Fond støtter projekt på Tejn Havn med millioner

Fond støtter projekt på Tejn Havn med millioner
Ifølge Magnus Heide Andreasen betyder det, at Ivandet kan lave flere typer aktiviteter fremover. I det nye år vil der blandt andet blive lavet skoleforløb for skole- og gymnasieklasser. Arkivfoto: Berit Hvassum
| 29. DEC 2020 • 11:14

29. DEC 2020 • 11:14
HAVMILJØ

Velux Fonden har bevilget 3,6 millioner kroner til et formidlings- og forskningsprojekt på Tejn Havn, som er søsat og ledet af den socialøkonomiske virksomhed Ivandet.

Projektperioden løber over de næste tre år og indebærer formidlingsaktiviteter, samarbejde med forskere og studerende fra universiteter og miljøforbedrende tiltag.

Det er marinbiologerne Marie Helene "Miller" Birk og Magnus Heide Andreasen, der har startet virksomheden Ivandet ved det gamle isværk på Tejn Havn. De har i 2019 og 2020 lavet forskellige familievenlige aktiviteter i og omkring vandet ved lagunen ved Isværket, og nu udvider de projektet med millionstøtten fra Velux Fonden.

Fuldtid på projektet

Ifølge Marie Helene "Miller" Birk og Magnus Heide Andreasen er målet med projektet at øge lokale og besøgendes viden om og tilknytning til havet omkring Bornholm, indsamle ny viden i samarbejde med forskningsinstitutioner, forbedre tilstanden for havet omkring Bornholm og skabe et bornholmsk samlingssted for udforskning og formidling af livet i havet.

Nu har projektet fået en stor økonomisk indsprøjtning, og det glæder makkerparret, fortæller Magnus Heide Andreasen.

– Vi er rigtig glade for at få så solid en håndsrækning, som det her jo er. Det betyder, at Miller (Marie Helene "Miller" Birk, red.) kan arbejde fuldtid nu, hvor vi begge indtil nu har arbejdet frivilligt og skulle finde en løn andre steder, siger han.

At Marie Helene "Miller" Birk nu kan arbejde fuldtid på Ivandet de næste år, vil få stor betydning for, hvad Ivandet kan tilbyde fremover.

– Det vil betyde, at vi har mulighed for at udvikle og realisere de mange idéer og planer, som vi har haft på tegnebrættet de sidste par år. Vi kan lave flere aktiviteter og flere typer af aktiviteter. Både for folkeskole- og gymnasieelever, men også turister. Forhåbentlig vil det også tiltrække mere liv på Tejn Havn, som vi synes, har potentiale for mere liv hele året. Det vil vi gerne være med til at udvikle sammen med de mange andre gode aktører, der er omkring Tejn Havn, fortæller Magnus Heide Andreasen, der selv er ansat som PhD. studerende ved DTU Aqua.


Lokalt fokus

I oktober fik Ivandet tilsagn om, at de ville få 165.638 kroner i støtte fra Sparekassen Bornholms Fond.

Heraf blev 90.000 kroner øremærket en studielegatpulje, som kan søges af havmiljøstuderende, i første omgang marinebiologistuderende, som vil til Bornholm og lave feltarbejde om Østersøen og det kystnære havmiljø.

Marie Helene "Miller" Birk fortalte dengang til Bornholms Tidende, at støtten fra Sparekassen Bornholms Fond var vigtig, fordi den også var en lokal "blåstempling" af projektet, som ville stille dem bedre, når der skulle søges større fonde. Det har nu vist sig at holde stik.

I det hele taget har Ivandet oplevet stor opbakning lokalt, og det har betydet meget for de to marinbiologer og deres drivkraft i arbejdet med projektet.

– Den lokale støtte er altafgørende for vores fortsatte motivation for at lave det her. Vi forsøger også at være gennemsigtige i alt, hvad vi gør i vores arbejde, så der er mulighed for at justere og tilpasse aktiviteterne efter, hvad de lokale mener og ønsker om projektetet, siger Magnus Heide Andreasen.

Selvom projektet rækker ud til både turister og forskere og studerende uden for Bornholm, er lokalbefolkningen tænkt ind i kernen af Ivandets arbejde. Det ses blandt andet med de skoleforløb, som Ivandet vil tilbyde i det nye år.

– Det har vi fokus på, fordi vi synes, det er vigtigt, at de lokale står i første række til de aktiviteter, vi har. En grundsten i hele vores projekt er netop at udbrede viden om havet omkring Bornholm lokalt, siger Magnus Heide Andreasen.

Hans forældre, Christian Heide Petersen og Christina Andreasen, der ejer Sandvig Is Kalas, købte isværket på Tejn Havn i 2019 og er lige nu ved at renovere det. På sigt skal det huse en aflægger af cafeen Kalas og de projekter, som Ivandet ønsker at lave indendørs.