Advarer: Pas på når I færdes ved vandet

Advarer: Pas på når I færdes ved vandet
Gudhjem Havn. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
TOPNYHED | 19. OKT 2023 • 12:22
TOPNYHED
19. OKT 2023 • 12:22

Vejret vil de kommende døgn vise tænder på Bornholm. I den forbindelse kommer Bornholms Brandvæsen med en advarsel til borgerne. 'Man skal være uhyre opmærksom', lyder det fra den vagthavende indsatsleder.

Vi bor på en fantastisk ø med fantastisk natur. Det er fantastisk at stå nede ved vandkanten og på havneområderne og kigge på, at bølgerne slår ind. Men man skal være uhyre opmærksom på, at det ved forhøjet vandstand kombineret med hård blæst kan være farligt at begå sig dernede.

Sådan lyder advarslen fra Bornholms Brandvæsens indsatsleder, viceberedskabschef Klaus Rønne Jensen torsdag ved middagstid.

Advarslen er især rettet mod borgere der færdes på de øst- og nordøstvendte kyster og havnene i Svaneke, Listed, Gudhjem, Tejn, Allinge og Hammerhavn.

– Man skal passe på i de her områder. Nyd naturen på afstand, siger Klaus Rønne Jensen.

Generelt forventer brandvæsnet at udfordringen på Bornholm bliver væltede træer, løse genstande og bygningskontruktioner, der bliver påvirket af blæsten. Men derudover er brandvæsnet altså også opmærksom på parkeringsarealer og klippeområder på østkysten.

– Erfaringsmæssigt kommer der vand ind på havneområderne. Stensætningerne kan godt finde på at smide sten op på parkerings- og gangarealer, siger Klaus Rønne Jensen.

Er der allerede nogle aktuelle planer for at spærre af nogle steder?

Det er nogle drøftelser, vi løbende tager med politiet. Vi snakker faktisk om, hvordan vi skal håndtere det her. Gudhjem er et eksempel - og det samme gælder Allinge Havn på parkeringspladsen. Når vandet bliver højt, kommer stenene op på parkeringspladsen, lyder det fra indsatslederen.

Et andet opmærksomhedspunkt er den forhøjede vandstand. Vagthavende hos DMI Henning Gisselø oplyser til Tidende, at vandstanden på de østvendte kyster på Bornholm forventes at stige op til én meter over normalen frem mod natten til lørdag.

– Det stiger indtil da, og så falder det igen ret hurtigt, siger han.

Bornholms Brandvæsen har derfor været i dialog med 'potentielle steder og firmaer' på østkysten - men faktisk også vestkysten - hvor brandvæsnet af erfaring ved, der er en risiko for at vandet går over sine bredder.

– Særligt Rønne Havn har vi snakket med. Dem har vi tidligere haft hændelser med i forhold til forhøjet vandstand med denne type blæst. Men der er styr på det dernede, siger Klaus Rønne Jensen.

Har I lagt sandsække ud eller gjort andet nogle steder endnu?

– Nej, det har vi ikke gjort endnu. Så langt tror jeg ikke, vi kommer.

Den lokale beredskabsstab, der samler myndigheder på tværs, var da Tidende talte med Klaus Rønne Jensen klokken 11.45 endnu ikke aktiveret. Men Bornholms Brandvæsen har en ekstra indsatsleder på vagt.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT