Dansk Folkepartis René Danielsson: Træk støtten til rådhuset, Søren

Dansk Folkepartis René Danielsson:  Træk støtten til rådhuset, Søren
René Danielsson. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
POLITIK | BORNHOLM | ABONNENT | 15. SEP 2021 • 15:49
Jakob Nørmark
Journalist
POLITIK | BORNHOLM | ABONNENT
15. SEP 2021 • 15:49

Venstre kan udvise tillid til de øvrige borgerlige partier ved at trække sig fra budgetforligets aftale om et rådhusbyggeri, mener René Danielsson, der anklager Søren Schow for de seneste år at have ført en uklar politisk linje og have ledt efter det ledige standpunkt frem for at styrke det borgerlige samarbejde.

På mandagens borgerlige møde på Café Guldbønnen i Nexø rejste Dansk Folkepartis to deltagere, Linda Kofoed Persson og René Danielsson, sig og gik efter en time. Venstre havde indbudt alle de øvrige blå partier for at finde fælles forståelse frem mod valget. Inden DF'ernes afgang slog DF'erne fast, hvad Venstre kunne gøre for at samle partierne, og det mest effektive – og vidtrækkende – forslag er, at Venstre opgiver rådhusbyggeriet på Snorrebakken i Knudsker, fortæller René Danielsson.

– Nu har vi klart tilkendegivet vores holdning til, hvordan man eventuelt kan bringe blokkens partier tættere sammen, og så må Venstre gøre op mig sig selv, om det er noget, man vil vel eller ej, siger han.

Bornholmerlistens Kirstine van Sabben udtrykte efter mødet kritik af Søren Schows vilje til at samarbejde med de to andre oppositionspartier og sagde til Bornholms Tidende, at hun ikke kan pege på Søren Schow som borgmester. René Danielsson mener, at Venstre bør

– Vi har en klar forventning om, at hvis vi skal konstituere os med nogen, at der må være en tillid, som Kirstine beskriver. Så må man komme med en politisk tilkendegivelse om, hvordan man vil udvise den tillid – og det kunne man gøre på mange måder. En af dem kunne være at trække støtten til det forpulede rådhusbyggeri. Det er min klare opfattelse, at der blandt de partier, som eventuelt skulle pege på Søren Schow, er ret bred enighed om, at det er en rigtig dårlig idé set ud fra den situation, som kommunen ellers er i, siger René Danielsson, der åbner en dør på klem for andre indrømmelser:

– Og vil man ikke det, må man finde en måde at genvinde tilliden på. Men dét er ikke op til os.

Ikke søgt fælles standpunkter

Dansk Folkepartis forhold til Søren Schow er ikke blevet meget bedre de seneste par år, siden partiet udtrykte hård kritik af Venstre-formanden. Både budgetforliget og det løbende politiske arbejde har skabt forundring hos DF. René Danielsson fortæller, at Venstre under Søren Schows ledelse efter hans opfattelse ikke har gået efter at finde fælles standpunkter og kompromiser med de to andre oppositionspartier.

– I stedet har det virket, som om man fra Venstres side har forsøgt at finde det ledige standpunkt, siger René Danielsson, som især på det seneste og i forbindelse med budgetaftalen har savnet den liberale ideologi hos Venstre.

Som eksempler nævner han det paradoksale i, at et liberalt parti fjerner tilskuddet til pasning af egne børn og tilskuddet til SFO'er på private grundskoler.

– Det, som jeg normalt troede, man kunne kende Venstre på, er de gået imod i budgettet. Alt det, som man normalt vil sige, er Venstre-DNA, sælger man på grund af en eller anden sejr, som jeg har rigtig svært ved at se. Jeg siger ikke, at det ikke er nødvendigt, fordi virkeligheden kan overhale os alle indenom engang imellem, men så man gå ud og sige det. Som jeg ser det, har de slugt den eneste kamel efter den anden, og det eneste, de har fået ud af det, er et rådhusbyggeri, og at de kan holde Morten Riis udenfor, siger René Danielsson.

