Efter sommerferien kan du se, hvordan havvindmøllerne vil se ud fra kysten

Efter sommerferien kan du se, hvordan havvindmøllerne vil se ud fra kysten
I 2020 fik Energistyrelsen lavet visualiseringer til energiø-projektet, her er en illustration fra Dueodde. Billederne tager udgangspunkt i parker med en kapacitet på 2 GW bestående af 260 meter høje møller, hvor de nærmeste står 20 kilometer fra kysten. De kommende visualiseringer vil indeholde et scenarie med 3 GW og møller stående 15 kilometer fra kysten. Illustration: Urland
BAGGRUND | ABONNENT | 22. JAN 2022 • 18:30
Jakob Nørmark
Journalist
BAGGRUND | ABONNENT
22. JAN 2022 • 18:30

Nye visualiseringer af havvindmølleparkerne til energiøen vil blive fremlagt på den anden side af sommerferien, når miljøvurderingen er færdig. Billederne vil tage udgangspunkt i "worst case"-scenarier og måske indeholde videoer, der kan simulere, hvordan lysblink fra mølletårne vil tage sig ud fra kysten.

Mange bornholmere har ytret ønske om snart at se et bud på, hvordan energiøens havvindmølleparker og landanlæg vil påvirke den bornholmske natur og udsigten fra kysten. 

Disse visualiseringer vil blive lavet som en del af miljøvurderingen, og som udgangspunkt vil de blive offentliggjort, når den færdige miljøvurdering skal i høring i andet halvår af 2022, bekræfter Energistyrelsen over for Tidende.

Dermed må bornholmerne vente lidt endnu med at få syn for sagn.

Efter at have læst pointerne fra bornholmere og de mange organisationer og nationale myndigheder, der indsendte høringssvar forud for arbejdet med miljøvurderingen, har Energistyrelsen kommenteret indvendingerne og kommentarerne i et høringsnotat.

Da energiøen og havvindmølleparken med den nuværende tidsplan først skal stå færdig i 2030, er det for tidligt at sige, hvor store møllerne kan blive. Ud over den teknologiske udvikling vil det også afhænge af, hvilke valg vinderen af udbuddet kommer til at vælge. Energistyrelsen pointerer i høringsnotatet, at den endelige visualisering ikke vil blive lavet, "før der udarbejdes VVM for det konkrete projekt, da opstillingsmønster og type af mølle ikke er kendt endnu". Derimod vil der blive fremstillet "eksempelvisualiseringer" i løbet af 2022.

Blink om natten

Bornholms Regionskommune ønsker, at "miljørapporten visualiserer et 'worst case'-scenarie", skriver kommunen i høringssvaret. "Det vil sige, at rapporten bør vise, hvordan det ser ud, når den højest tænkelige mølle opstilles på den nærmeste placering set fra Bornholms sydkyst og andre højere beliggende steder på øen". Dette ønske vil blive opfyldt i de første visualiseringer, lover Energistyrelsen.

"Eksempelvisualiseringer vil indeholde 'worst case', herunder forskellige afstande fra kysten", skriver Energistyrelsen og henviser til en visibilitetsanalyse, som Rambøll har lavet af Thor Havvindmøllepark, der frem mod 2027 skal opføres 22 kilometer ud for Jyllands vestkyst.

Flere privatpersoner har i høringssvar kommenteret blinkende lys fra vindmøllerne om natten, og denne påvirkning i de mørke timer vil også være med i visualiseringerne. Energistyrelsen er i øjeblikket "ved at afklare mulighederne for, om disse eksempelvisualiseringer også kan indeholde video, så blinkeeffekten kan tydeliggøres", skriver styrelsen i notatet.

I rapporten om Thor-parken er der lavet visualiseringer af møllerne om dagen om natten fra adskillige steder langs kysten. Der er både illustrationer af vindmøller med en kapacitet på 8 MW og af de noget større 15 MW-møller.

350 meter

Hvor store fremtidens møller til Energiø Bornholm kommer til at blive, er uvist, men Energistyrelsen skriver i et notat følgende om størrelsen op til vingespidsen.

"Det er ikke usandsynligt, at havvindmøllerne vil kunne have en totalhøjde på over 350 meter og optage et samlet areal for de 3 GW på op til 660 km2".

Både regionskommunen og vindmøllebranchens interesseorganisation, Wind Denmark, har opfordret Energistyrelsen til at være tydeligere om, hvor stor en kapacitet vindmølleparkerne syd og sydvest for Bornholm skal have.

Daværende borgmester Thomas Thors skriver i høringssvaret, at regionskommunen gerne vil "inddrages i beslutningen om, hvorvidt Energiø Bornholm skal dimensioneres til 2 eller 3 GW. Foreløbig har usikkerheden tilsyneladende betydet, at arealreservationer både på land og på vand er udvidet betydeligt".

– Som det også er fremgået af pressemeddelelser og høringsmaterialet, er det ikke, fordi der foreligger en beslutning om 3 gigawatt, siger fuldmægtig Susannah Keller Finn i Energistyrelsen til Tidende.

I udkastet til afgrænsningen understreger Energistyrelsen, at politikerne heller ikke har afgjort, om møllerne kan blive rykket fem kilometer nærmere end i den oprindelige plan.

"Etablering af havvindmøller tættere på kysten end 20 km vil kræve en ny politisk beslutning herom," skriver styrelsen i høringsnotatet.

15, 20 km eller længere væk

At miljøvurderingen skal tage udgangspunkt i, at de nærmeste havvindmøller kan komme til at stå 15 kilometer, kritiseres af flere bornholmere. Flere ønsker, at myndighederne rykker møllerne længere væk fra kysten end 20 kilometer.

"Flere høringssvar opfordrer til, at møllernes højde og afstande fra kysten bør hænge sammen, des højere møllerne er, des længere væk fra kysten", skriver Energistyrelsen i en opsummering af de bornholmske bekymringer, som kommenteres i én sætning, der skærer problematikken ud i pap:

"Der vil ikke være plads til et tilstrækkeligt antal vindmøller til at opnå den ønskede el-produktion," svarer styrelsen.

Bornholmere med adresse ud til kysten skal ikke regne med at få erstatning på grund af forringet udsigt, slår Energistyrelsen også fast i notatet.

"Der vil som udgangspunkt ikke ske tabskompensation som følge af selve havvindmøllerne. Etablering af anlæg på land kan dog under visse betingelser føre til, at borgere vil kunne tildeles erstatning".

"I så fald vil det først og fremmest være Energinet som vil kontakte borgere, når det fremtidige projekt er modent hertil. Der henvises endvidere til Energinets hjemmeside om aftaler og erstatning."

Energistyrelsen oplyser til Tidende, at den endelige afgrænsningsudtalelse, der endnu ikke er offentligt tilgængelig, i denne uge er godkendt og sendt til Energinet, der nu kan gå i gang med arbejdet. Miljøvurderingen vil på vegne af Energinet blive lavet af en ekstern rådgiver.

 

Konstruktive ideer sendes til Energinet

Det store landanlæg på Sydbornholm vil ikke blive behandlet i detaljer i den forestående miljøvurdering. I høringssvarene fra bornholmerne fylder bekymringer over landanlæggets størrelse en del, og nogle privatpersoner har indsendt forslag om, hvor det vil være bedst at placere transformator- og omformerstationen.

"Energistyrelsen har noteret sig alle forslag til alternative placeringer for landanlæggene og vil sørge for, at disse videregives Energinet, som vil være bygherre på land. Spørgsmålet om selve placeringen af landanlæggene indgår dog ikke i den igangværende miljøvurdering. Det kan oplyses, at der også i regi af Bornholms Regionskommune vil være en selvstændig planproces ift. landanlæggenes placering, hvor der også vil være mulighed for at afgive høringssvar".

På grund af det tidlige stadie giver høringsnotatet ikke et endegyldigt svar på, hvor stort anlægget ender med at blive.

"Da der på nuværende tidspunkt endnu er tale om en plan og ikke et konkret projekt, er det vanskeligt at tage stilling præcist, hvor stort et areal, der vil være til selve landanlægget. Energinet har oplyst, at det endelige arealudlæg til landlægget forventes at være betydeligt mindre end 90 ha, og en stor del af arealet vil være åbne grønne områder, hvoraf en del vil være med udendørs maste- og skinneanlæg". 

 

Visualiseringer

I den foreløbige afgrænsningsudtalelse skriver Energistyrelsen dette om visualiseringerne:

"Etablering af havvindmølleparker vil indebære, at parkerne kan ses på stor afstand og dermed medføre en visuel påvirkning. De kommende havvindmølleparker forventes at være synlig fra kysten, og der kan eventuelt være kumulative påvirkninger fra andre eksisterende, under etablering eller planlagte havvindmølleparker og herunder i tysk, svensk og polsk farvand. Selvom den konkrete visuelle påvirkning vil afhænge af den konkrete placering, valget af møller og det endelige layout skal den visuelle påvirkning indgå i miljørapporten for så vidt muligt at give et realistisk indtryk af, hvor synlig en havvindmøllepark kan forventes at være."

Kilde: Energistyrelsen

 

Tidsplan

Efter den overståede idéhøring påbegynder Energinet nu udarbejdelsen af miljøvurdering af planen for Energiø Bornholm. Resultatet af disse miljøvurderinger forventes fremlagt i offentlig høring i anden halvdel af 2022. Derefter vil udarbejdelsen af miljøkonsekvensvurdering af landanlæg følge. Det er forventningen, at der vil blive indkaldt til idéhøring for VVM for landanlæg i 2. halvår af 2022, og i offentlig høring i 2024.

Udstedelsen af en VVM-tilladelse til landanlægget forventes at foreligge i starten af 2025.

Når budvinderen til byggeriet af havvindmølleparkerne er udpeget, skal budvinderen gennemføre en miljøkonsekvensvurdering af projektet på havet. Denne proces forventes gennemført i 2026–2028. Som led i denne miljøvurderingsproces forventes idéhøring i 2026 og offentlig høring om miljøkon- sekvensrapporten forventes i 2028, men disse tidspunkter er pt. udelukkende vejledende.

Sideløbende med den statslige proces og høringsrunder kommer Bornholms Regionskommune også til at gennemføre en planproces i forhold til landanlægget. Dette arbejdet er planlagt til at gå i gang i foråret 2022.