltårnet – kunne blive en publikumsattraktion, der både ærer øens natur og historie, og samtidig signalerer en fremtid tænkt i muligheder og vækst.

Bornholms politikere og beslutningstagere bør se denne situation som en enestående chance for at genopfinde Kongemindet som en attraktion, der kan trække gæster til øen året rundt. Dette ville ikke blot revitalisere området, men også styrke hele turismeøkonomien.

Tiden er til at tage modige beslutninger, der kan bære Bornholm ind i fremtiden med en ny og storslået vision betalt af andre end de bornholmske skatteborgere. Ligesom tårnet engang blev rejst til minde om kongeligt besøg, kan et nyt tårn symbolisere en ny æra for Bornholm, hvor øen ikke kun er kendt for sin naturlige skønhed, men også for sin dristighed og innovation i tiltrækning af besøgende, der skal skue ud over den gigantiske havmøllepark, som Energiøen vil byde på.

Lad os ikke nøjes med at restaurere det gamle – lad os bygge noget nyt, der kan stå som et symbol på Bornholms ambitioner og fremtid.