Amtsforvaltergården er pakket ind: Fredet ejendom bliver renoveret

Amtsforvaltergården er pakket ind: Fredet ejendom bliver renoveret
Den fredede del af Munch Petersens Vej 9 bliver renoveret. Indpakningen skal være med til at beskytte konstruktionen, indtil der kommer et nyt tag på bygningen. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 25. MAR 2021 • 18:04
Holger Larsen
Journalist
| ABONNENT
25. MAR 2021 • 18:04

HISTORIE

– Jeg sad på færgen og så, at der stod "til salg" på ejendommen. Så ringede jeg ejendomsmægleren op, for jeg synes, det er en meget markant og smuk ejendom. Det var synd, at den stod og så ud til at være lidt ked af det.

Det fortæller Johan Juncker om hvordan, det gik til, at han i 2020 blev ejer af Munch Petersens Vej 9 i Rønne, en markant ejendom, som også har navnet Amtsforvaltergården fra gammel tid. I nyere tid har her været blandt andet havnekontor, revisionsfirma, ejendomsmægleren Estate og Bornholmslinjens midlertidige kontor.

Johan Juncker bor i Gentofte, hvorfra han driver sine forretninger, som blandt andet tæller hans engagement i Hallegård Produktion ApS. Johan Juncker fortæller, at han er kommet meget på Bornholm, hvor han i dag har et fritidshus. Og så har han en forkærlighed for gamle ejendomme, og det førte til investeringen ved Rønne Havn:

– Jeg havde ikke nogen planer med ejendommen. Jeg købte den bare. Det er også derfor, at den har stået der i et stykke tid. Så var jeg så heldig, at Bettina og Michael kom og sagde, at de gerne vil have showroom i bygningen, for det er den perfekt til, siger Johan Juncker.

Værksted og galleri

Bettina Køppe og Michael Geertsen har drevet galleriet Køppe Contemporary Objects på ejendommen Nordvang mellem Aarsdale og Nexø. Nu er de flyttet til Rønne, hvor de har lejet sig ind i Amtsforvaltergården, hvor de etablerer værksted og galleri.

– Vi glæder os, og vi håber at kunne åbne i begyndelsen af maj. Vi går og roder inde i i stueetagen, hvor vi skal indrette os. Men vi skal lige have håndværkerne væk, før vi kan gå rigtigt i gang, siger Bettina Køppe.

Ejendommen gennemgår nemlig lige nu en større renovering.

– Ejendommen bliver sat i stand efter alle kunstens regler. Den får nyt tag på, fuldstændig som det var i gamle dage. Vi har valgt at lave en overdækning for at passe på konstruktionen indenunder, forklarer Johan Juncker ejendommens nuværende udseende med en indpakning af den øverste del af længen ud mod Munch Petersens Vej.

Krav til renoveringen

Denne del af Amtsforvaltergården, den vestlige fløj, er fredet. Derfor er der forskellige krav til renoveringen om materialevalg og arbejdsmetoder.

Amtsforvaltergården er opført i 1847-48 af arkitekt Ferdinand Thielemann og har formentlig rødder til den gamle Rosengården, der blev opført i 1635, men nedbrændte i 1708. Den genopførte gård havde i alt seks længer, som blev nedrevet i 1845 på nær den ene længe, som stadig står. Thielemann omsatte størstedelen til grundmur og opførte to nye tværlænger, hvoraf den vestre længe var den ene, fremgår det af Slots- og Kulturarvsstyrelsens oplysninger om fredede og bevaringsværdige bygninger.

Alle tre længer var blevet fredet i 1985, men fredningen af midter- og østfløj blev ophævet i 2003.


Markant og bemærkelsesværdig

Slots- og Kulturarvsstyrelsen skriver om baggrunden for fredningen af Amtsforvaltergårdens vestlige fløj blandt andet, at den miljømæssige værdi knytter sig til bygningens sammenhæng med de resterende to længer, der formidler historien om amtsforvaltergården som et samlet anlæg.

Hertil kommer bygningens prominente beliggenhed på Rønne Havn, hvor den er en markant og bemærkelsesværdig bygning, der står i samspil med de omkringliggende fredede bygninger (Johnsens Gård, toldboden og havnesmedjen), der alle vidner om havnens historie og betydning.

De bærende fredningsværdier knytter sig i det ydre til den markante bygningskrop med symmetrisk opbygning, gulpudset facade, høj sokkel, fast vinduestakt og helvalmet tag med skorstenspiben og vejrfløjen i rygningen. Hertil kommer alle oprindelige og ældre detaljer, herunder hovedgesims, granittrappen med smedejernsgelænder, sandstensportalen og trekantsfronton, urværket og alle ældre vinduer, glasdørene, den flammerede port samt den traditionelle materialeholdning.

I det indre handler det om de bevarede dele af planløsningen med forstue flankeret af kontorer samt til de bevarede oprindelige og ældre bygningsdele, herunder vinduer og glasdøre samt den traditionelle materialeholdning, fremgår det af beskrivelsen.