Investorer udefra skal ikke undergrave løn- og arbejdsvilkår på Bornholm
Solskinsøens mange kvaliteter er de senere år koblet med dygtige investorer udefra og blandt andet gourmet-virksomheder. Et ekstra kvalitetsstempel på fødevare- og restaurantsiden er et plus, men vi ser dog med bekymring på en skyggeudvikling, der er fulgt i kølvandet: Et skuldertræk over for arbejdsmarkedets almindelige spilleregler og de ansattes rettigheder, løn- og arbejdsvilkår.
De ti største hoteller på Bornholm har i umindelige tider været kendetegnet ved ordnede forhold og overenskomst, så de aftalte løn- og arbejdsvilkår respekteres, og det fagretslige sikkerhedsnet er der, hvis uenighed opstår mellem arbejdsgiver og de ansatte.
I 2015 så vi første brud på denne tradition, da Hotel Romantik i Sandvig-Allinge blev til Hotel Nordlandet og restauranten fik Kadeau-gourmetfolk i spidsen. I danske storbyer har dygtige chefkokke desværre ofte den idé, at gæsterne skal have førsteklasses mad til suveræne priser, mens jobbet bærer lønnen i sig selv for de ansatte, og overenskomstvilkår er no-go.