– Man skulle gerne vide cirka, hvor man har hinanden. Jeg er sikker på, at hvis du spurgte nogle mennesker, hvad mine holdninger er til bestemte politiske spørgsmål, at de ville have en relativ god opfattelse af, hvad mine synspunkter er. Med Søren har det været rigtig svært at navigere i, hvilket standpunkt Venstre har i den givne sag. Og hvis de så har et standpunkt, er der risiko for, at de vender på en tallerken relativt kort tid efter.

Det seneste markante retningsskifte er sagen om madskolen, pointerer DF'eren.

– Det er svært at høre på, at vi bliver kaldt uansvarlige og vil køre øen i sænk, og så går der fire dage, og så er det ikke noget problem, siger René Danielsson.

– Det er kun glædeligt i den her sag, men det gør det svært at navigere i. Vi ved ikke, hvad der er deres reelle holdning, og hvad der er taktik.

En blind opposition

– Jeg vil ikke kalde det en konstruktiv opposition, jeg vil nærmere kalde det en blind opposition. Engang imellem kigger vi på dem og tænker: "Gad vide, hvad de finder på i aften" Det bliver lidt det festlige indslag engang imellem, og det er jo tragisk, siger han om Venstres handlinger i byrådssalen de forgangne år.

Et eksempel på uforudsigelighed nævner René Danielsson beslutningen om at sælge det bornholmske elnet. Her var Venstres gruppe delt, tre mod to. Søren Schow var imod, mens de tre medlemmer, som havde plads i Beofs bestyrelse lagde stemmer til beslutningen om at sætte elnettet til salg.

– Der sidder tre medlemmer fra Venstre og arbejder for en specifik linje i Bornholms Energi og Forsyning. På førstkommende møde kaster deres gruppeformand alle tre under bussen, og vi andre sidder med åben mund og polypper tilbage og forstår ikke, hvad der ligger til grund, siger René Danielsson.

Hvilke politikområder kan de borgerlige partier samles om?

– I princippet kan vi samles om alt, der hedder erhvervspolitik, men det kan vi jo ikke gå til fælles valg på. Vi vil gerne have god byggesagsbehandling og få trukket nogle tilflyttere hertil, men det er jo ikke særstandpunkt. Jeg er ret sikker på, at hvis du spørger Leif (SF), Bjarne (KD) eller Thomas (S), så vil de ikke være uenige i det. Det er ikke nok med tre overskrifter, som alle vil være enige i, siger DF-profilen, som mener, at Venstre og Dansk Folkeparti ikke har meget at samles om, når det virkelig handler om lokalpolitik og hårde lokale prioriteringer, .

– Det er klart, at der skal klinkes nogle skår, og pt. er der er en situationsfornemmelse, som gør det relativt svært. Umiddelbart har vi ikke rykket os en tomme, før nogen prøver at komme til den erkendelse, at det kræver minimum to til en tango.

I stiller med Linda Kofoed Persson som borgmesterkandidat. Kan I forestille jer at pege på Søren Schow, hvis stemmerne falder ud, så det er den mest oplagte udgang?

– Valgets tale bliver selvfølgelig nødt til at afvente. Vi stiller med en borgmesterkandidat som alle ambitøse partier. Men vi kan blive nødsaget til at pege på en fra et af de mindre partier, som vi har større tillid til, hvis vi mener, at det er en bedre løsning for Bornholm.

Siger du, at I hellere vil pege på en kandidat fra et af de mindre partier end på Søren Schow.

– Det handler ret meget om den person og de kompetencer, personen har, frem for, hvilket partimedlemskab personen har. Det er ikke nogen naturlov, at man, bare fordi man er betalende medlem af Venstre, bliver vores allesammens borgmesterkandidat.