Forældre fra Allinge skal selv tage stilling til madordning

Forældre fra Allinge skal selv tage stilling til madordning
I øjeblikket skal børnene i Allinge Børnehus have madpakke med. Sådan bliver det ved med at være, med mindre forældrene arrangerer et valg og beslutter, at der skal leveres frokost ude fra. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 4. MAJ 2020 • 17:08
Af:
niels-ebdrup
| ABONNENT
4. MAJ 2020 • 17:08
Som de eneste forældre med småbørn i kommunale institutioner, skal forældre til børn i Allinge Børnehus i løbet af de næste to uger ikke tage stilling til, om der skal være frokostordning i børnehaven og vuggestuen. Det besluttede kommunalbestyrelsen på dens seneste møde.

Årsagen er, at der fortsat er planer om at bygge et nyt børnehus i Allinge – i øjeblikket ved Bornholms Idræts- og Kulturcenter. Det vil derfor være tosset at bruge penge og tid på at lave et køkken i nogle bygninger, der snart skal forlades. Men hvis forældrene meget gerne vil have frokost til deres børn, er de velkomne til at selv at arrangere et valg og træffe en beslutning om, at få mad leveret til institutionen efter samme tilskudsregler som i resten af øens institutioner.

Det fortæller leder af dagtilbud i Bornholms Regionskommune, Ann Rubæk-Nielsen.

– Man kan afholde et valg, hvor man afgør, om man er interesseret i at indgå i sådan en madordning. Det er altid forældregruppen i det enkelte børnehus, der træffer beslutningen omkring frokostordning.

– Forældregruppen kan i princippet også træffe beslutning om, hvor maden skal komme fra. Men leverandøren skal leve op til alle retningslinjer i forhold til at lave og levere mad, fortæller Ann Rubæk-Nielsen.

Tejn Børnehus skal nu stemme

Hvert andet år har forældrene til børn i de bornholmske institutioner mulighed for at stemme nej til den kommunale frokostordning. Ved valget i 2018 fik hverken forældrene i Allinge eller Tejn børnehuse automatisk mulighed for at forholde sig tilbuddet. Dengang troede man, at de to institutioner skulle samles i en ny institution på Pileløkken i Allinge.

Efter at der nu er kommet flere børn i Tejn, er byens institutionen umiddelbart ikke sammenlægningstruet længere. Derfor skal Tejn-forældrene nu som noget nyt tage stilling til madordningen. Det sker på en lidt pudsig – bagvendt – måde. Der vil nu blive indrettet de korrekte køkkenfaciliteter i Tejn og indføres madordning, med mindre et flertal af forældrene til børn i institutionen stemmer imod det.

– Hvert andet år skal der afholdes valg jævnfør Dagtilbudsloven. Lovgivningen er sådan, at alle i udgangspunktet har frokostordning, men at forældregruppen hver andet år får mulighed for at fravælge det, siger Ann Rubæk-Nielsen.

Forældrene til minimum 50 procent af børnene i en institution skal støtte, at der bliver indført frokostordning, før det bliver gjort. Afstemningen i Bornholms kommunale daginstitutioner – med undtagelse af Allinge Børnehus – finder sted fra i dag, mandag 4. maj, til fredag 15. maj. Ved valget i 2018 havde forældrene i Allinge Børnehus også mulighed for at gøre en indsats for at få mad ude fra. Det var der ikke interesse for.