Fredning og bopælspligt splitter borgerforening: Bestyrelsesmedlemmer trækker sig

Det er ikke lykkedes bestyrelsen i Listed Borgerforening at konstituere sig, og borgerne kan nu se frem til en ekstraordinær generalforsamling.
Det lykkedes aldrig Listed Borgerforenings bestyrelse at konstituere sig, da de mødtes efter generalforsamlingen.
Her var to nye medlemmer ellers valgt ind, men lidt i stil med TV2-dokumentaren "Balladen i Kolonihaven", har længere tids samarbejdsvanskeligheder og manglende tillid betydet, at to af de "gamle" bestyrelsesmedlemmer og to suppleanter har trukket sig fra bestyrelsen.
Dermed er der bare tre tilbage - en enkelt fra den gamle bestyrelse og de to nytilkomne.
Nogenlunde sådan lyder meldingen, som Mugen Hilary Adler - en af de to suppleanter - kommer med på byens facebookgruppe i slutningen af marts.
Beskeden er underskrevet af de fire afgående bestyrelsesmedlemmer, og det anføres, at man er velkommen til at rette henvendelse, hvis man ønsker mere information.
Et døgns tid efter opslaget har et af de nye bestyrelsesmedlemmer imidlertid delt en opfølgning, hvor det fremgår, at bestyrelsen tre dage forinden har konstitueret sig i overensstemmelse med vedtægterne. Således er bestyrelsen nu fuldtallig, og der er valgt både formand, næstformand og kasserer.
De modstridende opslag har fået borgerne til at reagere, råbe vagt i gevær, spørge ind til hvad der foregår og måske endda erkende, at de har sovet i timen.
Hele bestyrelsen blev nemlig valgt ind uden modkandidater, og efter en lang periode med den samme formand skal den relativt nye bestyrelse nu lave sine egne normer og finde ud af, hvordan de bedst arbejder for byen.
Da bestyrelsen altså skulle konstituere sig, havde den længst siddende kun siddet i tre år, mens to netop var meldt ind for første gang.
Og det har altså ført til en lettere tilspidset situation i borgerforeningens bestyrelse, som nu har indkaldt til ekstraordinær generalforsamling i slutningen af april.
Et maskespil
Det fremgår af referatet fra den ordinære generalforsamling i Listed Borgerforening, at formand Henning Berg aflagde bestyrelsens beretning om borgerforeningens virke i året, der gik, og at forsamlingen godkendte beretningen.
Der var ingen indkomne forslag, og både regnskab samt fastholdelse af kontingentet blev godkendt. Valget af de nye bestyrelsesmedlemmer gik ganske udramatisk, idet to af de tidligere medlemmer ikke modtog genvalg, og to nye og de to suppleanter blev valgt ind uden modkandidater.
Efter en time og fem minutter kunne generalforsamlingen afsluttes i god ro og orden. Men herefter sker så noget af det, der senere får Henning Berg til at trække sig fra bestyrelsen.
– Det har tidligere været sådan, at man blev valgt som formand for to år, og jeg har siddet i et år nu, men så var der en af de nyvalgte, der gav udtryk for, at det ikke var sikkert, at jeg skulle fortsætte som bestyrelsesformand. Det var lidt mærkeligt at høre det udtalt fra nogen, som ikke kender mig og som lige er kommet ind i bestyrelsen, fortæller han til Tidende.
Der står da også ganske rigtigt i vedtægterne, at bestyrelsen konstituerer sig hvert år. Det forslag til en konstituering, som Henning Berg sendte ud til bestyrelsen, blev forkastet til fordel for et møde, hvor bestyrelsen sammen kunne finde ud af, hvordan den ville organisere sig.
– Det gav mig en opfattelse af, at der er en eller anden dagsorden. For vi er jo fem i bestyrelsen, og hvis man så kan tælle til tre, har man flertallet, forklarer han. Derfor vælger han og en af de øvrige bestyrelsesmedlemmer at trække sig fra bestyrelsen.
– Det bliver et maskespil, og det synes vi ikke er sjovt at deltage i.
Også de to suppleanter, som ellers skulle afløse de to, så bestyrelsen fortsat er fuldtallig og lovlig, vælger at trække sig. Ifølge borgerforeningens vedtægter skal bestyrelsen nemlig bestå af fem personer.
"Dem" og "os"
Den nye formand i Listed Borgerforening hedder Gudrun Elleby. Hun fortæller, at hun har haft sin gang i Listed i mere end 30 år.
Selvom Listedgaard, som hun ejer og har istandsat sammen med sin mand, er en fleksbolig, er det planen at hun, når hun senere på året går på pension vil bo i Listed på fuld tid. Derfor betyder det meget for dem begge, at der er aktivitet i byen hele året rundt.
– Alle der melder sig til en bestyrelse kommer med et ønske om at gøre noget for det sted, og der har været forskellige meninger om, hvad der er de rigtige ting at arbejde på, og der er jeg trådt ind i bestyrelsesarbejdet, fordi jeg synes, det er vigtigt, at alle de forskellige stemmer i Listed bliver hørt, forklarer hun.
Hun var ikke selv på valg i år, for hun blev valgt ind i bestyrelsen sidste år, og da Listed Borgerforening ligesom mange af øens andre foreninger har haft svært ved at skaffe frivillige til bestyrelsen, har hun snakket med nogle af borgerne og foreslået dem at stille op til bestyrelsen. Borgere som hun oplever har et seriøst engagement og som vil Listed.
– For os er det vigtigt, at borgerforeningen repræsenterer alle borgere i Listed. Der er nogle folk, der bor i Listed hele året - og det kommer vi jo også til - som er bekymrede for, hvad fremtiden skal bringe, og det kan jeg godt forstå, men det betyder ikke, at vi skal være "dem" og "os".
– Det betyder faktisk, at vi skal arbejde endnu mere sammen og være mere åbne overfor hinanden, for med den nye teknologi er fleksboliger jo ikke sommerhuse, det er mere halvårshuse, forklarer hun.
Hun drømmer om, at der kan skabes noget mere sammenhold i byen uden skelen til, om man er fastboende, sommerhusejer eller fleksboligejer, og at der skal skabes mere aktivitet på tværs af byens tre foreninger.
– Men borgerforeningen har været meget kritisk over for fleksboligejere, og nogen mener måske, at der ikke skal laves flere fleksboliger. Det tror jeg ikke er borgerforeningens job, og jeg tror, det skaber mere splid end sammenhold. Det kan nemlig give en økonomisk skævhed
Hun mener dog ikke, at det er vigtigt, hvem der er formand for borgerforeningen, så længe det repræsenterer alle grundejere i Listed.
– Jeg meldte mig, fordi jeg synes, der var nogle ting, som vi skulle gøre anderledes i forhold til, hvordan vi håndterer fleksboligerne.
Der er ikke enighed om, hvorvidt fredningen af hele kysten ved Listed skal fastholdes. Arkivfoto: Jacob Jepsen
Uenighed om fredning
En anden ting, der ikke er enighed om i Listed - eller i borgerforeningens bestyrelse - er fredningen af kysten, som blandt andet også indebærer plænen med gyngestativ og petanquebane.
Her fremgår det af tidligere referater fra bestyrelsens arbejde, at repræsentanter efter ønske fra borgerne har mødtes med kommunen med henblik på at få mere aktivitet på plænen.
Der er blandt andet nævnt et læskur, et motionsbræt og en balancebom, og der er indsendt byggetilladelse til kommunen med henblik på at opsætte de sidstnævnte.
Ved siden af sin plads i borgerforeningens bestyrelse har Gudrun Elleby privat engageret sig i en gruppe af Listedborgere, som sammen med Danmarks Naturfredningsforening kæmper for at fastholde fredningen af hele kysten - og dermed også plænen.
– Der har været nogle sager i bestyrelsen, hvor jeg ikke har været enig, men det er okay. Så sidder vi omkring bordet og diskuterer, og så er man i undertal. Men jeg synes ikke, der er noget forkert i, at jeg i min private tid forsøger at bevare den fredning, der er, forklarer hun.
– Det, synes jeg, er vigtigt nu og fremover. Men jeg er meget ked af, hvor vi er endt med den diskussion.
Total illoyalitet
Men netop det private engagement imod borgerforeningens interesser er en af de ting, den tidligere formand Henning Berg har oplevet som samarbejdsvanskeligheder.
– Vi opfatter det som total illoyalitet, når man har sin egen dagsorden i stedet for borgerforeningens dagsorden, fortæller han.
Han mener nemlig, at man som borgervalgt bestyrelsesmedlem skylder at arbejde for borgernes bedste interesse frem for sin egen.
– Det vi troede var borgerforeningens arbejde, og det vi arbejdede for gennem adskillige år, det er ligesom ikke det, der står øverst på dagsordenen for alle medlemmer af bestyrelsen, forklarer han.
Fordi der ikke længere er en fuldtallig bestyrelse, er der indkaldt til en ekstraordinær generalforsamling. Her skal to nye bestyrelsesmedlemmer vælges, så bestyrelsen atter er lovlig. Men Henning Berg håber også, at bestyrelsen vil tage sig tiden til at høre, hvad borgerforeningens medlemmer har på hjerte.
– Hvis man vil lave noget andet, end de vi har arbejdet på indtil nu, så mener vi, at det kræver, at man spørger medlemmerne. Så jeg tror først, at det er der, man kan vurdere, hvad der er opbakning til.
– Vi troede jo, at vi havde medlemmerne bag os. Det vil så vise sig, om vi har det.
Det står klart for gruppen af afgåede bestyrelsesmedlemmer, at der ligger noget omkring bopælspligt bag al virakken. Så vidt er de trods alt enige med Gudrun Elleby. Men de to grupper er ikke nødvendigvis enige om, hvordan problemet skal løses.
– Vi har desværre ikke været på forkant med, at der er nogle forskellige interesser for dem, der er fastboende og for dem, der ikke bor her hele året rundt. Det er en politisk beslutning, som vi synes, at man som politiker skulle have gået ind i på et tidspunkt og finde ud af, hvad stiller vi op med de her små byer, som mister deres indhold af mennesker, forklarer han.
Han mener, at det er en spændende diskussion, og han ærgrer sig over, at politikerne har parkeret den.
Plads til alle
Tilbage hos Gudrun Elleby på Listedgaard er løsningen på bopælsspørgsmålet imidlertid en ganske anden. Der er plads til alle i Listed, og hun mener faktisk, at det er på tide at de forskellige grupper af grundejere snakker mere sammen og samarbejde om at skabe en god by.
Hun ærgrer sig desuden over, at den tidligere formand var så hurtig til at melde sig ud af bestyrelsen, og hun håber, at den ekstraordinære generalforsamling kan byde på nogle løsninger og en mulighed for at se fremad og finde et fælles fodslag.
– Vi skal ikke kaste med mudder, for det kommer vi ikke nogen steder med. Vi skal arbejde på at lave nogle ting sammen, være noget for hinanden og lære hinanden bedre at kende.
Hun drømmer om at sende en række spørgsmål ud til alle grundejere i Listed, hvor de kan melde tilbage på, hvad de har af ønsker til borgerforeningen.
– Vi havde de der fine visionsmøder, men det er kun en ganske lille gruppe på måske 30 mennesker, der dukker op. Ud af alle dem der bor eller kommer i Listed, og der er jeg måske bare en af dem, der tænker at vi også kan gøre det på en anden måde.
Hun håber ligesom Henning Berg på, at der kan findes et fælles taktslag og en vej videre ud af hårdknuden, når der afholdes en ekstraordinær generalforsamling den 27. april.
NYT JOB
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration