De er kun 180 fastboende tilbage: Ryger byskiltet snart?

De er kun 180 fastboende tilbage: Ryger byskiltet snart?
Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 28. MAJ 2021 • 12:43
| ABONNENT
28. MAJ 2021 • 12:43

BYUDVIKLING

Hvad betyder det for en lille by, at flere og flere af beboerne ikke bor der fast? Det betyder, at der mangler hænder til at holde byen kørende. Især i vintermånederne. Det drejer sig om byens frivillige arbejde, hvor faste beboere trækker det store læs.

Sådan lyder det fra Karen Nørregaard, formand for Listed Borgerforening.

– Det er i den mørke tid, at vi mærker, at vi er Tordensskjolds soldater, og vi skal trække store dele af læsset. Det er især her, at vi mærker, at der ikke er så mange i byen vinteren over.

Til generalforsamlingen lød der et tak til alle, der bidrog med frivilligt arbejde året igennem i Listed, og der er arbejde nok. Bare for at nævne noget af arbejdet: strandrensning, vedligeholdelse af fællesarealer, både indendørs og udendørs og sankthans. Den årlige strandrensning blev i år holdt på en helligdag, hvilket betød, at der var flere fleksboligejere, der deltog, end hvad der plejer.

– Det tyder jo på, at lysten til at bidrage er der, men tiden er der ikke. Det er jo ærgerligt. Men vi sætter pris på de bidrag, der er. Vi ønsker blot, at det ville vare hele året, siger Karen Nørregaard.

Med en nedgang af faste boere på 15 procent og 180 faste beboere tilbage stilles spørgsmålet: Ryger byskiltet snart? Bebyggelser med under 200 indbyggere betragtes som værende del af kommunens landdistrikt. Derfor er der ikke tale om en decideret by længere i Listed. Det skyldes til dels, at de fleste huse, der bliver købt i Listed hurtigt bliver solgt, men som fleksboliger.

– Fleksboligejere køber huse i god tro, og det har ikke noget med ejerne at gøre. Det er bare noget med at redde, hvad reddes kan for at holde liv i byen, siger Karen Nørregaard.

I Listed er der lige nu et hus til salg, og det bliver formentligt afsat som fleksbolig, hvis det går, som det plejer.

– Der er lige solgt et hus mere i Listed, også som fleksbolig. Huse, der bliver sat til salg, bliver solgt hurtigt, som fleksboliger. De bliver revet væk, siger Karen Nørregaard.