Debat: Nej til discount-Bornholm – faglig konflikt på vej

Debat: Nej til discount-Bornholm – faglig konflikt på vej
Den 1. juni starter 3F Bornholm en faglig konflikt imod Hotel Siemsens i Svaneke for at sikre overenskomst for personalet. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 27. MAJ 2021 • 18:01
Af:
Jonna Nielsen
formand for 3F Bornholm
| ABONNENT
27. MAJ 2021 • 18:01

LÆSERBREV

Investorer udefra skal ikke undergrave løn- og arbejdsvilkår på Bornholm

Solskinsøens mange kvaliteter er de senere år koblet med dygtige investorer udefra og blandt andet gourmet-virksomheder. Et ekstra kvalitetsstempel på fødevare- og restaurantsiden er et plus, men vi ser dog med bekymring på en skyggeudvikling, der er fulgt i kølvandet: Et skuldertræk over for arbejdsmarkedets almindelige spilleregler og de ansattes rettigheder, løn- og arbejdsvilkår.

De ti største hoteller på Bornholm har i umindelige tider været kendetegnet ved ordnede forhold og overenskomst, så de aftalte løn- og arbejdsvilkår respekteres, og det fagretslige sikkerhedsnet er der, hvis uenighed opstår mellem arbejdsgiver og de ansatte.

I 2015 så vi første brud på denne tradition, da Hotel Romantik i Sandvig-Allinge blev til Hotel Nordlandet og restauranten fik Kadeau-gourmetfolk i spidsen. I danske storbyer har dygtige chefkokke desværre ofte den idé, at gæsterne skal have førsteklasses mad til suveræne priser, mens jobbet bærer lønnen i sig selv for de ansatte, og overenskomstvilkår er no-go.

Nu er Hotel Siemsens i Svaneke overtaget af en storinvestor fra København med fortid som finansanalytiker i Goldman Sachs. Hans August Lund vil ikke videreføre hotellets tradition med den overenskomst for personalet, som Horesta har forhandlet med 3F på vegne af branchen. End ikke en dialog med 3F Bornholm om eventuelle knaster, som den nye ledelse kunne se i forhold til deres planer for driften, har man sagt ja til.

Det vil 3F Bornholm og vores medlemmer ikke passivt være tilskuere til. Det forringer vilkårene for de medarbejdere, der fremover søger ansættelse på hoteller uden overenskomst, og det starter en unfair og urimelig konkurrence på ringere løn- og arbejdsvilkår, som de øvrige storhoteller på Bornholm vil mærke.

Derfor starter vi 1. juni en faglig konflikt imod Hotel Siemsens i Svaneke for at sikre overenskomst for personalet. Store regninger til turisterne og ringere lønsedler og vilkår til de ansatte hænger kun sammen for finansanalytikere med enøjet fokus på egen vinding.