Status på Express 5: 'Vi har en stor rejsedag i morgen'

Status på Express 5: 'Vi har en stor rejsedag i morgen'
Express 5 ligger stille i Rønne Havn, hvor man er i gang med at reparere den skade, hurtigfærgen fik i Ystad lørdag aften. Foto: Johnny Gerner Kjøller
NYHED | ABONNENT | 28. MAJ 2023 • 11:17
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
28. MAJ 2023 • 11:17

Forventningen er, at Express 5 kan sejle igen 2. pinsedag. Det ligger endnu ikke fast, hvad der skete i Ystad Havn lørdag aften.


Som mange andre holder hurtigfærgen Express 5 også fri pinsedag. I stedet for at sejle i pendulfart mellem Rønne og Ystad ligger den stille og roligt ved Krydstogtkajen i Rønne Havn. Årsagen er, at den lørdag aften var ude for et uheld i Ystad, som betød, at den med det samme blev taget ud af fartplanen.

Passagerer måtte enten køre hjem igen eller finde overnatningsmuligheder i Skåne, og Express 5 sejlede retur til Rønne uden andre om bord end besætningen.

– Vi havde nogle forhåbninger om at kunne få lov til at sejle hjem som planlagt, for skaden var langt over vandlinjen, og vejret var godt, men det fik vi ikke lov til. Det er klassifikationsselskabet, der bestemmer, om man må sejle med passagerer, og vi fik lov til at sejle hjem, men måtte ikke have folk med. Det var vores forhåbning, men det lykkedes ikke, så den sejlede tom hjem i aftes, siger pr- og kommunikationschef Jesper Maack hos Bornholmslinjen til Tidende.

Hvad der præcis skete i Ystad, ved han ikke. Express 5 var i berøring med en pram, mere ved han ikke nu.

– Det skal vi have afklaret, men det bliver nok først i næste uge, det bliver opklaret, for lige nu er fokus på at få operationen kørende igen. Vi har en stor rejsedag i morgen, som vi rigtig gerne vil afvikle på god facon.


Johnny Gerner Kjøller har sendt dette billede af de igangværende arbejde på Express 5med følgende kommentar: "12 timer forsinket passerer vi så Express 5 i havnen i Rønne". Foto: Johnny Gerner Kjøller


Godkendes i eftermiddag

At kunne få Express 5 i gang igen 2. pinsedag er målet for det arbejde, som har været i gang siden uheldet lørdag aften.

– Arbejdet med at få fjernet det materiale, der er blevet bøjet, gik stort set i gang med det samme, og i dag, lige nu, er de i gang med at påføre nyt materiale, så reparationen forhåbentlig kan godkendes her først på eftermiddag, så vi kan fortælle, at vi sejler normalt i morgen. Det er forhåbningen, siger Jesper Maack.

Forventningen er, at klassifikationsselskabet DNV kan komme til Bornholm i eftermiddag og frigive Express 5 til sejlads mandag morgen. DNV skal godkende reparationen, inden Express 5 må sejle med passagerer igen.

– Det er planen, som den ser ud lige nu. Så kan der selvfølgelig dukke noget op, som ingen kunne forudse, men det er planen lige nu, og vi håber, den holder.