Bornholmerne i første række til ny dokumentar om besættelsestiden

Bornholmerne i første række til ny dokumentar om besættelsestiden
Ole Hassager og Marianne Thygesen var blevet særligt indbudt til aftenens arrangement, da Ole Hassagers egen familiehistorie også medvirker i serien. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 12. MAJ 2021 • 20:52
Af:
Marie Hofman
| ABONNENT
12. MAJ 2021 • 20:52

2. VERDENSKRIG

Glassene var fyldt og popcornene poppet, da Rønne Bio onsdag aften dannede ramme om et event af særlig bornholmsk karakter.

I anledningen af 75-årsdagen inviterede DR nemlig her på en forpremiere til første afsnit af den nye dramadokumentariske miniserie 'Bomberne over Bornholm'.

En serie, der handler om tiden på Bornholm op til og efter maj 1945, og som har sit udspring i en personlig familiehistorie. En historie, der til dels er inspireret af bornholmeren og P3-radioværten Pelle Peter Jencels egen familiefortælling. Der var derfor også radioværten, der havde bestemt, at serien, der kan ses på DR fra d. 16. maj, skulle vises allerførst til bornholmerne selv på det hvide lærred.

For her skulle bornholmerne i mere end en forstand sidde på de forreste rækker, understregede han.

– Jeg havde to betingelser, inden jeg gik ind i projektet. Den første var, at skulle den laves, skulle den laves ordentligt. Den anden var grunden til, at vi er her i aften. Vi skulle holde forpremieren på Bornholm. Igennem historien har Bornholm ofte har været dem, der fik alt sidst – så lige i det her projekt, skulle bornholmerne sættes først. Det er også derfor, at det er en forpremiere i dag, fordi bornholmerne skal se fortællingen om dem selv før nogle andre, fortalte Pelle Peter Jencel foran scenen i biografsalen, hvor han om kort tid skulle byde gæsterne velkommen inden aftenens visning.


Med på scenen var en kopi af V1-krigsmissilet, der landede på Bornholm i 1943, efter at have kommet på afveje ved en tysk prøveskydning. Foto: Jens-Erik Larsen

Rønne biograf blev også bombet

Ude i foyeren var biografdirektør Viki Petersen på travlt arbejde med at sørge for de mange indbudte gæster, inden de blev lukket ind i salen.

Efter mange måneders nedlukning glædede hun siger nu over, at biografen igen kunne danne ramme om et større event - og så af en helt særlig karakter.

– Det er jo helt fantastisk, at vi kan åbne igen. Og at det så er med sådan et her arrangement, det er jo både noget, der trækker smil og tårer, sagde Viki Petersen, og påpegede, at Rønne Bio i sig selv også danner en historisk reference til tiden under krigen.

– Biografen blev jævnet med jorden under bombardementet, og jeg kan huske, hvordan min far fortalte, at han som lille dreng, fulgte med i genopbygningen i 1951 fra torvet, sagde Viki Petersen.


Biografdirektør Viki Petersen glædede sig over aftenens event, der var biografens første af sin slags efter genåbningen. Foto: Jens-Erik Larsen


En personlig fortælling

Viki Petersens eget barndomsminde om en fortælling, der er blevet båret ned i generationer, var også, hvad der selv fik Pelle Peter Jencel til at gå ind i projektet.

– I DR ønskede man at lave en dokumentar om 2. verdenskrig på Bornholm, og jeg blev spurgt, om jeg ikke havde en personlig historie. Og jeg havde en svag erindring om, at jeg var blevet fortalt, at min oldefar vist nok tog nogle billeder af et ret vildt våben, som blev smuglet til London, og at de derefter måtte flygte fra nazisterne, sagde Pelle Peter Jencel.

Dette blev dermed også startskuddet til fortællingen om V1 krigsmissilet, der var med i aftenens afsnit.

Store konsekvenser

Det tyske bombemissel V1 fløj under en afprøvning på afveje og landede på Bornholm den 22. august 1943. Pelle Peter Jencels olderfar opdagede sammen med den danske søofficer Hassager Christiansen missilet og fotograferede det, før det blev fundet af tyskerne. De forsøgte efterfølgende at smugle fotografierne til London, men begge blev fanget og tortureret. Og fordi Hassager Christiansen også var efterretningsagent, var torturen for ham i en i særlig voldsom grad. I eftervirkningenrne af torturen blev det tragiske udfald, at officeren senere tog sit eget liv.

Med til aftenens begivenhed var dermed også Ole Hassager, søn af Hassager Christiansen, der havde bidraget med sit eget mørke kapitel af en familiefortællingen.

– Det betyder selvfølgelig utrolig meget, at historien nu bliver taget op, fordi det har haft meget store konsevenser for min egen familie, sagde Ole Hassager, mens han spændt ventede på aftenens visning i foyeren.


DR-dokumentaren markerede 75-året for Bornholms Befrielse og var lavet i samarbejde med Bornholms Museum og Destination Bornholm. Foto: Jens-Erik Larsen


En nuanceret fortælling

For Pelle Peter Jencel var Ole Hassagers personlige fortælling også noget, der har gjort særligt indtryk i arbejdet med serien.

– Jeg har jo hørt nogle historier som barn, men man glemmer lidt, hvordan mange af de ting, der skete i 2. verdenskrig stadig har relevans i dag. Hvad der bare har været en fodnote i mit liv, har jo været altafgørende for Ole Hassagers, sagde Pelle Peter Jencel, der beskriver arbejdet med serien som meget lærerigt.

– Det har været meget overvældene både at lære fortællingen om min egen familie, men også om andres, siger radioværten, der samtidig også har opdaget nuancer i fortællingen om Bornholm.

– I min barndom husker jeg meget den nedarvede fortælling, om at Bornholm bliver ladt i stikken. Både i forhold til 2.verdenskrig, men også generelt i historien. Og eksempelvis i forhold til bombardementerne i 1945 har vi jo altid hørt, at folk jublede og festede i København og telefonen blev ikke taget, når bornholmerne blev bombet. Men her har jeg lært, at telefonen blev faktisk taget, og der var måske ikke så meget, man kunne gøre fra regeringens side af, selvom de forsøgte. Det er jo ikke for at sige, at det der skete på Bornholm var i orden, men det har også været lærerigt for mig at finde ud af, at man nogle gange identificerer sig ud fra sandheder, der ofte er langt mere nuancerede, når man graver i dem, sagde Pelle Peter Jencel.


Radiovært og bornholmer Pelle Peter Jencel bød velkommen til aftenens arrangement, hvor han kunne præsentere en ny DR-dramadokumentar, der medvirker hans egen familiefortælling. Foto: Jens-Erik Larsen


I blandt gæsterne var også borgmester Thomas Thors (S), der glædede sig til at se dokumentaren.  – Besættelsen er en stor del af Bornholms historie, og det er vigtigt, at det øvrige Danmark får øjnene op for, at vores situation har været helt anderledes end i resten af landet, hvilket 75-året også markerede, sagde borgmesteren. Foto: Jens-Erik Larsen