Stormvejret betager: 'Det er lidt fascinerende'

Bølger var allerede torsdag eftermiddag ganske betydelige. Video: William Sonne Kaalø
NYHED | ABONNENT | 19. OKT 2023 • 19:23
NYHED | ABONNENT
19. OKT 2023 • 19:23

Begyndelsen på flere dages kraftigt blæsevejr trak torsdag eftermiddag folk til Gudhjem Havn for at betragte bølgerne.

Bølgerne pisker indover skærene ud for Gudhjem Havn. Vinden viser tænder. Men det afholder tilsyneladende ikke folk fra nær og fjern i at bevæge sig ud sent torsdag eftermiddag og betage kræfterne fra moder natur fra tætteste hold.

Et par veninder tager en selfie med vandet i baggrunden. En skraldespand er væltet - selvom vind og vandstand torsdag sent på eftermiddagen, hvor Tidendes udsendte tager en tur rundt i havneområdet, slet ikke er kulmineret endnu.


Stor fascination

Ruth Rise, der er på efterårsferie, har også fundet mobilen frem for at tage nogle billeder.

Hun kom herover i søndags og skal være her i 14 dage. I læ for vinden stiller hun beredvilligt op til interview i havnens busskur.

Du var ude og tage billeder af vejret. Er du fascineret af det?

– Meget. Jeg maler også, så det interesserer mig meget med vand, bølger og himmel, så det er spændende at få noget inspiration.

Hvorfor er det så fascinerende?

– Det er fordi, det er noget med naturens kræfter, farverne og lyset. Det er storslået. Det er noget, vi ikke selv kan styre.

Tænker du over, det kan være farligt at stå derude?

– Meget. Jeg går heller ikke helt hen til kanten. Jeg har holdt øje med det i dag, og det er første gang, vi er ude nu.

Hun bor i et hus lige ned til havnen og har derfor kunne betragte folks færden.

Synes du, der er mange, der er lidt vovede?

– Ja. Det har vi set fra vinduet. Især med børn.

Hvad gør folk?

– De løber helt hen til kanten og er ikke afskrækket af det. Jeg synes, de kan blive revet med, hvis der kommer en bølge eller kraftig vind.


Kulminerer fredag

På pladsen ved busstoppestedet på havnen er der stillet en masse halmballer op som en labyrint, der er pyntet med græskar. Minilabyrint, står der på et skilt malet i samme orange farve som græskarrene.

Det dårlige vejr afholder ikke børnene fra at suse rundt og lege med hinanden. Forældrene derimod står i læ af en madvogn.

I havnebassinet er der tomt og lukket af ind til inderhavnen. Vandstanden er allerede temmelig høj, og bølgeskvulpene når næsten op til kanten af havneporten. Ovenfor har isbutikken netop lukket, men i havnebaren Provianten er der stuvende fuldt med folk og dejligt varmt, når man stikker hovedet indenfor. Selvom vejret allerede nu viser tænder i Gudhjem, så bliver det kun værre fredag eftermiddag, når vinden for alvor tager fat og vandstigningen, ifølge DMI, er på vej til at kulminere. Ruth Rise kommer til at betragte det fra første parket.

Er det ligefrem en bonus med det her vejr?

– Man kan godt sige, det er lidt fascinerende - bare der ikke er nogen, der kommer til skade eller får ødelagt deres huse og hjem.




Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT