Han forklarer, at selv i hans faglige kredse vil der være folk, der studser over, hvordan han kommer frem til den konklusion. Men hos Danske Rederier er de enige i Hans Otto Kristensen konklusion.
– En hurtigfærge er særlig i forhold til brændstofforbrug og CO2-udledning. Den skal op i en vis fart for at mindske modstanden og derved kunne sænke brændstofforbruget. Hvis man eksempelvis reducerer hastigheden med ti procent fra 39 knob til 35 knob, vil brændstofforbruget faktisk være en anelse højere. Der er ikke umiddelbart noget at vinde for en hurtigfærge ved at reducere hastigheden ti procent, siger direktør for Klima, Miljø og Sikkerhed hos Danske Rederier, Maria Skipper Schwenn.
Vil man derfor have mindsket CO2-forbruget på færgerne fra og til Bornholm, som Morten Riis godt kunne tænke sig, skal der en ny type færger til, hvor farten kan sænkes. Det kræver en færge, der følger de normale, fysiske love, hvor mindre fart betyder mindre olieforbrug.
– Vi kalder det slow steaming, og det er en af de ting, rederierne benytter sig af. Mærsks skibe kan sejle 23-25 knob, men i en årgang har de sejlet 18-19 knob for at spare på forbruget. Men nu sker der det, at der er ved at være lidt trængsel med transport af gods, så mon ikke de sejler lidt hurtigere igen, siger Hans Otto Kristensen.
Kan vi konkludere, at det betyder noget for CO2-udslippet, at man reducerer farten på en normal færge?