Danish Crown har fået midlertidig miljøgodkendelse til aftenhold: Slagteriet ansætter igen nye folk

Danish Crown har fået midlertidig miljøgodkendelse til aftenhold: Slagteriet ansætter igen nye folk
Danish Crown i Rønne har hen over det seneste år ansat op imod 50 nye medarbejdere. Arkivfoto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 27. MAR 2021 • 16:04
Holger Larsen
Journalist
| ABONNENT
27. MAR 2021 • 16:04

ERHVERV

– Da vi gav kage i går, købte vi 250 kager. Det passer nok meget godt med antallet af medarbejdere hos os, siger Peter Koefoed Nielsen, fabrikschef på Danish Crown i Rønne.

– Vi er tæt på at have ansat 50 nye medarbejdere i løbet af det seneste år, så i modsætning til mange andre brancher har vi haft nok at lave, tilføjer chefen på svineslagteriet på Haslevej i Rønne.

Otte nye medarbejdere står klar til at starte på et nyt eftermiddags-aftenhold i pakkeriet, hvor opgaven er at pakke delstykker til eksport til Kina. Miljøstyrelsen har givet Danish Crown en miljøgodkendelse til aftendrift i virksomhedens pakkeri i en periode på ét år, og slagteriet vil starte op med det samme, oplyser Peter Koefoed Nielsen.

– Der er desværre en del, der går ledige på Bornholm, så det har været forholdsvis nemt at få fat i nogle, der var interesseret i at løse denne opgave, siger fabrikschefen.

Stor efterspørgsel

– Der er fra Kina en stor efterspørgsel på frosne delstykker, så det blev vi enige om, at vi gerne ville byde ind med, hvis vi kunne få lov til det, siger Peter Koefoed Nielsen.

De fleste af Danish Crowns svineslagterier er allerede begyndt at pakke delstykker til eksport til Kina. Men for at dette også skal kunne lade sig gøre i Rønne, er det af plads- og produktionsmæssige årsager nødvendigt, at dette skal ske på et eftermiddags/aftenhold. Der bliver ikke tale om en ændring i den producerede mængde på slagteriet, men alene en ændring i pakke- og udlæsningsmetoden samt i produktionstidspunktet.

Til klokken 21

– Vi har en miljøgodkendelse, der beskriver klart og tydeligt, hvad vi må i de forskellige tidsrum. Der er en grænse, som hedder klokken 18, og det er den, vi har bedt om midlertidig dispensation for til klokken 21, forklarer Peter Koefoed Nielsen.

Miljøstyrelsen lægger i afgørelsen vægt på, at Danish Crown har tilpasset projektet, således at det afgiver mindst mulig støj, og at der pågår et løbende arbejde med at reducere støjen i øvrigt til et niveau inden for de vejledende støjgrænser. Det bemærkes også, at slagteriet til formålet har indkøbt en ny, mindre støjende terminaltraktor til at flytte køletrailere, og at denne den mest støjende aktivitet, nemlig flytning af køletrailerne, har en relativt kort varighed på cirka 20 minutter om aftenen.

Anden løsning på vej

– Som der står i miljøgodkendelsen, har vi fået et år til at løse opgaven, men jeg forventer, at vi har en anden løsning inden da, og måske endda i god tid. Vi har nogle arealer på fabrikken, hvor vi er ved at bygge om. Det betyder, at vi kan flytte noget af produktionen hen i de lokaler, så vi kan slippe for at have folk på aftenarbejde, siger Peter Koefoed Nielsen.

Han oplyser, at det er en kombination af forskellige ting, men primært efterspørgslen fra Kina, der gør, at man har kunnet ansætte nye medarbejdere over det seneste år. Men kan den tendens fortsætte?

– Det tør jeg ikke spå om. Men vi tror på, at det varer i nogle år, siger Peter Koefoed Nielsen.


Svinepest står bag store markedsændringer

Udbrud af afrikansk svinepest i både Tyskland og Kina har skabt store omvæltninger i markedet for svinekød, fremgår det af Danish Crowns ansøgning om miljøgodkendelse. Heri forklares det videre:

I Kina efterspørges hele delstykker til udbening i Kina, idet en væsentlig del af landets egen svineproduktion er indstillet, mens udbeningskapaciteten fortsat er til stede.

Udbruddet af svinepest i Tyskland har betydet, at landet ikke kan eksportere svinekød ud af EU og derfor er udbuddet af svinekød højt på markedet i EU for tiden. Denne eksporthindring er også gældende for det svinekød, som Danish Crown hidtil har kørt fra danske slagterier til udbening i Tyskland.

Markedssituationen i EU er yderligere kompliceret af Covid-19 pandemien, der har forårsaget ujævn produktion på blandt andet de tyske slagterier.

 

To høringssvar

Danish Crowns ansøgning om miljøgodkendelse til aftenhold i pakkeriet i et år har været sendt i nabohøring hos 66 personer eller selskaber registreret som beboere eller ejere af 40 husstande omkring virksomheden. Der er modtaget to høringssvar, fremgår det af miljøgodkendelsen.

Det var to beboere i området, der ikke ønskede yderligere støj.

Miljøministeriet skriver i miljøgodkendelsen, at klager over afgørelsen skal være modtaget senest den 21. april.