Beofs nye direktør: 'Vi er godt i gang med at forsøge at sælge elnettet'

Beofs nye direktør: 'Vi er godt i gang med at forsøge at sælge elnettet'
Claus M. Andersen var ansat 20 år i rådgivningsvirksomheden Sweco Danmark. Han har deltaget i store havne- og vindmølleprojekter, og fra 2017 stod han i spidsen for Swecos samlede infrastrukturdivision. Privatfoto
| ABONNENT | 7. FEB 2021 • 08:14
Jakob Nørmark
Journalist
| ABONNENT
7. FEB 2021 • 08:14

ENERGI

Bornholms Energi og Forsynings (Beof) nye administrerende direktør Claus M. Andersen har nu tilbragt en måned i spidsen for den kommunalt ejede koncern. Han indtog pladsen for bordenden, to måneder efter at kommunalbestyrelsen gav selskabet mandat til at forsøge at sælge datterselskabet El-Net Øst, som ventes at kunne indbringe Beof et større trecifret millionbeløb.

Når han skal besvare Bornholms Tidendes spørgsmål, hvad der er den vigtigste udfordring netop nu, peger han på frasalget af elnettet.

– Jeg ser det ikke som en udfordring, men vi har en opgave lige nu med et salg af elnettet. Det blev besluttet af kommunalbestyrelsen i efteråret, og der ligger en fuldstændig konkret opgave, som vi er godt i gang med. Jeg forventer, at vi i løbet af første halvår har en afklaring på det. Og så mener jeg, at vi som forsyning er et godt sted, hvor vi kan begynde at kigge fremad, siger den 45-årige jyde, der har en baggrund som civilingeniør og kommer fra en lederstilling i rådgivningsvirksomheden Sweco Danmark.

Allerede i løbet af direktørens første uge faldt en anden vigtig økonomisk brik på plads, da det lykkedes at genvinde udbuddet om at levere reservekapacitet for søkablet i 2022-26. Kontrakten med Energinet har en værdi på knap 32 millioner kroner om året og sikrer den fortsatte drift af kraftvarmeværket i Rønne.

– Det giver noget arbejdsro. Dermed mener jeg, at vi er et fint sted, hvor det kommer til at handle om at levere bedre og grønnere forsyning i årene fremover, og finde ud af, hvordan vi skal gøre det, siger Claus M. Andersen.

Spændende strategiarbejde

Tiden frem til sommerferien bliver også kendetegnet ved et strategiarbejde med et ti-års-perspektiv. I sidste uge vedtog kommunalbestyrelsen en ny energipolitik, og hvordan Beof planlægger at udfylde deres rolle i den grønne omstilling vil blive defineret i løbet af de kommende måneder.

– Der sker en øget elektrificering generelt af samfundet. Forhåbentlig får vi flere elbiler på Bornholm, vi har hele energiø-projektet, som får meget stor betydning for Bornholm. Der kommer til at være adgang til to gigawatt i baghaven, og at vi eventuelt får kabelforbindelser til Polen og Tyskland, gør også, at hele vores energisystem skal tænkes på en anden måde. Der ligger nogle kendte brikker, og det er dem, vi skal prøve at få lagt til et puslespil over de næste seks måneder. Det er sindssygt spændende stykke arbejde, synes jeg, fortæller Claus M. Andersen.

Hensigten med at sælge elnettet er primært at reducere energikoncernens gæld. Desuden har bestyrelsesformand Lars Goldschmidt sidste år fortalt, at bestyrelsen ønsker, at en del af provenuet fra et eventuelt frasalg af elnettet skal skydes i fjernvarmeselskabet Bornholms Varme for at reducere forbrugernes varmepriser.

Fjernvarme skal være attraktiv

Tidende spørger den nye direktør, hvordan Beof vil gøre fjernvarmen til en sund, langtidsholdbar forretning i en tid, hvor der er risiko for, at eksisterende kunder fravælger fjernvarme, hvorved de foretagne investeringer kan blive problematiske:

– Det handler om at sikre, at det fortsat skal være attraktivt være kunder hos os. Jeg tror på investeringerne, der er lavet i fjernvarmenettet. Det er en god, stabil og forsyningssikker måde at få varme i sit hus på. Men det er klart, at den er nødt til at blive ved med at være attraktiv. Det er helt banalt vores rolle at sikre, at det er attraktivt at blive på varmen, og at vi forhåbentligt også får nye kunder, der ikke er tilsluttet endnu. Jeg har ikke på stående fod svaret på, hvordan vi løser det, men det er det langsigtede træk. Strategien skal være med til at pege på løsninger på problematikken, siger Claus M. Andersen.

Han er flyttet til Rønne og leder efter en bolig til familien, som endnu ikke er flyttet med. Hans forgænger, Rasmus Sielemann Christensen, der besad direktørstillingen i fire et halvt år, havde fra starten en aftale med bestyrelsesformanden om, at han planlagde at blive i stillingen tre-fire år. Sådan en tidshorisont har hans afløser ikke.

– Vi har ikke nogen planer om, at det kun skal være for en given periode. Jeg har søgt og taget det her job som ethvert andet job, fortæller Claus M. Andersen.

 

Et superfedt job

Hvorfor søgte du stillingen i Bornholms Energi og Forsyning?

– Fordi jeg synes, det er et superfedt job. Du er ikke den første, der spørger. Med fare for at det kommer til at lyde lidt højtravende, synes jeg bare, at det er et enormt meningsfuldt job for mig. Jeg trængte til, at der skulle ske noget nyt i forhold til mit eksisterende job, og så har jeg ledt efter noget, hvor jeg kunne være med til at gøre en forskel for samfundet. Det mener jeg, at man kan i en forsyning. Vores arbejde har en direkte effekt på 40.000 menneskers hverdag på Bornholm. Det er ret vigtigt, at der kommer vand ud af vandhanen, at lyset tænder, når man trykker på kontakten, og at vandet også forsvinder ud af håndvasken og toilettet igen. Der er en 1:1-værdi af det arbejde, vi gør hver eneste dag. Samtidig synes jeg, at hele den grønne omstilling og omlægningen af vores energiforbrug til vedvarende energi er meningsfuld at beskæftige sig med. Det var lidt af et drømmejob med rigtig mange bokse, jeg kunne sætte et hak i. Derfor var jeg ikke et sekund i tvivl om, at jeg skulle søge det, da jeg hørte om muligheden.