De vil vinde bornholmernes hjerter: Gorm og Kristian mødte Solgården

De vil vinde bornholmernes hjerter: Gorm og Kristian mødte Solgården
Gorm Wisweh og Kristian Nielsen i de røde stole foran Solgården, hvor makkerparret til påske åbner restaurant. Foto: Jacob Jepsen
REPORTAGE | AARSDALE | ABONNENT | 14. JAN 2022 • 14:36
REPORTAGE | AARSDALE | ABONNENT
14. JAN 2022 • 14:36

– Vores spændingsniveau på det her projekt er højt, og højere end det normalt er af den grund, at vi åbner det på Bornholm, siger Gorm Wisweh om planerne for en restaurant i Aarsdale.


Han husker, at han kom der i 5. klasse, og hvordan der så ud. Røde, polstrede stole, en rød bar og et billede af Birthe Kjær hængende på hvad der var kontoret. Han kom der igennem hele sin ungdom, hvor han drak sin første bajer, var til 'slatfester' sene aften- og nattetimer. Solgården har altid stået stærkt i Gorm Wiswehs minde. Nu bliver der skabt endnu et sammenflettet kapitel med Gorm og Solgården. Her skal han åbne en ny Gorm's-restaurant, der er et bud på en restaurantkæde, hvor det nordiske køkken møder det italienske – og nu det bornholmske.

Sammen med sin kompagnon Kristian Nielsen, der er eventchef i Gorm's og bornholmer, besigtigede de fredag Solgården, hvor restauranten skal stå klar til påske. Den ligner ikke sig selv længere. Den røde bar er væk, og lige nu ligner det mest af alt en byggeplads. Der mangler også personale, værter og andet til restauranten, som de håber at få styr på inden længe.

– Det er altid sådan, når man åbner et nyt sted, at på det her tidspunkt, virker det enormt uoverskueligt. Men man lykkes altid med at komme i mål med hjælp fra rigtig dygtige folk, siger Gorm Wisweh.

Tilbage i den store gildesal står dog et levn fra ældre tider, hvor lejrskoler jævnligt var på besøg, hvor 'slatfesterne' fandt sted, og hvor baren stadig stod og serverede folkemængder, der var mødt til gilde. Det er de røde stole. Det ligner og føles som rød velour, der har lidt plys, men også glans.

– Det er jo kitsch i dag, siger Kristian Nielsen.

De står og snakker om, om de gamle stole skal genbruges. Og stemningen blandt Kristian, Gorm og medbragt personale er, at det skal de. Et lille separat lokale bliver indrettet til private selskaber, og her vil den røde velour gå godt til et langt plankebord, snakkes der om. De røde stole bliver i hvert fald ikke smidt ud. Endnu.

– Jeg er rystende nervøs, siger Gorm Wisweh og fortsætter med et tilsvarende nervøst grin.

– Vores spændingsniveau på det her projekt er højt, og højere end det normalt er af den grund, at vi åbner det på Bornholm. Der har ikke været et sted, hvor jeg har haft så stor en personlig relation til stedet som dette.

Med hjemkomsten af de to lokale bornholmere, der begge er vokset op tæt på Solgården, følger der også et pres.

– Der er høje forventninger til os, og måske kommer den egentlig mest fra os selv i sidste ende. Vi vil sindssygt gerne lykkes med det her. I sidste ende er vi jo i branchen, fordi vi gerne vil gøre folk glade, siger Gorm Wisweh.

– Vi har høje forventninger til os selv, og vi forsøger at sætte barren og niveauet højt. Det er i sidste ende os selv, vi skal leve op til, tilføje Kristian Nielsen.


Gorm Wisweh og Kristian Nielsen besigtigede fredag Solgården, hvor restauranten skal stå klar til påske. Den ligner ikke sig selv længere. Den røde bar er væk, og lige nu ligner det mest af alt en byggeplads. Foto: Jacob Jepsen

Rundvisningen

Gorm Wisweh og Kristian Nielsen viser rundt i Solgården. Og den ene del rundvisningen er fortællingen om, hvad de vil gøre ved stedet, planer og visioner. Den anden del er minder og anekdoter, der helt impulsivt kommer til overfladen i deres bevidsthed, når de bevæger sig rundt i lokaler og minder herfra.

I det gamle kontor skal der være en slags kiosk. Her skal der være isbar, friskbagte boller, rugbrød og brød, pølser og ost, øl og vin og most. Køkkenet ligner sig selv, og sådan skal det fortsat være, fortæller Gorm Wisweh. Det er nemlig ret praktisk indrettet, hvis man er kok og skal bevæge sig rundt. Dog mangler hjertet af restauranten og konceptet i det hele taget: Pizzaovnen. Den er ikke placeret endnu, men den er på vej.

Solgårdens gildesal lægger lokale til selve restauranten. Det bliver en Gorm's restaurant, der er som ingen andre Gorm's. Men stadig med tanken om, at Italien møder Bornholm. Det italienske antipasti, der er små anretninger man typisk får til forret, er fyldt med bornholmske råvarer. Det er i hvert fald planen.

– Det bliver noget nyt noget. Vi er mere frie i konceptet. Ved åbningen af andre Gorm's følger vi en opskrift, det gør vi ikke rigtig her. Det er mere legende, det vi har gang i. Essensen er det samme, men med en bornholmsk vinkel. Maden bliver snackvenlig. Vi har ingen dogmer og regler her. Folk kan komme og få det, som de vil have det. Man skal ikke have en stor menu her, siger Kristian Nielsen.

Bornholmske gæster og mad

Der skues ud i haven, hvor havet og Aarsdale Havn ligger umiddelbart efter. Her er det planen, at der skal komme en større terrasse, store skydedøre, der får indendøre til at flyde sammen med det udendørs. Her håber de på, at både bornholmere og turister vil komme. I sidste ende er det dog bornholmernes hjerte, som de vil vinde mere end turisternes.

– Erfaringen fortæller os, at man ikke kan leve af turister. Vi holder også åbent uden for sæsonen, og dermed signalerer vi også, at vi gerne vil være til for bornholmerne. Det er jo også altid de lokale, man spørger efter gode råd til restauranter og så videre. Derfor skal vi også gøre os gældende hos bornholmerne, siger Gorm Wisweh

Menuen på stedet bliver som bekendt præget af pizza, der er Gorm's kendetegn. Resten af menuen ved man ikke helt endnu, hvordan tager sig ud. Men Gorm Wisweh har allerede en klar idé om, hvordan bornholmsk-italiensk mad skal smage, hvordan oplevelsen skal være, hvad gæsterne vil have og hvordan det bliver at spise det, der er placeret foran én.

Blandt andet har han en idé om, at der selvfølgelig skal røget fisk på menuen. Det er i hvert fald et bud på, hvordan man bruge det bornholmske spisekammer, og mon ikke Gorm Wisweh har noget i ærmet, der giver røget fisk et italiensk twist. Menuen har han lidt endnu til at overveje. Næste år ser den formentlig anderledes ud. Og næste år igen er den forhåbentligt bedre.

– Vi vil gerne rykke den et nøk op i niveau og kvalitet for hvert år, vi er her, siger Kristian Nielsen.

– Og vi håber og tror på, at det bliver et langt og godt samarbejde, vi får på Solgården og Bornholm, siger Gorm Wisweh.