Folkelig modstand kommer bag på Schow: 'De køber ind på en falsk fortælling'

Folkelig modstand kommer bag på Schow: 'De køber ind på en falsk fortælling'
Den folkelige modstand overrasker Venstres gruppeformand og spidskandidat Søren Schow. Foto: Jacob Jepsen
POLITIK | BORNHOLM | ABONNENT | 10. SEP 2021 • 17:30
POLITIK | BORNHOLM | ABONNENT
10. SEP 2021 • 17:30

En fortælling breder sig på Bornholm om, at S og V's kommunalbudget betyder voldsomme nedskæringer, men det er ikke rigtigt, mener Venstres gruppeformand Søren Schow, som kalder det politisk spin.

 

Modstanden mod Socialdemorkatiet og Venstres budgetforlig, der byder på en lang række nedskæringer, har medført tre underskiftindsamlinger og en stadig voksende facebookside Børnene_Bornholms Fremtid, som i skrivende stund er på over 1.200 medlemmer.

De tre underskriftindsamlinger på skrivunder.net handler om bevaringen af madskolen, DASK og hjemmeundervisningstilskuddet, hver med henholdsvis 422, 114 og 189 underskrifter. Skal man tage modstandernes ord for det, er der også demonstrationer på vej.

Schow overrasket

Den folkelige modstand overrasker Venstres gruppeformand og spidskandidat Søren Schow.

– Jeg er faktisk overrasket. Hvis man ellers ser på de spareforsalg, som ligger på børne- og skoleudvalgets områder, så er der for 12 millioner kroner. Af dem har vi medtaget spareforslag for omkring fire millioner kroner. Samtidig er der så blevet tilført to millioner kroner, så den reelle besparelse på børne- og skoleområdet er 1,8 millioner kroner. Altså at besparelser på 1,8 millioner kroner ud af spareforslag på 12 millioner kroner, at det giver den form for debat, det undrer mig lidt.

– Når du så samtidig kan se, at i den administrative justering på budgettet, som de har indregnet, der er der faktisk blevet tilført 6,8 millioner kroner til børne- og familieområdet. Så jeg undrer mig over den kraftige debat, ja.

– Så må jeg også påpege de direkte usande oplysninger, der kommer, med hensyn til DASK. For der er er netop penge i DASK i to år, hvor det fortsætter med de fire børn, der er. Og fremadrettet har børne- og skoleudvalget sagt, at vi putter omkring én million kroner ind i Paradisbakkeskolen plus Helsdagsskolen for at kunne opsluge de børn, der kommer, som har det behov. Så jeg kan slet ikke forstå, den kritik, der kommer. For der er reelt ikke snak om noget, der skal ophøre.

Køber ind på Ø's fortælling

Hvordan tror du den her folkelige modstand er opstået?

– Jamen, det er fordi Morten Riis (viceborgmester, formand for børne- og skoleudvalget (BSU) og Enhedslistens spidskandidat, red.) gerne vil have den her fortælling ude om, at hans område ikke har fået penge nok, hvor nogle altså køber ind på denne falske fortælling. Og her må jeg bare sige, at hvis man går ind og ser på budgetoverførelserne for 2022, så kan man se, at børne- og skoleudvalget har overført 26 millioner kroner fra 2020 til 2021, som de ikke har fået brugt endnu. Udover det, så er der 1,8 millioner kroner i kassen.

– Men han er ikke gået ind og har spurgt kommunalbestyrelsen, om udvalget kan få lov til at beholde pengene til nogle projekter, og det undrer mig, når han er så oprevet over, at vi (S og V, red.) kan finde på at lave det her budget samtidig med, at han tilføjer penge fra børne- og skoleudvalget. Jeg fatter det slet ikke, og jeg synes, det er nogle utroværdige bortforklaringer, der kommer fra børne- og skoleudvalgets formand.

Gør den folkelige modreaktion mod kommunalbudgettet indtryk på dig?

– Ja, det gør altid indtryk. Men når vi samtidig har opfattelsen af, at de oplysninger, der kommer ud, ikke er sande, så tænker vi: "Okay, hvad er det for en fortælling, folk hører, er den rigtig, og hvorfor tror de mere på, når nogle snakker om, at der er kraftige nedskæringer end på de tal, de kan læse i budgettet?" Så det er både en bekymring over, at folk har fået en forkert opfattelse et eller andet sted fra, og hvordan vi kan fortælle den sandfærdige historie.

 


Skriftligt svar fra Morten Riis

"Børne- og skoleudvalget (BSU) har udarbejdet et sparekatalog – ikke fordi, vi synes det er fedt, men fordi vi er pålagt det af økonomiudvalget. I det sparekatalog er der forslag, som jeg og Enhedslisten bedre kan leve med end andet. Alle forslag er beskrevet skriftligt, og kommunalbestyrelsens medlemmer har haft adgang til de beskrivelser i månedsvis. De har været i høring og Venstre har sågar et medlem i BSU, som Søren Schow burde have konfereret med, hvis han var i tvivl. Og det synes jeg, han skulle have gjort. For Maike (Fiil, red.) er faktisk ret fornuftig.

Hvis Søren Schow tror, min og andres utilfredshed alene handler om, at BSU-området skal bøde i budgettet, tager han fejl. Naturligvis er jeg træt af, at området beskæres med 4,2 millioner kroner i første budgetår. Vi tilføres også midler, men Søren & Co. er også nødt til at se på, hvilke opgaver der fjernes og ikke kun på tallene i regnearket. DASK, madskolen, ophør af familierådgivning i dagtilbud samt tilbagerulningen af minimumsformeringer er nogle af de mest ærgerlige ting på BSU-området i dette budget- Det forsøgte jeg at gøre klar for partierne på budgetseminaret, men uden at der blev rykket et komma. Beskrivelserne har partierne som sagt haft længe til deres rådighed, ligesom Socialdemokratiet og Venstre også begge har medlemmer af udvalget. Så hvis de ikke ved, hvad de har vedtaget, er skylden deres egen.

Med hensyn til dagbehandlings- og skoletilbuddet, DASK så er det Søren, der ikke har styr på fakta. Der lå et opprioriteringsforslag fra et enigt BSU, der igen gjorde DASK permanent, da det ved et fejl røg ud ved seneste forhandling. Men det er ikke den post Venstre og Socialdemokratiet har valgt. Det er derimod et forslag, som ikke er beskrevet nogen steder på tekst, men et forslag som Thomas Thors havde med til forhandlingerne. Og det forslag afvikler DASK efter to år. I første år er der afsat, det der mangler i 2022 for en fuld finansiering og 2023 halvdelen af, hvad en årlig drift koster. I 2024 og 2025 er der ingenting afsat. Det er en afvikling og udsultning af DASK.

Det er korrekt, at BSU bl.a. pga. Corona ikke fik brugt alle midlerne i 2020. Området fik overført en stor del af dem til 2021, men naturligvis følger vi de af kommunalbestyrelsen vedtagne aftaler om, at man max. kan overføre 5% fra år til år. Når det gælder de andre udvalg, så gælder det naturligvis også BSU. Men det er jo en helt andet snak, Søren blander ind her. Det er overskud fra ét enkelt år, som jo ikke kan bruges til at finansiere varige udgifter med – i hvert fald ikke ret længe.

Jeg hørte Venstre bryste sig af at tage ansvar med deres budgetdeltagelse. Indtil videre synes jeg mest, de har haft travlt med at prøve at sende aben videre for det dårlige kludetæppe, de har fået strikket. Elefanten i rummet hedder stadig Snorrebakken, hvis du spørger mig."