Bornholmerbussen: 'Stenskud' koster os 20.000 kroner

Bornholmerbussen: 'Stenskud' koster os 20.000 kroner
20.000 kroner koster det at få skiftet forruden i en bus, siger en ærgerlig Jørgen Andersen. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
STENSLAG | SKÅNE | ABONNENT | 24. JUN 2021 • 13:46
STENSLAG | SKÅNE | ABONNENT
24. JUN 2021 • 13:46

Også en af busserne fra Bornholmerbussen, som dagligt kører ad E65 i Sverige til og fra færgerne, som sejler til Bornholm fra Ystad, har fået en sten igennem forruden.

Siden april har flere end 50 fortrinsvis danske biler fået skader på forruden under kørslen. Alene onsdag formiddag skete det således for tre bilister, og svensk politi har indledt en jagt på gerningsmændene, idet konklusionen er, at der ikke kan være tale om hændelige uheld.

– Det er sket for 10 dage siden for os, siger Jørgen Andersen, som ejer Bornholmerbussen.

– Men vi troede bare, at vi havde været uheldige, for dengang havde vi slet ikke hørt om de mange tilfælde, der har været, endnu.

Hvad skete der med forruden på din bus?

– Den smadrede. Og nu, hvor der er fuld presse, er vi klar over, hvad der sket, og at det ikke er et uheld. Bussen står hjemme på vores garageplads i Ballerup nu, for vi har været nødt til at tage den ud af drift. Vi har bestilt en ny rude på fabrikken i Belgien, så den afventer vi at modtage, og så må vi have fat i en glarmester, som kan skifte den. Det kommer til at koste 20.000 kroner, så det er nogle ærgerlige penge samtidig med, at vi ikke kan bruge bussen.

– Men nu er vi altså klar over, at det med de sten er sat i system, og at pressen interesserer sig for det. De har ringet fra alle mulige steder i dag, blandt andet Politiken, som har været ude at tage et billede af forruden på bussen. Den har jo et hul – et dybt hul! Derfor tror jeg heller ikke, at det er stenkast, det må være stenskud, for der skal stor kraft på en sten, for at den kan lave sådan et hul i ruden.

Kraftig fjeder

Den gik simpelthen gennem ruden?

– Ja, altså, det er helt forneden i ruden, hvor der inde bagved er karm. Der er et hul på cirka 20 millimeter, og det skal der altså stor kraft til for at lave, siger Jørgen Andersen.

– Med det krater, der er, mener jeg ikke, at det kan være et kast, for sådan et bliver blødere og blødere, med mindre man er meget tæt på.

Så du taler om et stenskud, men tænker du på eksempelvis en slangebøsse?

– Ja, det kunne det være. Men det kunne også være et rør med en kraftig fjeder i, som man kan udløse. Så har man også noget at sigte med, for med en slangebøsse kan du ikke styre skuddet. Det er jo bare min teori, slår busejeren fast.

Fortsætter I med at køre som normalt?

– Ja, men nu er chaufførerne selvfølgelig opmærksomme. Det er vi jo alle sammen.

Kunne I finde på at ændre ruten?