Hovsaløsning: Rederi sætter billetprisen ned

Hovsaløsning: Rederi sætter billetprisen ned
Arkivfoto: Berit Hvassum
TRAFIK | Søndag 6. oktober 2024 • 19:00
TRAFIK | Søndag 6. oktober 2024 • 19:00

Bornholms Passagerforening mener ikke, rederiet havde sat de billigste billetter ned i pris frem mod efterårsferien, hvis ikke sagen havde været i pressen. Det er uholdbart, lyder det fra foreningens næstformand. Rederiet siger dog, at det hele tiden arbejder med- og gennemgår priserne.

Det er kun positivt, at Bornholmslinjen genbesøger billetpriserne og dernæst sænker dem nogle steder. Men det er lidt forkert, at de først kigger på det, når det har været i pressen.

Sådan lyder reaktionen fra Bornholms Passagerforenings næstformand, Martin Krum Olsen, efter Bornholmslinjen har gjort flere af de billigste billetter til afgangene på Rønne-Ystad i kategorien almindelig lav bil frem til efterårsferien billigere end før. Det gjorde rederiet efter at have gennemgået afgangene enkeltvist, fordi priserne ifølge rederiets egen vurdering umiddelbart så lidt høje ud. En vurdering, der kom, efter Tidende i sidste weekend kunne fortælle om højere billetpriser end normalt resten af året.

– Hvis der ikke havde været fokus på det fra jeres side, så havde vi ikke oplevet, at de havde sat prisen lidt ned og fundet ud af, at de faktisk havde prissat afgangene lidt for højt, siger Martin Krum Olsen.

Hvad mener du om den situation?

– Det synes jeg er uholdbart. Det er sådan en hovsaløsning, som påvirker nogle mennesker, som måske allerede har købt en af de dyre billetter. Nu kan man få refunderet sin billet og købe en ny, men det er bare ikke alle mennesker, der ser det. Så der er nogle passagerer, som har betalt flere penge for billetten, end de egentlig burde.

Skal ramme gennemsnitspris

Bornholmslinjens prissystem i den 12-årige kontrakt med staten om samfundsbegrundet færgebetjening af Bornholm er bygget op om en gennemsnitspris, som rederiet skal ramme set hen over et helt år. I den enkelte billetkategori er der altså hvert år en gennemsnitspris, rederiet skal ramme. I kategorien almindelig lav bil inklusiv fem personer er gennemsnitsprisen 453,27 kroner.

For at kunne ramme gennemsnitsprisen skal der sælges et antal dyre billetter, for at der er mulighed for at sælge de allerbilligste billetter i lavsæsonen og der, hvor bornholmerne rejser mest, har Bornholmslinjens pr- og kommunikationschef, Jesper Maack, tidligere forklaret. Det er det, der også omtales som det dynamiske prissystem, og som Trafikstyrelsen i forbindelse med udarbejdelsen af den såkaldte bornholmeranalyse har vurderet til at virke efter hensigten.

Jesper Maack oplyste i Tidende lørdag, at rederiet hele tiden arbejder med- og gennemgår priserne, men at det er meget atypisk at skulle sænke priserne på den måde, det netop er sket. Samtidig oplyste han, at rederiet sandsynligvis rammer for lavt i forhold til gennemsnitsprisen.

– Vi havde forventet flere turister, og derfor har vi solgt for billigt. Den regning ender hos Molslinjen. Vi har fortsat fokus på at sælge mange billetter, og 249 kroner er stadig en virkelig god pris, siger han og henviser til de billigste billetter i perioden fra og med den 21. oktober frem til nytår, og som er lavprisniveauet i den periode.

– Vi arbejder hele tiden på at ramme de rigtige priser på de rigtige tidspunkter. Og til at ramme den gennemsnitspris, vi skal ramme. Og det er vi ret gode til, hvilket jo afspejles i den årlige sammentælling hos Transportministeriet. Det er en stor fordel for bornholmerne, når vi sætter priserne, lød det fra Jesper Maack lørdag.

'Priserne svinger stadig meget'

Det er både rigtigt og forkert, mener Martin Krum Olsen.

– Selvfølgelig er de rimelig gode til det i forhold til kontrakten. Men som jeg også har nævnt tidligere, er jeg ikke tilhænger af den måde, kontrakten er på. Det er også derfor, jeg har lidt svært ved at sige, om de er gode til det. For jeg oplever selv på mit eget produkt, at det det ene år koster det ene, og det næste år koster det andet. Så priserne svinger stadig meget, så man ikke kan kalkulere med noget.

– Over for bornholmeren synes jeg ikke, det her er særlig godt, fordi priserne svinger så meget frem og tilbage.

Martin Krum Olsen har med rederiet som ansvarsområde i passagerforeningen møde med Bornholmslinjen cirka en gang i kvartalet. Her fylder spørgsmål om billetpriserne dog ikke det store.

– Jeg kan godt løfte problematikken hos dem, men jeg ved, at det vil blive afvist med det samme, da de henholder sig til kontrakten. Det er derfor, problemet med de dynamiske priser er noget, vi skal arbejde med frem mod det næste udbud for at se, om vi kan få ændret det. Vi kan ikke bare få ændret en kontrakt, der er i gang lige nu, siger han, hvorefter han tilføjer:

– Vi har fokus på det, og jeg har selv meget fokus på, at der snart kommer et forløb med forhandlinger om en ny kontrakt. De skal i gang lang tid før, og der skal vi altså have fokus på, at det ikke har fungeret med den kontrakt her.

Bornholmslinjens kunder, som har en ubenyttet billet til afgange på Rønne-Ystad fra den 2. oktober til og med den 13. oktober, kan købe en ny billet og få den dyreste billet refunderet - uanset hvornår billetten er købt, forklarede Jesper Maack lørdag.

– De skal blot sende deres ubrugte billet sammen med reservationsnummer på den nye billet til kundeservice – så håndterer de det.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT