Dystre udsigter for bryggerier

Dystre udsigter for bryggerier
Christian og Jennifer Andersen fra mikrobryggeriet Penyllan i Tejn. Foto: Klaus Holsting
| ABONNENT | 26. FEB 2021 • 11:39
Af:
Aleksander Klug
| ABONNENT
26. FEB 2021 • 11:39

ERHVERV

Med fortsat tvangslukning af restauranter, caféer og barer forventer bryggerierne markant nedgang i omsætningen i marts og april. Og selv om resten af det bornholmske samfund står til at åbne op, står salget hos Small Batch Brewery i Rønne fuldstændig stille, lyder det fra inderhaver Johnny Fagerlund.

– Vi havde en rigtig god sæson i 2020 og blev reddet af de mange mennesker, der kom til øen. Vi har nogle enkelte små specialbutikker, der sælger vores produkter, men det kan jo ikke måle sig med salget til restauranter. Og hvis de ikke lukker restauranterne op, så er der ikke noget salg.

Bryggeriets primære indtægtskilde er gennem salg til restauranter rundt om på øen, og ifølge Johnny Fagerlund er det i bund og grund lige meget, hvor meget der ellers åbner op.

– Vi er fuld gang med at fylde lageret op, men lige nu er der intet salg.

De kommende måneder bliver hårde at komme igennem for de danske bryggerier og deres medarbejdere, fordi restaurationsbranchen ikke bliver en del af genåbningen den 1. marts.

Over halvdelen af bryggerierne forventer en nedgang i omsætningen på mindst 30 procent i marts sammenlignet med samme måned i 2019, viser en undersøgelse, som Bryggeriforeningen har foretaget blandt sine medlemmer. Næsten en tredjedel af de 31 deltagende bryggerier forudser ligefrem, at omsætningsfaldet bliver på mindst 50 procent.

– Det kan ikke længere undgås, at lukningen af restaurationsbranchen kommer til at koste varige arbejdspladser på de danske bryggerier, hvoraf mange ligger i små samfund med stor betydning for den lokale økonomi og livskvalitet, siger Bryggeriforeningens direktør, Niels Hald.

Vi er heldigt stillede

Hos bryggeriet Penyllan i Tejn, er genåbningen en bittersød affære for indehaver Christian Andersen. Modsat Small Batch Brewery har de haft mulighed for at holde indtjeningen igang ved at tilbyde takeaway mad og udskænkning fra bryggeriet på havnen.

– Genåbningen kommer ikke til at gøre den store forskel for os. Vi har jo haft åbent under hele lockdown, og vi er heldigt stillede, fordi vi har havnen lige udenfor, siger Christian Andersen.

– Der er bare ikke mange, der har opdaget, at vi har haft åbent.

Ligesom mange andre virksomhedsejere søgte Christian og Jessica Andersen også regeringens økonomiske hjælpepakker. Med udsigten til en forlænget nedlukning af restaurationsbranchen de kommende måneder forventer de også at skulle søge igen i år.

Parret leverer også drikkevarer til nogle af landets mest hæderkronede restauranter, blandt andre Alchemnist, 108 og Geranium, der fortsat må vente med at åbne.

– Jeg tror helt ærlig talt ikke, at der bliver åbnet op for restauranter før påske, lyder det fra Christian Andersen.

Sundhedsmæssigt forsvarligt

Udsigten for april måned ser endnu værre ud, såfremt nedlukningen fortsætter. På spørgsmålet: "Hvad betyder en nedlukning af restauranter og barer mv. for dit bryggeri/tapperi i april måned?" svarer mere end 60 procent, at deres omsætning vil falde med mindst 30 procent sammenlignet med april 2019. Og 39 procent forventer ligefrem et omsætningstab på mindst 50 procent.

– Vi anbefaler derfor, at regeringens ekspertgruppe hurtigst muligt regner på genåbningsscenarier, der omfatter restaurationsbranchen – naturligvis med de nødvendige sundhedsforanstaltninger, siger Niels Hald.

– Vi har endnu ikke set evidens for, at gæsterne smitter hinanden i nævneværdigt omfang på serveringssteder, og spørgsmålet er, om ikke det ofte er sundhedsmæssigt mere forsvarligt, at folk mødes dér med hygiejneregler og professionelt personale, end at folk mødes privat.

I undersøgelsen svarer mere end 90 procent, at kompensationsordningerne ikke dækker deres udgifter som følge af nedlukningen. De peger blandt andet på, at lønkompensationen er utilstrækkelig og ufleksibel, samt på, at kompensationen for gamle varer er for ringe.