Enighed i byen: Bopælspligten skal genindføres

Enighed i byen: Bopælspligten skal genindføres
Karen Nørregaard blev genvalgt som formand for bestyrelsen. Hun har før indgået i debatter, hvor hun taler for en genindførelse af bopælspligten. Foto: Jens-Erik Larsen
| 27. MAJ 2021 • 21:42

27. MAJ 2021 • 21:42

Artiklen er udbygget og opdateret fredag den 28. maj klokken 11:29.


BYUDVIKLING

Torsdag aften var der generalforsamling i Listed Borgerforening. Listedhuset var godt fyldt med byens borgere, der tog plads, så bestyrelsen kunne skue ud over dagens fremmødte. Karen Nørregaard, der er formand for Listed Borgerforening, tog ordet og bød velkommen.

Aftenens største tema var bopælspligten, som formanden brugte store dele af sin beretning på at fortælle om. I Listed har man oplevet en nedgang i antallet af faste beboere på 15 procent, fortalte Karen Nørregaard. Derfor er det på tide, at Listed fik bopælspligten tilbage, understregede hun.

– Det er alfa og omega, hvis vi vil have liv i byen igen. Vi er glade for vores engagerede borgere, der ikke bor her fast, men mon ikke de også vil sætte pris på mere liv i byen, sagde Karen Nørregard.

Det blev dog tilføjet, at foreningen ikke ønsker en bopælspligt med tilbagevirkende kraft.

Procedurerfejl

Til borgerforeningens generalforsamling for to år siden, stemte forsamlingen for, at Listed Borgerforening ville arbejde på at indføre bopælspligt i Listed. Det arbejde måtte de de dog officielt vente med at iværksætte.

Sidste år gjorde en uenig borger bestyrelsen opmærksom på, at der var sket en såkaldt procedurefejl til generalforsamlingen for to år siden, hvor de blev enige om at arbejde på at få bopælspligt i byen. Borgerforeningens bestyrelse erkendte sidste år, at de havde lavet en fejl. Afstemningen stemte ikke overens med foreningens vedtægter. Men torsdag aften var der igen stor enighed blandt de fremmødte beboere: Listed vil have bopælspligten og de faste beboere tilbage til byen.

Pres på kommunalbestyrelsen

Hvad er så næste skridt? Borgerforeningen har besluttet, at de vil have bopælspligt i byen, og næste skridt er at sende en presbold videre til kommunalbestyrelsen. Listed-borgerne håber, at kommunalbestyrelsen sender bolden tilbage til borgerforeningen.

– Vi står sådan, at vi nu prøver at lægge pres på kommunalbestyrelsen. De skal give os grønt lys til at iværksætte en undersøgelse, der viser, hvor mange i byen der ønsker bopælspligten indført. Der var fuld opbakning til torsdagens generalforsamling, men der er flere i byen, der også skal høres. Men vi går ikke i gang med det arbejde, før vi ved, om kommunalbestyrelse har hensigt til at indføre bopælspligt igen, siger Karen Nørregard.

– Vi har et meget klart billede af, at de fastboende i Listed ønsker genindførelse af bopælspligt, men jeg kan ikke sige, at alle ønsker det. Jeg kan heller ikke sige, hvordan afstemningen skal foregå, det må være kommunalbestyrelsen, der bestemmer, hvordan det skal foregå. Men vi gør det først, når kommunalbestyrelsen siger god for, at vi kan lave en afstemning her i byen.

Men hos kommunalbestyrelsen lyder det ikke til, at bopælspligten vil ændre sig snart.

– Foreløbigt er det det sådan, at vi holder fast i bopælspligten i de otte byer, der allerede har det. Der er ikke nogen aktuel tanke om at udvide bopælspligten, siger Thomas Thors.

Vil I lytte til borgerforeningerne?

– Vi tager jo alle henvendelser alvorligt. Vi har også drøftet det flere gange, og foreløbigt er vi endt der, hvor vi er.