Første skridt på vejen til at fremtidssikre teater
Rønne Theater fylder 200 år næste år. I den anledning har teatret lanceret et storet renoveringsprojekt. Arkivfoto: Berit Hvassum

| GRATIS
14. JUN 2021 • 11:37
Af: Henrik Nielsen

Første skridt på vejen til at fremtidssikre teater

KULTUR

Rønne Theater var blandt de glade modtagere, da Brdr. Larsen E., S. og A. Larsens Legat var i det gavmilde hjørne for nylig. Teatret modtog 300.000 kroner, og det er penge med perspektiver i, fremgår det af en pressemeddelelse.

Teatret har søsat renoveringsprojektet Renovering Rønne Theater - Rønne Theater 200 år, og den lokale opbakning er vigtig, fortæller projektleder Laura Frederikke Jespersen.

– Vi er utrolig glade for den første støtte til dette store projekt. Det er helt afgørende for os og projektet, at vi har lokal opbakning, da der forud for sådan en renovering er mange vigtige elementer, der skal være på plads, siger hun i pressemeddelelsen.

Projektet skal både bevare det historiske og sikre fremtidsperspektiver.

– Vi kan være stolte af at have et så smukt, gammelt teater, der lever i bedste velgående. Et lokalt teater til glæde og gavn. Sådan skal det blive ved med at være, og huset skal gerne kunne rumme alle de aktører, der er i huset i dag, siger hun.

Fornyelse med respekt

I efteråret 2023 kan Rønne Theater fejre sin 200 års fødselsdag. Det er det ældst fungerende teater i Danmark, og teatrets bestyrelse glæder sig over, at bygningerne bliver brugt af mange aktive teaterglade mennesker.

– Denne bevilling er med til at sikre Bornholms teaterkultur i dag og ind i fremtiden, og det giver håb om et rigt kulturliv for hele øen, siger formand Jon Schmidt fra Rønne Theater i pressemeddelelsen.

Rønne Theater ser markeringen af jubilæet som en oplagt mulighed for at få igangsat et større renoveringsarbejde, hvor teatret kan få et løft med historien, kulturen og de fredede bygninger i højsædet.

– Rønne Theater har sin charme og historie med sig, og det skal selvfølgelig bevares. Men derfor skal vi stadig kunne være et teater, der lever op til optimale arbejdsforhold, og hvor teknikken kan leve op til moderne standarder. Så det er kunsten at bevare det historiske og samtidig have store ambitioner om at være et teater, der rækker langt ud i fremtiden, siger Laura Frederikke Jespersen.

Et stort arbejde venter

I første omgang har Rønne Theater søgt penge til at få alle forundersøgelser sat i værk, så grundlaget for renoveringen af scenerum, skuespillergarderobe, teknikrum og teaterhaven kan komme på plads.

– Der er lang vej til, at projektet er gennemført, men med sådanne projekter er det altid en langsommelig proces mod målet. Men det er ok, for det er vigtigt at få de rette fonde med ombord, træffe de rette beslutninger og have husets aktører med i processen. Vi tror på, at vi nok skal nå i mål, da Rønne Theater udgør en vigtig position i det bornholmske kulturlandskab og bærer teatertraditioner for hele øen. Sådan skal det gerne blive ved med at være, siger Laura Frederikke Jespersen.

Jon Schmidt er heller ikke tvivl om, at det betaler sig at tage den tid, et sådant projekt kræver.

– Rønne Theater blev skabt af lokale kræfter, og det er lokale kræfter, der skal være med til at bære teatret ind i fremtiden. Sådan var det for 200 år siden, og nu gør vi en indsats for at sikre det i de næste 200 år, siger han.

I alt kommer den totale renovering af Rønne Theater til at koste 15 millioner kroner.Rubrikannoncer

Med flere tusinde besøgende hver dag, vil din rubrikannonce her være et godt sted at få dit budskab ud.


Indryk rubrikannonce

Flere nyheder